Siyaset Kamu denetçisine yargıçlık talebi

Kamu denetçisine yargıçlık talebi

09.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Vatandaşların kamu idarelerinin işlem ve tutumundan kaynaklanan sorunlarının çözümü için umut bağladığı Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK- Ombudsmanlık), insan hakları, kadın hakları ve çocuk hakları başta olmak üzere yoğun şikayetlerin geldiği ve toplumu genelini ilgilendiren konularda "özel raporlar" düzenleyecek.

Kamu denetçisine yargıçlık talebi

Önder Yılmaz - Ankara / KDK, 2021 yılı faaliyetlerine ilişkin raporunu TBMM Başkanlığı'na gönderdi. TBMM Dilekçe Komisyonu'nda görüşülecek raporda, KDK'nın 2022 yılı hedefleri sıralandı. Milliyet'in ulaştığı raporda, şikayet inceleme metodlarının geliştirileceği, denetim sürecinin etkinleştirileceği belirtildi. Yargılama süreçlerinde devreye sokulan "hedef süre" uygulamasına KDK da geçecek. 

Haberin Devamı

KDK, faaliyet raporunda TBMM'den bir dizi talepte de bulundu. bu çerçevede ombudsmanlara re'sen harekete geçme yetkisi istendi. Dünya uygulamalarında ülkelerin yüzde 80'ninde ombudsmanlık kurumlarının re'sen hakerete geçme yetkisinin bulunduğunu belirten KDK, bu bağlamda hapishanelere, çocukların gözetim altında tutuldukları yerlere, psikriyatri merkezlerine, mülteci kamplarına ve benzeri diğer idarelere şikayete bakılmaksızın ani ziyaret gerçekleştirme imkanı istedi. KDK'nın bir diğer talebi ise kamu denetçilerine "yargıçlık statüsü" verilmesi oldu. Kamu denetçilerinin kamu kurum ve kuruluşlarından bilgi ve belge toplama yetkisi bulunduğu ancak uygulamada idareciler tarafından "astlık-üstlük" ilişkisi olarak algılanıp, olumsuz yanıtlar alınabildiği belirterek, kamu denetçilerinin statüsünün yüksek yargı organlarının yöneticilerine endekslenmesi beklentisini dile getirdi. Bu yapıldığında KDK'nın denetim etkinliğinin aratacağı ifade edildi. KDK ayrıca, dünyanın bir çok ülkesinde olduğu gibi kendilerine "ulusal önleme mekanizması görevi, davalara katılma ve Anayasa Mahkemesi'ne dava açma yetkisi" verilmesini de talep etti.

Haberin Devamı

Mülteci raporu

KDK'nin hedefleri arasında; şikayet başvurularının yoğunlaştığı alanlarda insan hakları, kadın hakları, çocuk hakları gibi konularda "özel raporlar" oluşturulması yer aldı. "Cezaevleri faaliyetleri, Romanların sorunları, iklim değişikliği, doğal afetler" konularında raporlar düzenlenecek. Yunanistan tarafından geri itilen mültecilerin donarak ölmesi olayı KDK'yı da harekete geçirdi. KDK, mültecilerin haklarına yönelik incelemeler yaparak rapor düzenleyecek ve dünya kamuoyu ile paylaşacak.