Siyaset Köylü, yasak talebini komisyondan gizlemiş

Köylü, yasak talebini komisyondan gizlemiş

28.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Köylü’nün, 4 eski bakanla ilgili soruşturma komisyonu çalışmalarına yayın yasağı talebini komisyon kararı alınmadan ‘acele’ ve ‘çok gizli’ ibareli bir yazıyla savcılıktan istediği öğrenildi...

Köylü, yasak talebini komisyondan gizlemiş

TBMM Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü’nün, dört eski bakanla ilgili soruşturma komisyonu çalışmalarına yayın yasağı konulmasıyla sonuçlanan, “Çok Acele” ve “Gizli” ibareli 21 Kasım 2014 tarihli talep yazısı ortaya çıktı. Köylü, anayasanın 28. maddesinde yer alan, “Devlet, basın ve haber hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri alır” hükmü uyarınca düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin, soruşturma bitim tarihi olan 27 Aralık 2014’e kadar dört eski bakanın şöhret veya haklarının korunması amacıyla sınırlandırılmasını istedi. Köylü, bu talebine, daha önce bakanlar hakkında yayımlanmış 31 adet haberi de delil yaptı, ancak haberlerle ilgili soruşturmanın gizliliği veya masumiyet karinesinin ihlalinden soruşturma açılmasını istemedi.
TBMM Soruşturma Komisyonu’nun Başkanı Hakkı Köylü’nün savcılığa başvurarak, şüphelilerden eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar ve Egemen Bağış’la ilgili yayınlara mahkeme kararıyla yasak aldırmasına ilişkin tartışmalar giderek büyüyor. Köylü’nün, söz konusu yayın yasağı talebini, TBMM Soruşturma Komisyonu’nun bir kararı olmaksızın, “Çok Acele” ve “Gizli” ibareli bir yazı ile kendi imzasını da koyarak yaptığı anlaşıldı.

Haberin Devamı

İşte o başvuru yazısı
Köylü, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı 9/8 Esas Numaralı Meclis Soruşturması Komisyonu” başlıklı, “Yayın yasağı talebi” konulu, 21 Kasım 2014 tarihli “Çok Acele” ve “Gizli” başlığıyla ve kendi imzasını da atarak yaptığı bir sayfalık başvuruda, şunları söyledi:
“Anayasa’nın 98, 100 ve TBMM İçtüzüğü’nün 107 ila 113’ncü maddeleri gereğince, eski Ekonomi Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında komisyonumuzca gizli olarak yürütülen soruşturma ile ilgili olarak, ekte sunulan belgelerden de anlaşılacağı üzere, bazı basın yayın organlarınca anayasanın 38, TBMM İçtüzüğü’nün 110 ve CMK’nın 157’nci maddelerinde düzenlenen soruşturmanın gizliliğini ihlal edecek ve masumiyet karinesi ilkesini çiğneyecek şekilde mütemadiyen yayınlar yapıldığı müşahade edilmiştir.

Haberin Devamı

‘Devlet, tedbirleri alır’
Soruşturmanın sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesinin temini ve ilgililerin lekelenmeme haklarının korunması zımnında anayasanın 28’nci maddesinde yer alan, ‘Devlet, basın ve haber hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri alır’ hükmü delaletiyle anayasanın 26/2 ve Basın Kanunu’nun 3’ncü maddesine göre ilgili merciden, soruşturma bitim tarihi olan 27.12.2014’e kadar yazılı ve görsel medya ile internet ortamında yayın yasağı kararı aldırılarak ivedi olarak komisyonumuza gönderilmesi rica olunur.”

Savcılık da haklı gördü
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçlar Bürosu Başsavcı Vekili Zeki Bayrak ve Basın Savcısı Kürşat Kayral’ın talebi olumlu bulması üzerine, soruşturmaya ilişkin yayın yasağı talebi nöbetçi Ankara 7. Sulh Ceza Hâkimliği’ne gönderildi. Hâkim Yavuz Kökten, talebi, 25 Kasım’da kabul etti. Kökten tarafından verilen kararda, savcılığın da Köylü’nün talebini haklı gördüğü ortaya çıktı. “İncelenen belgeler içeriğine göre, Cumhuriyet Başsavcılığı’nca da haklı görülen istem doğrultusunda“ denilen kararda, şu ifadelere yer verildi:

Köylü, yasak talebini komisyondan gizlemiş
“Eski dört bakan hakkında kişilik haklarının korunmasının sağlanması bakımından TBMM Soruşturma Komisyonu’nun istemiş ve getirtmiş olduğu bilgi ve belge içerikleri ile komisyonun tanık, bilgi sahibi, bilirkişi sıfatıyla veya diğer ilgililer olarak beyanlarına başvurduğu kişilerin komisyona vermiş oldukları beyanlarına yönelik olarak, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 3/2. maddesi gereğince soruşturma bitim tarihi olan 27/12/2014 günü mesai sonu bitimine kadar tüm yazılı, görsel ve internet ortamında yapılan yayınlar hakkında YAYIN YASAĞI KONULMASINA karar verilmiştir.”

Haberin Devamı

31 haberi delil göstermiş
Köylü’nün, yayın yasağı kararını isterken ek delil olarak gösterdiği 31 adet haberle ilgili ise masumiyet karinesi veya soruşturmanın gizliliği suçundan soruşturma yapılmasını istemediği anlaşıldı. TBMM Soruşturma Komisyonu’ndan gelen talebi mahkemeye ileten Basın Savcısı Kürşat Kayral, Köylü’nün yazısında yayınlarla ilgili bir suç duyurusu olmadığı için yayınlarla ilgili soruşturma başlatmadı. Böylece yayın yasağı çıkmış değil, çıkmamış ve henüz yayınlanmamış haberlerle ilgili konulmuş oldu.

Haberin Devamı

Kurulda sıkıntılı görüşme

İstifa eden 4 bakan hakkındaki soruşturma komisyonunun Başkanı Ak Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, TBMM’de dikkatlerin en çok yoğunlaştığı isimlerin başında. Soruşturma komisyonu ile ilgili yayın yasağı nedeniyle tartışılan Köylü, önceki akşam Genel Kurul salonunda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Bakanlar Kurulu sırasında görüştü. Yaklaşık 10-15 dakika süren bu görüşme sırasında Köylü’nün oldukça sıkıntılı olduğu görüldü.

Lekelenmeme hakları var

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dört eski bakanla ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu’nun çalışmalarına yönelik yayın yasağını, “Soruşturmaların, insanların lekelenmeme hakkına da riayet edilerek yürütülmesi gerekir. Gizliliğin en önemli nedenlerinden bir tanesi bu, lekelenmeme hakkını korumak, öte yandan da delillerin sağlıklı toplanmasına yardımcı olmak içindir” diye değerlendirdi.
Bozdağ, dün Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi’nde, 16. Dönem 478 Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile 9. Dönem 7 İdari Yargı Hâkimleri’nin kura töreni öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Anayasa, içtüzük ve diğer ilgili yasal düzenlemelere göre Meclis Soruşturma Komisyonu’nun adli bir komisyon olduğunu dile getiren Bozdağ özetle şunları söyledi:
“Sayın komisyon başkanının yaptığında usule, yasaya, içtüzüğe, anayasaya aykırı herhangi bir durum söz konusu değildir. Soruşturmaların, insanların lekelenmeme hakkına da riayet edilerek yürütülmesi gerekir. Gizliliğin en önemli nedenlerinden bir tanesi bu, lekelenmeme hakkını korumak öte yandan da delillerin sağlıklı toplanmasına yardımcı olmak içindir.”