Siyaset Meclis'te fezleke gerilimi

Meclis'te fezleke gerilimi

19.03.2014 - 13:22 | Son Güncellenme:

Meclis'te sıcak saatler... 17 Aralık soruşturması kapsamında 4 eski bakan haklarında Meclis soruşturması istendi. Muhalefetin ilk tepkisi Meclis'i Sadık Yakut'un yönetmesine yönelikti. Muhalefette sıranın MHP'li Meral Akşener'de olduğunu savundu. CHP'nin başvurusu üzerine TBMM fezlekelerle ilgili olarak toplandı. Fezlekeler, 'gizlilik kararı' gerekçesiyle okunmayınca muhalefetten büyük tepki geldi. Fezlekelerle ilgili genel görüşme talebi meclis tarafından oylandı ve reddedildi.

Mecliste fezleke gerilimi

Meclis Genel Kurulu, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, eski AB Bakanı Egemen Bağış ile eski İçişleri Bakanı Muammer Güler hakkındaki fezlekelerin görüşülmesi için TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetiminde saat 15.00'da toplandı. Yeter sayısı sağlandı. İşte Meclis'te şu an yaşananlar:

20.20

Fezlekeler konusunda genel görüşme istemi reddedildi
Fezlekelerle ,ilgili genel görüşme talebi meclis tarafından oylandı ve reddedildi.

4 eski bakanla ilgili fezlekelerin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu'nda, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, grup temsilcilerinin usul üzerinden yaptığı konuşmaların ardından genel üzerinden görüşme açılıp açılmaması oyladı. CHP,MHP,BDP, HDP ve bağımsız milletvekilleri ayağa kalkarak ellerini kaldırdılar. Ancak AK Partili milletvekilleri oylamaya katılmadı. Buna muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi ve AK Partili milletvekillerine dönerek ‘Cesaret’ diye bir süre bağırdılar.
Katip üyeler arasında sayı konusunda anlaşmazlık yaşanınca, elektronik oylamaya istendi. Muhalefet milletvekilleri oylamaya itiraz edince Yakut, tekrar oylama yaptı. Görüşmeler yapılması konusunda muhalefet milletvekilleri kabul oyu verirken,AK Partili milletvekileri ise red oyu kullandı. Katip üyeler arasında sayı konusunda tekrar anlaşmazlık yaşanınca elektronik oylamaya geçildi.

MECLİSTE SLOGAN
Oylama sırasında CHP’li milletvekilleri ‘Ahlak, vicdan, cesaret’ diye bağırdılar ve ‘Heryer rüşvet heryer yolsuzluk’ sloganları attı. Tamamlanan yoklamanın ardından kabul 158, 259 red oyu kullanıldı ve genel görüşme açılması kabul edilmedi.

18.23
MHP adına Faruk Bal bir konuşma yaptı: Önemli bir olaya şahit oluyoruz. Bunun değerlendirmesini yapıyoruz. 4 eski bakanla ilgili vahim suçlarla karşı karşıyayız. Ortaya çıkmış olan son durum haram sofrasından nemalanmaktır. Bu günah ve haramdır. Saydığım suçlar TCK açısından da suçtur. Genel görüşme ile bunu yapabilecek miyiz. bun da şüpheliyim. AKP'liler genel merkezden aldıkları talimatla oylarını kullanacaklardır"
18.03
Grupların parti temsilcileri konuşmaya başladı.İlk sözü BDP adına Hasip Kaplan aldı: "945 tane fezleke geldi bizimle ilgili şu ana kadar. Bizimkelirin hepsi düşünce özgürlüğü falan. İktidar partisiyle alakalaı olanlarda ise sahtecilik, ihaleye fesat karıştırma, zımmet, kalpazanlık, kara para aklanması gibi suçlar var. Bizim fezlekeler jet hızıyla geliyor. İktidara ait ise fezlekeler ise mehter takımıyla geliyor."
BOZDAĞ: NEDEN BUGÜNE KADAR VERMEDİNİZ?

17.38

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ söz aldı. Bozdağ, "Muhalefet idari işlemlerle fezlekelerin engellendiği iddia ediliyor. Adalet Bakanlığında dosyanın geciktirildiği hakkında basında yer alan haberler doğru değildir. Bu bakanlığın yetkisi dahilindedir." dedi. Bozdağ, şöyle konuştu: "Bakanlık'ta bizim inceleme yapma yetkimiz yok. Dosyanın içine bakma yetkisi yok. Bakanlığın postacılıktan başka görevi yok. Bu evrakın içine bakma yetkisi yok ki biz de iade ettik. Yaptığımız işlem yürürlükteki mevzuata uygundur. Bakanlık görevleriyle alakalı hususlarda görev savcılara ait değildir. Bakanlarla alakası soruşturma komisyonu kurulması usuldür. Yol belli. CHP'nin bir çoğunluğu var 55 vekille bu önergeyi verebilirdi. 17 Aralık'ta gündeme gelen bu tartışmada Meclis soruşturması önergesi verebilirken neden bu güne kadar vermediniz. Anayasa'yı iyi okuyun. Anayasa herhangi bir yerden yazı istemiyor. Basında çıkan bir haber üzerine de yapabilirsiniz.

PARALEL YAPI YAPTI DİYORSANIZ SİZE FIRSAT

17.17

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, yaşanan durum için "Türk demokrasi tarihi için bir kara lekedir" dedi. Hamzaçebi, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi: "Nurettin Canikli diyor ki, bunlar burada okunursa hepimiz duman oluruz. Bu 11 klasör gizliyse bürokratlar da okumayacak. Hepsinin elinde, incelediler, o yüzden milletvekillerinin bilgisine sunmuyorlar. Adalet ve Kalkınma Partili milletvekili arkadaşlarım korkmuyorsanız açın. Niye açmıyorsunuz? Eğer bunları 'paralel yapı yaptı' diyorsanız, işte 'paralel yapı' ile de hesaplaşma fırsatı. Türkiye bu şekilde yoluna devam edemez" diye konuştu.

KUZU OKUR AMA KAPLAN OKUYAMAZ MI'

17.12

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan "Fezlekeler gizli, okunmaz' dediniz. Adalet Bakanlığı'na gider bütün bürokratlar okur. Meclis'e gelir bütün memurlar okur, Anayasa Komisyonu'na gider, Burhan Kuzu bile okur. Ama milletin vekilleri okuyamaz değil mi? Yani Kuzu okur ama Kaplan okuyamaz değil mi!
17.07
MHP Konya Milletvekili Farukl Bal, "Savcılığın yetkisini bundan sonra Meclis kullanacak" dedi.
AK PARTİ ADINA CANİKLİ KONUŞTU
17.00

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, "Kimsenin bir şey gizlemek gibi bir derdi yok. Gelin bakanlar için soruşturma komisyonu kuralım. Anayasa ve yasalarımızın suç saydığı fiilleri hiç kimse burada yaptıramaz. Ama amacınız bu değil. Amacınız bir takım bilgiler kamuoyuna nasıl sızdırılıyorsa onları burada da tesis etmektir. Amacınız suçların ortaya çıkmasıysa soruşturma komisyonuna gelirsiniz, başka türlü hareket etmezsiniz." dedi.

16.59

Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, "Gizlilik kararı nedeniyle içerik okunmayacak" dedi, Meclis karıştı. Muhalefet, fezlekelerin okutulmamasına büyük tepki gösterdi. MHP Grupbaşkanvekili Oktay Vural, Yakut'a "Gayrimeşru başkanvekilisin" dedi. MHP, CHP ve BDP vekilleri kürsüye yürüdü.

16.51

Genel Kurul'da oturum yeniden başladı.

Ara verildi: Meclis'te muhalefet fezlekelerin okunmasını istedi. Oturuma 10 dakika ara verildi.

15.42

Daha sonra CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi söz aldı: "Bizim olağanüstü toplantı çağrısındaki iki talebimizden birincisi, fezlekelerin okunması; ikinci bölümde fezlekelerin içeriğinin Meclis'e sunulmasındaki gelişme. Siz olağanüstü çağrı gündemine sadık olmak zorundasınız. Çağrı fezlekelerin okunması ise siz onun özetini ya da kısaltılmış halini genel kurula sunma yetkisine sahip değilsiniz. Meclis Soruşturması denetim yollarından biridir. Meclis Soruşturmasında, TBMM Genel Kurulu Cumhuriyet Savcılığının görevini yapar. TBMM'nin görevi milletvekillerinden bir bilgiyi saklaması değildir. Aksi halde anayasaya karşı suç işlemiş olursunuz."

15. 39

Sadık Yakut, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bakanlarla ilgili gönderdiği fezlekeler hakkında TBMM Başkanlığının üst yazısını okutmaya başlattı. Erdoğan Bayraktar'ın nüfuz ticareti yaparak görevini kötüye kullandığına ilişkin fezlekenin üst yazısının okunmasının ardından, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural itiraz etti. Vural, "Milletvekillerinin tetkikine sunuldu" ibaresinin bulunmadığı bir ibare hakkında genel görüşme açılamayacağını vurguladı.

Bunun üzerine, Sadık Yakut, "TBMM Başkanlığının sunuş yazısını okuyoruz, üst bilgilendirme yazısı bu" dedi.
Vural ise bu gizleyip saklamaktır, Milletvekillerinin iradesine darbe vurmaktır. TBMM bu milletin iradesine darbe vurma yeri değildir. Gereğini yapınız. Bu bakımdan milletvekillerine bu dosyanın açılması TBMM Başkanlığının görevidir" ifadeleriyle tepki gösterdi.

15.35

TBMM Başkanlığının, genel kurulu oturuma çağrısı okundu.

15.30

Oktay Vural: Neden Meral Akşener yerine Sadık Yakut yönetiyor?

Toplantı yeter sayısının sağlandığının tespit edilmesinin ardından MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, saat 15.30'da söz istedi. Vural, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un TBMM Başkanı tarafından görevlendirilip görevlendirilmediğini sordu. Daha önceki oturumlarda bu görevlendirmelerle Başkanvekillerinin görev yaptığını belirten Vural, daha önce hazırlanan nöbet listesine göre, bu oturuma TBMM Başkanvekili Meral Akşener'in başkanlık etmesi gerektiğini ifade etti.

Sadık Yakut ise 14 Mart'ta TBMM Başkanı tarafından hazırlanan görevlendirme yazısını gösterdi.

Oktay Vural ise nöbet listesinde bugün oturuma başkanlık etmesi gereken Meral Akşener yerine Sadık Yakut'un görev almasının nedeninin AK Parti genel merkezinde kararlaştırılan şekilde oturumu yönetmek olduğunu ileri sürdü.

15.29
Toplantı yeter sayısı sağlandı. Genel kurul açıldı.

15.27
Bazı oyların mükerer kullanıldığı bilgisi geldi

15.20
Yoklama sona erdi, sayım yapılıyor

15.16
Yoklama yapılıyor. Muhalefet sıraları dolu. AK Partili milletvekilleri ise yoklamaya katılmıyor.

KILIÇDAROĞLU DA GELDİ
Fezlekelerin görüşüleceği Genel Kurul'a CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra CHP, MHP, BDP,HDP ve bağımsız milletvekilleri katıldı. Bazı AK Partili Milletvekilleri Genel Kurul'daki yerini oturdu, ancak oy kullanmadı. Çok sayıda AK Partili milletvekili ise kuliste hazır bekledi.
YETER SAYISI SAĞLANDI
TBMM Bakanvekili Sadık Yakut, saat 15.00'da yerine oturdu ve “Anayasanın 93'ncü, içtüzüğün 7'nci Maddesine uygun olarak CHP Grup Başkanvekilleri ile 129 milletvekili tarafından Meclis Başkanlığı'na verilen önerge üzerine TBMM olağanüstü toplanarak 71'nci Birleşimi açıldığını söyledi. Ardından katılımın belirlenmesi için 5 dakika süren elektronik oylamaya geçildi. Elektronik yoklamanın ardından TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, itirazlar üzerine ayrıca sözlü yoklama yaptı.
15 tane mükerrer pusula olduğunu ve mükerrer pusulayı ayırdığını belirterek, toplantı yeter sayısı olduğunu belirterek birleşimi açtı.Toplantı yeter sayısının olduğunun açıklanmasının ardından AK Partili milletvekilleri de Genel Kurul Salonu'ndaki yerlerine geçtiler.
4 ESKİ BAKANDAN SORUŞTURMA TALEBİ
"Bizi soruşturun" dilekçesi

Haberin Devamı

Olağanüstü toplanan Meclis'te bugün ilginç gelişmeler de yaşandı.Haklarında fezleke bulunan 4 bakan, bugün Meclis Başkanlığı'na dilekçe verdi. Dilekçede, şu ifadeler yer aldı:

"17 Aralık 2013 tarihinden itibaren yasadışı yollarla elde edilen veya gizlilik çerçevesinde yürütülen bir soruşturmaya ait olduğu iddia edilen bir kısım bilgilerin yine yasalara aykırı olarak TBMM Genel Kurulu'nda ve dolayısıyla bir kısım medya organlarınca kasıtlı biçimde speküle edilerek anayasa ile güvence altına alınan kişisel onurumuzu rencide etmeye yönelik ağır bir karalama kampanyası yürütülmektedir. Bu nedenle gerek aziz milletimize gerek yüce Genel kurul'a olan hesap verme sorumluluğumuz gereği olarak hakkımızdaki iddiaların TBMM tarafından kurulacak bir soruşturma komisyonu marifetiyle soruşturularak gerçeklerin ortaya çıkarılması amacıyla anayasanın 100. ve içtüzüğün 107. maddesi uyarınca Meclis'te soruşturma açılması hususunun gereğin arz ederim."

Haberin Devamı

İki komisyon talebi

Bakanların bu dilekçesinin ardından Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile 55 milletvekilinin imzasını taşıyan dilekçe için harekete geçti. İmzaya açılan dilekçe Meclis Başkanlığı'na verilecek. Ak Parti; iki ayrı soruşturma komisyonu kurulmasını isteyecek. Üç bakan için bir soruşturma komisyonu, Erdoğan Bayraktar için ise ayrı bir komisyon kurulması talebinde bulunulacak.

CHP de önerge verdi

CHP de 4 bakan için ayrı ayrı soruşturma komisyonları kurulması için Meclis Başkanlığı'na önerge verdi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Meclis'e gönderilen fezlekelerle ilgili olarak daha önce "Adli süreç olduğu için soruşturma komisyonu kurulmadığı sürece o evrakın içeriğinin milletvekillerinin incelenmesi mümkün değildir. Soruşturma komisyonu kurulduğunda da sadece soruşturma komisyonu üyeleri inceleyebilir" demişti.

Böylece seçimden sonra Egemen Bağış, Muammer Güler, Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar'ın Meclis tarafından soruşturulmaları gündeme gelebilecek.