Siyaset Kılıçdaroğlu’na jet hızıyla soruşturma

Kılıçdaroğlu’na jet hızıyla soruşturma

13.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun, “Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz” sözleri üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma, ‘Suç işlemeye tahrik’ kapsamında yürütülecek

Kılıçdaroğlu’na jet hızıyla soruşturma

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu’nda söylediği, “Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz” sözlerine ilişkin soruşturma başlattı.

Soruşturmanın “suç işlemeye tahrik” suçunu düzenleyen TCK’nın 214. maddesi kapsamında yürütüleceği öğrenildi. Alınan bilgiye göre, başsavcılığın basında çıkan haberleri ihbar kabul ederek re’sen başlattığı soruşturma, Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosunca, Türk Ceza Kanunu’nun, “Suç işlemeye tahrik” başlıklı 214. maddesi kapsamında yürütülecek.

Suç işlemeye tahrik
TCK’nın “suç işlemeye tahrik” suçunu düzenleyen 214. maddesi şöyle:
“(1) Suç işlemek için alenen tahrikte bulunan kişi, 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Halkın bir kısmını diğer bir kısmına karşı silahlandırarak, birbirini öldürmeye tahrik eden kişi, 15 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Tahrik konusu suçların işlenmesi halinde, tahrik eden kişi, bu suçlara azmettiren sıfatıyla cezalandırılır.”

‘Ümit ederim, utanç duyar ve özür diler’
Kılıçdaroğlu’nun sözlerine Ak Parti’den tepkiler büyüyor. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş: “367’yi bulmazsa 330’u bulur, gider millete, millet seçer. 330 da bulmazsa anayasa tartışması gündemden kalkar. Böyle bir ortamda demokratik kuralın böyle işlemesi gereken ortamda kandan bahsetmek eski alışkanlıkların depreşmesinden başka bir anlam ifade etmez. Kandan bahsetmiyoruz, anayasa değişikliğinden bahsediyoruz, parlamentonun faaliyet alanından bahsediyoruz. Ümit ediyorum ki sayın genel başkan bu sözlerinden pişmanlık duyar, utanç duyar ve bu sözlerini geri alır, milletten özür diler.”
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu: “Bu ülkenin güçlü sistemiyle ilgili itirazlarınız olabilir, ama kan dökülür diyebilecek kadar bir düşüncenin siyasetçiler tarafından konuşuluyor olması da bu ülkenin ayrı bir şansızlığıdır.”

‘İç savaş çığırtkanlığı’
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç: “Neresinden bakarsanız bakın bu açıklama demokrasinin temel ilkeleri ve hukuk açısından tam bir faciadır. Maalesef bir iç savaş çığırtkanlığı gibi algılanmıştır.”
Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan: “Bu tarz ifadeler, TCK’ya göre suç teşkil ediyor. Bakalım tanıkken ifade vermeyen Kılıçdaroğlu, sanıkken ifade verecek mi?”

Haberin Devamı

MHP’li Akçay: Talihsiz sözler

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay: Bu sözleri ilk duyduğumda rahmetli Erbakan’ın ‘kanlı mı kansız mı olacak’ sözü aklıma geldi. Bu sözler talihsiz, hiç arzu etmediğimiz sözlerdir. Kılıçdaroğlu’nun da arzu ettiğini düşünmem. .Hükümete verdiğimiz ve vermeyi arzu ettiğimiz destek terörle mücadele eksenlidir. Çok netiz. MHP, başkanlığa karşıdır.”