Siyaset ‘Kanal İstanbul’un Montrö’ye etkisi yok’

‘Kanal İstanbul’un Montrö’ye etkisi yok’

01.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile yaptığı ortak basın toplantısında “Ne Kanal İstanbul’un Montrö Anlaşması’na bir etkisi var ne de Montrö Anlaşması’nın Kanal İstanbul’a bir etkisi var” dedi.

‘Kanal İstanbul’un Montrö’ye etkisi yok’

Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Antalya’da görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Yaptıkları görüşmede Rusya’yla ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konuların da ele alındığını anlatan Çavuşoğlu, Suriye, Libya, Afganistan ve Karabağ’daki gelişmelerin görüşüldüğünü söyledi. Çavuşoğlu, “Amacımız tüm bu ülkelerde istikrarın, huzurun ve barışın kalıcı olması. Özellikle Suriye’de siyasi bir süreç için, sahada sükunetin devamı için Rusya’yla birlikte çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Toplantının soru cevap kısmında Kanal İstanbul’a yönelik soruya cevap  veren Çavuşoğlu, şunları kaydetti: “Bazen Türkiye’de de tartışmalar oluyor, dışarda da oluyor. Bu yeni açılacak kanalın, Kanal İstanbul’un Montrö Anlaşması’na bir etkisi var mı? Şunu net söylemek isterim ne Kanal İstanbul’un Montrö Anlaşması’na bir etkisi var ne de Montrö Anlaşması’nın Kanal İstanbul’a bir etkisi var.”

Aşı sertifikasyonu

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan ve Macaristan gibi ülkelerle aşı sertifikasyonlarının karşılıklı tanınması anlaşması yaptığını hatırlatarak, “Aşı sertifikasyonlarımızın karşılıklı olarak tanınması  konusunda önerimizi bugünkü toplantıda mevkidaşım Sergey Lavrov’a ilettim” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Askeri birliklere zemin hazırlamaz’

Sergey Lavrov da “Herhangi bir suretle İstanbul kanalının yapılması, yabancı ülkelerin askeri birliklerinin orada yer almasına zemin hazırlamayacaktır” değerlendirmesinde bulundu. Lavrov “Montrö Sözleşmesi’nin uygulanması konusunda Türk dostlarımız ve meslektaşlarımızla olan etkileşimden memnunuz” diye konuştu.