Siyaset Meclis’in gündemi yeni askerlik sistemi

Meclis’in gündemi yeni askerlik sistemi

10.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Meclis’i Ramazan bayramı sonrası yoğun bir mesai bekliyor. Askerlik süresini kısaltan ve bedelli askerliği sürekli hale getiren teklif, tatil sonrası Meclis’in ilk yasama gündemini oluşturacak.

Meclis’in gündemi yeni askerlik sistemi

Parti grupları arasında mutabakat sağlanması ve asker kanadının da onay vermesi halinde teklifte bazı önemli değişiklikler yapılması bekleniyor. Meclis’in bu yasanın ardından İstanbul seçimleri için tatile girip girmeyeceği henüz netleşmedi. AK Parti kurmayları, yargıyla ilgili bir torba yasa teklifi çalışmasının sürdüğünü, yetişmesi halinde bu düzenlemenin de askerlik yasasının hemen ardından Meclis’ten geçirilebileceğini belirttiler. Söz konusu pakette ceza infaz düzenlemesinin yer alıp almayacağı da merak konusu.

Haberin Devamı

Rötuş yapılacak

TBMM’de bu hafta gündemin ilk sırasında yeni askerlik sistemine ilişkin teklif bulunuyor. AK Parti’nin de bir kapalı grup toplantısı yaparak teklife dair bazı eleştirileri yeniden ele alabileceği ifade ediliyor. TBMM Genel Kurulu, askerlik kanununu görüşmek üzere 11 Haziran Salı günü toplanacak. Genel Kurul’daki görüşmeler sırasında bazı rötuşlar yapılması beklenen teklifin mevcut haline göre, askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilecek. Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak. Erbaş ve erlerden istekli olanlar, sıralı disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesiyle terhise hak kazandığı tarihten itibaren Milli Savunma Bakanlığınca uygun görülecek sayıda ve 6 ay süreyle sınırlı olmak üzere askerlik hizmetine devam edecek, bu sürenin sonunda terhis edilecek. Askerlik çağı, Cumhurbaşkanınca 5 yıla kadar uzatılabilecek veya kısaltılabilecek.

Haberin Devamı

Temelli bedelli

İstekli olanlardan Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek sayıda yükümlü, belirlenecek ücreti peşin ödeyerek ve bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlayarak askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. İstekli sayısının bedelli askerlikten yararlandırılacak sayısından fazla olması halinde, bedel ödemeye istekli olanlar arasında kura çekilecek. Askerlik çağına girmeden önce yaşları değişenlerin yoklamaları, değişen yaşlarına göre yapılacak. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte yoklama kaçağı, bakaya veya saklı olanlara, bir defaya mahsus olmak üzere ilk bedelli askerlik kurasına girebilecek.

Yargı paketi gelebilir

Askerlik kanununun yanı sıra Meclis gündemine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yargı reformu stratejisi kapsamındaki bazı düzenlemelerin de gelebileceği kaydediliyor. Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile ceza infaz düzenlemesini gündeme getirmişti. Meclis’e sunulabileceği belirtilen yargı paketinde bu düzenlemenin olup olmayacağı henüz netlik kazanmadı.