Siyaset Kritik adımlar eylülde

Kritik adımlar eylülde

11.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti, TBMM İçtüzük değişikliği ve RTÜK’e üye seçimi gibi muhalefetle gerilim yaşayacağı kritik adımları yeni yasama yılına bırakacak. OHAL’in uzatılmasına karar verilmesi halinde, konuyla ilgili görüşmeler 15 Temmuz mesaisinde yapılacak...

Kritik adımlar eylülde

Cumhurbaşkanı ve Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Ak Parti Merkez Yürütme Kurulu’nun (MYK) son toplantısında hükümetin 180 günlük yol haritasına yönelik hazırlıkların yanısıra, Meclis çalışma takvimi de masaya yatırıldı. Toplantıda, “zeytinliklerle” ilgili maddesi komisyona geri çekilen sanayi ve üretim torbası ile Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan ve Meclis’e sunulması beklenen anayasa değişikliğine yönelik 132 maddelik uyum paketinin yasalaştırılmasının ardından Meclis çalışmalarına 15 Temmuz’a kadar ara verilmesi kararlaştırıldı. 15 Temmuz’da darbe girişiminin yıldönümünde Genel Kurul’un yeniden toplanması ardından da okulların açılacağı tarihe kadar tatile devam edilmesi bu doğrultuda 1 Ekim yerine yeni yasama yılının Eylül sonuna çekilmesi görüşü benimsendi. Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da yaptığı açıklamayla belirlenen takvimi resmen ilan etti. Buna göre Meclis’i gerebilecek kritik adımlar yeni yasama yılına kalacak.
Eylül’e ötelenen kritik adımların başında, referandum sonucunun Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren en geç 6 ay içinde yani 28 Ekim’e kadar yapılması gereken TBMM İç Tüzük değişikliği geliyor.
‘En geç 6 ay içinde’
TBMM Başkanı’nın bu konuda muhalefete yaptığı çağrının sonuçsuz kalmasının ardından Ak Parti, kendi İç tüzük değişikliğini gündeme getirme kararı aldı. 27. dönem parlamentosunda uygulanacak teklifin anayasa değişikliğinde işbirliği yapılan MHP ile de görüşülerek şekillendirilmesi bekleniyor. Parti kurmayları Milliyet’e iç tüzük teklifinin tatil öncesi Meclis’e sunulabileceğini, ancak sunulsa bile görüşmelerinin yeni yasama yılında yapılacağını söyledi.
İktidar kurmayları tekliflerinde Meclis çalışmalarını hızlandırmaya yönelik ve diğer maddelerin aksine hemen yürürlüğe girecek değişikliklerin de yer alabileceğini belirtti. Ak Parti kurmayları, Milliyet’in “Bu maddeler nedeniyle muhalefet hem komisyon hem de Genel Kurul’da yoğun engelleme yaparsa İç tüzük değişikliğini 28 Ekim’e kadar yetiştirebilecek misiniz” sorusuna ise, “Evet anayasada ‘en geç 6 ay içinde’ diyor ama bu sürenin aşılması durumuna yönelik bir yaptırım ve hüküm bulunmuyor” karşılığını verdi.
Meclis tatil öncesinde Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan Hâkimler ve Savcılar Kurulu, kaldırılan askeri yargı ile ilgili düzenlemeleri içeren uyum paketini yasalaştıracak. Anayasa değişikliği uyarınca Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu ve seçim kanunlarında yapılması gereken düzenlemeler ise ayrı bir paket olarak yeni yasama yasama yılında Meclis gündemine getirilecek. Böylece seçim sistemi ve seçim barajı tartışmaları da yeniden alevlenecek.
Zeytinlik düzenlemesi
TBMM Genel Kurulu’nda pazartesi günü CHP’nin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik hakkında verdiği gensoru önergesinin öngörüşmeleri yapılacak. Salı gününden itibaren ise Genel Kurul, görüşmelerine “zeytinlik” krizi nedeniyle ara verilen sanayinin geliştirilmesi ve üretimin arttırılmasına yönelik torba tasarıya ilişkin mesaisini sürdürecek.
Tasarının tepkiler üzerine komisyona geri çekilen zeytinliklerle ilgili 2. maddesinin akıbeti ise hafta içinde netleşecek. Bu maddeyi ele almak üzere toplanması beklenen TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu görüşmeleri sonucunda maddeyi değiştirebileceği, aynen benimseyebileceği gibi tasarıdan çıkarılmasına da karar verebilecek.
Ak Parti grubunda eğilim bu maddenin tümüyle tasarıdan çıkarılması ve zeytincilikle ilgili mevcut kanunu revize edecek müstakil bir yasal düzenleme içinde değerlendirilmesi yolunda. Kararın bu yönde olması halinde tasarıdan çıkartılacak zeytinliklerle ilgili düzenleme de yeni yasama yılında zeytinciliğin ıshalı ile ilgili 5-6 maddelik müstakil bir düzenleme olarak Meclis gündemine getirilecek.

OHAL 15 Temmuz’da

Ak Parti grup yönetimi, süresi 19 Temmuz’da dolacak OHAL ile ilgili de planlama yaptı. Bu çerçevede Milli Güvenlik Kurulu’nun tavsiye etmesi ve Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanacak Bakanlar Kurulu’nda OHAL’in uzatılmasına karar verilmesi halinde, buna ilişkin Başbakanlık tezkeresinin 15 Temmuz yıl dönümünde gerçekleştirilecek özel oturumun ardından Genel Kurul’da ele alınabileceği belirtildi.

RTÜK muamması

Ak Parti’nin yeni yasama havale etme eğiliminde olduğu bir diğer kriz başlığı ise RTÜK seçimi. Dokuz sandalyeli üst kurulda üyeler, milletvekili sayıları dikkate alınarak belirlenen kontenjanları çerçevesinde siyasi parti gruplarınca gösterilen adaylar arasından TBMM Genel Kurulu’nda seçiliyor. 7 Haziran seçimlerinin ardından boşalan üç RTÜK üyeliği için yapılan seçimlerde, milletvekili sayısı azaldığı için Ak Parti’nin beş olan kontenjanı dörde düşmüş, bu kontenjan MHP’ye geçmişti. Böylece Ak Parti’nin dört, CHP ve MHP’nin ikişer, HDP’nin ise bir üye ile temsil edildiği kurul oluşmuştu. Kurul’da Temmuz ayında Ak Parti ve CHP kontenjanından seçilmiş birer üyenin görev süresi dolacak. Mevzuat çerçevesinde, mayıs ayının ilk yarısında Meclis’te bu üyelikler için seçim gerçekleştirilmesi, adaylık başvuruları için de TBMM Başkanlığı’nın hangi partilerin kontenjanından seçim yapılacağını duyurması gerekiyordu. Ancak 1 Kasım seçimlerinde milletvekili sayısını 7 Haziran’a göre artıran Ak Parti, CHP kontenjanından seçilmiş üyenin yerine kendi kontenjanı için seçim yapılmasını, böylece dört olan üye sayısının da beşe çıkarılmasını isteyince kriz patlak verdi. CHP, üye sayısının bire düşürülmesi halinde yargıya başvuracağını duyururken, kriz nedeniyle duyuru yapamayan TBMM Başkanlığı devreye girdi. Ancak RTÜK Kanunu’nda değişiklik yapılarak krizin çözülmesi formülünün de değerlendirildiği bu süreçte taraflar arasında tam mutabakat sağlanamadı.