Siyaset Meclis’te ‘dokunma’ turu

Meclis’te ‘dokunma’ turu

19.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İktidar partisi dokunulmazlıklarla ilgili geçici anayasa değişikliği teklifini muhalefete yazılı olarak sundu. CHP geçici değil, kalıcı değişiklik yapılmasını istedi. MHP “Biz terörist değiliz, aynı kefeye koyamazsınız” dedi. HDP, “yargıya güvensizlik” kaygısını ifade etti

Meclis’te ‘dokunma’ turu

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, TBMM’de dokunulmazlık fezlekesi bulunan tüm milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması çağrısının ardından, Ak Parti, önerisini, “resmi” olarak iletmek üzere dün muhalefetin kapısını çaldı. Ak Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ve Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, CHP, MHP ve HDP gruplarını ziyaret ederek, konuya ilişkin anayasaya geçici bir madde eklenmesine ilişkin anayasa değişiklik teklifi metnini sundu. Ak Parti heyeti muhalefet turunda beklediği destek yanıtını alamadı. Üç parti yetkili kurullarının değerlendirmesinin ardından iktidar ve muhalefet kurmaylarının hafta başında yeniden bir araya gelmesi bekleniyor.

‘Yetmez ama evet’e uygun

Bostancı, temaslarının ardından düzenlediği basın toplantısında, üç partinin de yetkili kurullarında değerlendirdikten sonra kendilerine cevap vereceklerini belirterek, Ak Parti’nin de bu yanıtlara yol haritasını oluşturacağını söyledi. Sundukları teklifin, “CHP, MHP ve HDP’nin bugüne kadarki söylemleriyle örtüşen yanları olduğunun” altını çizen Bostancı, “Yetmez ama evet bağlamına yerleştirebilecekleri bir fikirdir” görüşünü dile getirdi.

Bostancı, “Neden kalıcı yerine geçici bir düzenlemeyi tercih ediyorsunuz” sorusuna, “Geçici düzenleme ile birlikte dosyalar yargıya intikal edecek. Yasama, yürütme, yargı erklerinin ilişkileri, sınırlarının nereden geçtiği meselesi öteden beri tartışma konusu. Bu düzenleme bize pratik imkanı verecek” karşılığını verdi. Bostancı’nın bu sözleri, “Ak Parti tutuklama olup olmayacağına ilişkin yargının tavrını 506 fezleke ile test etmek istiyor” yorumlarına yol açtı. Bostancı, “Dokunulmazlıklar kaldırılırsa, milletvekilleri tutuklanabilir mi?” şeklindeki ısrarlı sorular üzerine ise, “Yargının nasıl davranacağını dosyaları bilmeden genel bir hüküm olarak nasıl söyleyebilirim. Benim şu aşamada yorum yapmam doğru olmaz” ifadelerini kullandı.

15 gün içinde dokunulacak

Ak Parti’nin teklifiyle, anayasanın 83. maddesinin, “Meclis kararı olmadıkça milletvekillerinin tutuklanamayacağı, sorguya çekilemeyeceği ve yargılanamayacağına” ilişkin hükmüne geçici madde ekleniyor. “Yürürlük”le birlikte iki maddeyi içeren geçici madde teklifi şöyle:

“GEÇİCİ MADDE 20- Bu Kanun yürürlüğe girdiği tarihte, Başbakanlık tarafından TBMM Başkanlığı’na havale edilen ve esas numarası alan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ile Anayasa ve Adalet Karma komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon’da bulunan ekli listede adı ve soyadı belirtilen milletvekillerine ait yasama dokunulmazlığı dosyalarına ilişkin olarak ilgili milletvekilleri hakkında 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Kanun’un 83. maddesinin ikinci fıkrasındaki 1. cümle hükmü uygulanmaz. Bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren TBMM Başkanlığı ve Anayasa ve Adalet Karma komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığı’nda bulunan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ve eki dosyalar on beş gün içinde, ilgili yargı mercilerine gönderilmek üzere, Başbakanlığa iade edilir.”

Kalıcı bir değişiklik olsun

Bostancı ve Üstün’den oluşan Ak Parti heyeti Meclis’te dün ilk olarak CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ile bir araya geldi. Gök, görüşme sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Ak Parti’nin geçici madde düzenlemesini içeriğini anlattı. CHP’nin bu konudaki duruşunun çok net olduğunu vurgulayan Gök, öteden beri kürsü dokunulmazlığı dışında bütün dokunulmazlıkların kaldırılmasını ifade ettiklerini belirtti. Gök, “Yapılacak değişikliğin 83. maddede yapılmasının daha doğru olacağını kendilerine ifade ettik. Ak Parti’nin getirdiği bu öneriyi, Genel Başkanıma ve MYK üyelerine birazdan ileteceğim. Onların da yapacağı değerlendirmelerden sonra önümüzdeki günlerde biz de görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşacağız” diye konuştu.

Aynı kefeye koyamazsınız

Ak Parti heyeti, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ile görüştü. Vural, “Önce teröre açıkça destek veren HDP’lilerin dokunulmazlıkları kaldırılmalı. Sonra dokunulmazlıklar konusunda kalıcı düzenlemeyi çalışalım” önerisinde bulundu. Ak Parti’liler ise kamuoyunda sadece HDP’lilerin dokunulmazlığının kaldırılması halinde oluşacak tepkiye dikkati çekti. Vural da, “Bu tartışmayı başlatan sizsiniz. Bizzat Cumhurbaşkanı, Başbakan teröre destek veren vekillerin dokunulmazlığını kaldırılmasını istedi. Sonra ne oldu da bütün vekilleri içine katıyorsunuz. Biz terörist değiliz, bizi aynı kefeye koyamazsınız” dedi. Vural, görüşme sonrası yaptığı açıklamada da Ak Parti ve CHP’nin HDP’lilerin dokunulmazlıkları konusunda siyasi irade kullanmaktan kaçındığını öne sürdü.

Yargısal linç kaygısı

Ak Parti heyeti son olarak HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’i ziyaret etti. Görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Önder, “İlkesel olarak bu konuda daha önce ne dediysek, milim şaşmadan söylediklerimizin arkasındayız. Pratiğimizde buna göre şekillenecektir. Meselenin kalıcı ve köklü bir revizyonla ele alınmasından yanayız” dedi.
Görüşmenin kapalı bölümünde ise edinilen bilgilere göre Önder, “bağımsız yargı ve yargıç” konusuna vurgu yaparak şunları kaydetti: “Fezlekelerimizin konu edildiği mahkemelerin hepsi sulh ceza mahkemeleri, bunların hepsi de atanmış mahkemelerdir, bu atananların siyasi görüşlerini de sosyal medyadaki paylaşımlarından biliyoruz. Yargı iki sonuçludur, ya mahkum olursunuz ya beraat edersiniz. Bizimle ilgili konuda yargı değil siyaset mantığıyla ele alınmalı. Bugünkü yarılma ve kutuplaşmanın nedeni de siyasete yargı eliyle nizam verme çabasıdır. Biz dokunulmazlığımıza güvenerek siyaset yapmıyoruz. Ama bir çözüm isteniyorsa meseleye ilkesel yaklaşılması gerekir, yargısal bir linçin önüne atmak değil.”