Siyaset ‘Konut projesiyle kiralar düşecek’

‘Konut projesiyle kiralar düşecek’

02.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dar gelirliye konut müjdesi vererek, “Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz. Bu adım son dönemde ciddi şikayet konusu olan kiraların düşmesine de yol açacaktır” dedi.

‘Konut projesiyle kiralar düşecek’

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sonrasında Millete Sesleniş konuşması yaptı. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

TARİHİ DÖNÜM NOKTASI: Rusya ve Ukrayna tarafıyla her seviyede görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Dünyanın yakından izlediği tahıl krizinin aşılması konusunda atılan adımın tamamen ülkemizin gayretlerinin ürünü olduğu herkes tarafından kabul edilmektedir. Öyle ki son olarak BM Genel Sekreteri bunu şükranlarıyla ve Türkiye’ye teşekkürleriyle ifade etti ve artık bugün adım atıldı ve gemiler de yola çıktı. İstanbul’da 22 Temmuz’da imzalanan anlaşmalar dünyanın neredeyse üçte birinin tahıl ihtiyacını karşılayan Rusya ve Ukrayna pazarlarındaki düğümün çözümü bakımından tarihi bir dönüm noktası olmuştur. Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM’nin işbirliği ile yürüyen bu sürecin sağlıklı bir şekilde devamı için her türlü gayreti gösteriyoruz. 

Haberin Devamı

BARIŞI KOLAYLAŞTIRACAĞIZ: Tahıl yüklü ilk gemi bugün Ukrayna’nın Odessa Limanı’ndan hareket etti. Bu gemi İstanbul Boğazı’na ulaştığında Rusya, Ukrayna, Türkiye ve BM temsilcilerinden oluşan bir heyet tarafından kontrol edilecek, ardından da yükünü indireceği limana doğru yolculuğunu sürdürecek. Diğer gemilerin de belirlenen şartlar çerçevesinde tahıl ve diğer gıda ürünlerini taşımaya devam edeceğine inanıyoruz. Her ne kadar muhalefet idrak edemese de, ülkemizin öncülüğünde başlatılan bu çalışma insani ihtiyaçların karşılanmasına yönelik önemli bir diplomatik başarıdır. İnşallah benzer diplomatik çalışmaları, enerji başta olmak üzere diğer alanlara da teşmil edebiliriz. Esasen Rusya-Ukrayna savaşının her iki taraf açısından adil bir barışla neticelenmesi için de çok gayret sarf ettik. İstanbul ve Antalya’da yapılan toplantılarda ortaya çıkan olumlu hava, maalesef sahadaki müessif gelişmelerle akamete uğradı. Şayet bir gün taraflar yeniden barışa yönelirlerse, bunu bizim kolaylaştıracağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

DAYATMALARI REDDEDİYORUZ: Rusya-Ukrayna Savaşı’nın tetiklediği küresel ekonomik kriz ise, makyajları iyice dökmüş ardındaki gerçek yüzü ortaya çıkarmıştır. Dünya siyasi ve ekonomik olarak kaçınılmaz bir yeniden yapılanma sürecine girmiştir. Türkiye olarak bu tarihi dönüşümü, asırlardır dışlandığımız küresel yönetim sisteminde hak ettiğimiz yeri almanın bir fırsatı olarak görüyoruz. Ülkemizi uzunca bir süredir küçük sorunlar, küçük aktörler, küçük krizler, ödüller üzerinden oyalayanların bu fırsatı değerlendirmemize engel olmalarına müsaade etmeyeceğiz. Artık bu ülkeyi terörle, darbeci, sivil ve askeri bürokrasiyle, üretmek yerine rantiyeyle beslenen iş dünyasıyla, kifayetsiz siyasetçilerle oyalama devri bitmiştir. Artık devlet ve millet olarak tüm bu hakikatlerin farkındayız. Ülkemize yapılan dış ve iç dayatmaları reddediyoruz. Kendimiz yolumuzdan ve hedeflerimizden zerre taviz vermiyoruz.

Haberin Devamı

BAY KEMAL’İN SIRTINDA KÜFE YOK: Ordu’da fındık fiyatlarını açıkladık. Bay Kemal rahatsız oldu, ‘ben 72 söylemiştim’ diyor. Sen düşünmeye devam et, senin sırtında küfe yok. Sen hala tahminlerden, düşünce aleminden bahsediyorsun. Biz icraattan bahsediyoruz Bay Kemal. Senin icraatın var mı? Yok. Yavru ortağı da 75 düşünüyormuş. Bunların hepsi tahminlerle, cek-cakla konuşuyor. 1 dolardan, 3 doların üzerine fındık fiyatlarını nasıl getirdik, buna bakın. 

Haberin Devamı

EN BÜYÜK KONUT HAMLESİ:  TOKİ vasıtasıyla 1 milyon 170 bin vatandaşımızı çevre düzenlemeleri ve sosyal donatılarıyla ev sahibi yaparak ekonomik, sağlıklı, güvenli konut üretiminde dünyada eşi benzeri olmayan bir başarı ortaya koyduk. 1,5 yıl önce 100 bin sosyal konut için çıktığımız çağrıya 10 katından fazla talep aldık. Ülkemizin 81 şehrinde hız kesmeden toplu konut projelerini sürdürüyoruz. Şimdi de Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz. İlk kez ev sahibi olacak vatandaşlarımızın sabırsızlıkla beklediği bu projeyle ilgili hazırlıklar bitmek üzeredir.

KİRA ÖDER GİBİ: Vatandaşlarımızı kira öder gibi taksitlerle yerel ve yatay mimari anlayışına göre inşa edilmiş konut projeleriyle ev sahibi yapacağız. Sıfır atık uyumlu, enerji verimli, iklim dostu malzemelerle yapılacak bu konut projelerinin tamamında yenilenebilir enerji sistemleri kullanılacaktır. Amacımız konut arzını hızla arttırarak hem inşaat sektörünü canlandırmak hem insanımızın erişilebilir şartlarda ev sahibi olmasını temin etmektir. Bu adım son dönemde ciddi şikayet konusu olan kiraların da düşmesine yol açacaktır. Şehit yakınları, gazilerimiz ile emeklilerimize özel bir kontenjan ayıracağız. Ayrıca ilk defa evlenen geçlerimiz de bu projede kota sahibi olacaktır. 

Haberin Devamı

Dünya küçülürken büyüdük

Ya faiz, kur, enflasyon denklemine uygun şekilde finansal sıkılaştırmaya gidip, belki 10 milyon vatandaşımızın işsiz kalmasına yol açacaktık ya da istihdam odaklı yeni bir yola girecektik. Bunun için tercihimizi istihdamdan, yani vatandaşlarımızın, işinden, aşından, huzurundan yana kullandık. Bu sayede dünya küçülürken, biz üreterek büyüdük ve ihracatımızı 250 milyar dolar sınırına getirdik. Geçtiğimiz yıl elde ettiğimiz yüzde 11 büyüme ile G-20 ülkeleri içinde ilk sıraya yerleştik.

Gençlere müjde

Bir müjde de gençlerimize vermek istiyorum. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın ülkemizi gezmeye çıkan gençlerimize yurtlarımızın kapılarını açtığını daha önce paylaşmıştık. Seyahat sever adını verdiğimiz bu uygulamaya çok fazla talep geldi. Gençlerimizin bu imkandan daha fazla katılımla istifadesini sağlamak için, onlardan gelen istekler doğrultusunda yaş aralığını 18-30’a yükselttik.