Siyaset ‘Kongre’ Türk konferansında

‘Kongre’ Türk konferansında

15.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’de Türk toplumunu temsil eden en güçlü kuruluşlardan Türki Amerikan Birliği’nin kongresine ABD?Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyelerinden önemli isimlerin aralarında olduğu 30 isim katıldı

‘Kongre’ Türk konferansında

ABD’nin başkenti Washington 12-13 Mart’ta, ABD’de Türk toplumunu temsil eden en güçlü kuruluşlardan Türki Amerikan Birliği (TAA), Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Federasyonu’nun (TUSKON) desteğiyle 3. Türki Amerikan Kongresi’ni düzenledi.
6 federasyon ve 240 derneğin çatı kuruluşu olan Türki Amerikan Birliği, ABD’de Azeriler, Arnavutlar ve Boşnaklar dahil yaklaşık 2.5 milyon kişiyi temsil ediyor. Bu kitleyi Amerikan Kongresi’nde Türk toplumunun ve Türkiye ile Türki Cumhuriyetler’in çıkarlarını savunmak için kullanıyorlar. Kongre üyeleri ile yakın ilişkileri var. Bu sayede “enerji, ticaret ve kalkınma” konulu toplantıya 8 Senatör ve 42 Temsilciler Meclisi üyesinin katılmasını sağladılar.
Kongre’den gelen katılımcılar arasında en önemli isim Temsilciler Meclisi azınlık lideri Demokrat Nancy Pelosi oldu. California eyaletini temsil eden Pelosi, Ermeni lobisine yakınlığıyla tanınıyor. ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nin bir önceki başkanı Ileana Ros-Lehtinen de katılımcılar arasındaydı. Demokrat Parti Ulusal Komitesi’nin başkanı Debbie Wasserman-Schultz, TAA’ya Obama’nın yeniden seçilmesine katkıları için teşekkür etti. Toplantıya katılan 50 seçilmiş politikacıdan 30’u Demokrat’tı.

8 CHP milletvekili
Kongre’ye Türkiye’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’ın yanı sıra 7 CHP ve 8 AKP milletvekili vardı. CHP’nin, Gülen hareketine yakınlığıyla tanınan organizasyona katılması kulislerde hararetle tartışıldı. Fakat CHP’li Mustafa Akaydın “Burada olmak için illa ki aynı dünya görüşlerini paylaşmak zorunda değiliz. Türkiye adına çok iyi, çok faydalı bir organizasyon olduğunu düşünüyorum” dedi. AKP İstanbul milletvekili Belma Satır ise “Burada sohbet etme imkanı bulduk” yorumunu yaptı.
Kongre’de Türkiye panelinde konuşan Washington Büyükelçisi Namık Tan, ticari ilişkilerin geliştirilmesi için ”Serbest Ticaret Anlaşması’nın son derece önemli olduğuna inanıyoruz” diye konuştu. Aynı oturumda konuşan ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Ross Wilson ise ”Türkiye ve ABD ilişkileri tarihindeki en iyi dönemini yaşıyor. Ama Suriye, Irak, İran ve İsrail konusundaki anlaşmazlıklar önümüzdeki 12-15 ay içinde daha da sorunlu hale gelebilir” dedi.