Siyaset ‘Katar’ın tavrını takdir ediyoruz’

‘Katar’ın tavrını takdir ediyoruz’

26.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır’ın Türk askerlerinin Katar’dan çekilmesi de dahil Katar’a yönelik 13 maddelik şartta bulunmasına dair soru üzerine şunları söyledi:

‘Katar’ın tavrını takdir ediyoruz’

“Katar’ın 13 maddeye yönelik tavrını Türkiye olarak biz hem takdir ediyoruz hem de benimsiyoruz. Bu 13 madde ile ilgili yaklaşımı biz uluslararası hukuka aykırı buluyoruz. Zira devletler arasındaki hukukta ülkelerin egemenlik haklarına bu denli bir saldırı olamaz. Burada adeta bir devletin egemenlik haklarına saldırı söz konusu ve bir devletin kendi tasarruf alanına girecek kadar bir ileri gidiş söz konusu. Hele hele Türkiye’nin 2014 itibariyle savunma işbirliği yapmış olduğu Katar ile attığı bu adıma müdahil olmak çok çok çirkin bir yaklaşım. Katar’a yönelik bu yaklaşımı asla doğru bulmuyorum. Kaldı ki, Suudi Arabistan da kendisinde bir üs kurmamızı isterse biz buna yönelik bir adım atabiliriz. Bu teklifi ben Kralın kendisine de yaptım. ‘Bunu bir değerlendirelim’ dediler. Ve o günden bugüne böyle bir dönüş de söz konusu olmadı. Ve şu anda bu dönüş söz konusu olmadığı halde Türkiye’nin asker çekmesini talep etmek Türkiye’ye karşı saygısızlıktır. Savunma işbirliği anlaşması yaparken birilerinden izin mi alacağız? Yani kusura bakmasınlar, Türkiye böyle sıradan bir ülke devlet değil. Katar’a yönelik uluslararası hukuka aykırı bir süreç var. Bu sürecin ortadan kaldırılması lazım. Bu tür yaptırımların devletlerarası hukukta yeri olamaz. Kuveyt’in arabuluculuğunu özellikle destekledik, destekliyoruz. Temennim o dur ki Körfez’deki bu gelişmeleri Suudi Arabistan kendi büyüklüğüne yakışır şekilde çözsün. Bu bayram böyle geçmemeliydi” Erdoğan Katar haber kanalı El Cezire’ye yönelik yasaklamayı da eleştirerek basın örgütlerine tepki çağrısında bulundu.
‘Kendisine sorun’
Erdoğan, ‘Sayın Kılıçdaroğlu Bolu’da yürüyüşüne bayram arası verecek, performansını nasıl buluyorsunuz’ sorusu üzerine de, gülerek, “Onu kendisine soracaksınız. Bana niye soruyorsunuz? Yürüyen o. Yorgunluk var herhalde” yanıtını verdi.

‘Tansiyon dengesizliği yaşadım’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bayram namazı için gittiği Ataşehir Mimar Sinan Camii’nde kısa süreli bir rahatsızlık geçirdi. Şekere dayalı tansiyon sorunu yaşayan Erdoğan, yapılan müdahalenin ardından tekrar camiye döndü. Namaz çıkışı konuşan Erdoğan, “Bugün özellikle şekere dayalı bir tansiyon dengesizliği geçirdik. Hamdolsun kısa sürede toparlandık” dedi.

Ataşehir’deki Mimar Sinan Camisi’ne sabah 05.30 sıralarında gelen Erdoğan, namaz için beklediği sırada kısa bir rahatsızlık geçirdi. Erdoğan’a hemen ekipteki doktorlar müdahale etti. Sedyeyle caminin altında bulunan VİP salonuna götürülen Cumhurbaşkanı Erdoğan bir süre dinlendi.

Ardından tekrar camiye dönen Cumhurbaşkanı, bayram namazı sonrası basın mensuplarının yanına gelerek açıklama yaptı.
Herkesin Ramazan bayramını tebrik eden ve bayramın İslam dünyasının birliği ve beraberliğine, özellikle de barışına vesile olmasını dileyen Erdoğan “Türk İslam dünyasında adeta bir parçalanma, bir bölünme havası estirmek isteyenler var. Temenni ediyorum ki bunlar Ramazan Bayramı ile birlikte çok daha farklı bir uyanışa vesile olacaktır” dedi.

Erdoğan yaşadığı rahatsızlığa ilişkin olarak “Özelikle bugün şekere dayalı bir tansiyon dengesizliği geçirdik. Hamdolsun kısa sürede toparlandık. Şu anda iyi bir konumdayım ve programımıza devam edeceğiz” açıklaması yaptı.
Cumhurbaşkanı’nın camide rahatsızlanmasına tanık olan bazı vatandaşlar o anları şöyle anlattı:
‘Yavaşça yere uzandı’
“Tokalaştıktan sonra oturdu. Şoförünün içeriye girdiğini gördüm. Gayet normaldi. Sonra aşağıya aldılar 15-20 dakika” dedi. Bir diğer kişi ise, “Cumhurbaşkanı sohbeti dinlemeye geldi. Sonra yavaşça yere yattı. İlk müdahale camide yapıldı. Sonra dışarıya çıkarıldı” diye konuştu. Erdoğan’ın hemen arkasında bulunduğunu belirten bir kişi ise, “Bir anda fenalaştı. Herkes ayağı kalktı, yardım etmeye çalıştılar. Sedye ile dışarıya çıkardılar. 5-10 dakika orada tedavi gördü. Namaz daha başlamamıştı” şeklinde konuştu.