Siyaset ‘KKTC hiçbir şartta yalnız kalmayacak’

‘KKTC hiçbir şartta yalnız kalmayacak’

09.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İlk yurtdışı seyahatini Türkiye’ye gerçekleştiren KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Önder Sennaroğlu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından kabul edildi.

‘KKTC hiçbir şartta yalnız kalmayacak’

Şentop ve Sennaroğlu TBMM’deki baş başa görüşmenin ardından Divan Salonu’nda düzenlenen heyetler arası görüşmeye başkanlık etti. Buradaki konuşmasında Rum tarafının, Cenevre’de iktidarı ve refahı, Kıbrıs Türk tarafıyla paylaşmayacağını bir kere daha gözler önüne serdiğini belirten Şentop, “Türk tarafını, sözde devletlerine yamamaya çalıştıklarını bütün dünya gördü. Ada’daki Türk toplumunu eşit görmeyen hatta yok sayan bu zihniyetle Kıbrıs meselesinin çözümü mümkün değildir. Cenevre’deki toplantı, 53 senedir netice vermeyen federasyon modelini artık müzakere etmeyeceğimizi kayda geçirmemiz bakımından son derece önemli bir adım olmuştur” dedi.
Uluslararası toplumun, insan haklarından söz ederken, Kıbrıs Türk halkına yönelik en büyük ihlali yaptığını dile getiren Şentop, “Kıbrıs Türk’ü kardeşlerimiz, hiçbir şart ve ahvalde yalnız kalmayacak, karşılaştığı her türlü zorlukta yanında anavatanını bulacaktır” vurgulamasını yaptı.

Haberin Devamı

‘Olmazsa olmazımız’

Sennaroğlu da, “Kıbrıs adasında en az Rumlar kadar biz de söz sahibiyiz ve oranın sahiplerinden bir tanesiyiz. Nasıl bir çözüm olursa olsun, Kıbrıs Türk halkının ezici çoğunluğunun olmazsa olmazı anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi konusudur” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da Sennaroğlu ve beraberindeki heyetle görüştü. Sennaroğlu kabuldeki konuşmasında, “Biz 1571’den beri oradayız, sonsuza kadar da orada olacağız. 50 yıldır süren görüşmeler çıkmaza girdi... Günün sonunda bir çözüm olacaksa eğer, bu çözüm de Kıbrıs Türk halkının ezici çoğunluğunun olmazsa olmazı anavatanımız Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğüdür” ifadesini kullandı.