Siyaset Meclis'te kritik fezleke taktikleri

Meclis'te kritik fezleke taktikleri

14.03.2014 - 13:49 | Son Güncellenme:

CHP'nin diğer muhalefet partilerinin desteğini sağlayarak yerel seçim nedeniyle tatile giren Meclis'i, 4 eski bakan hakkındaki yolsuzluk iddialarını içeren fezlekeler nedeniyle olağanüstü toplantıya çağırması, siyasetin önemli gündem maddesi haline geldi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bu gelişmenin ardından bugün yaptığı açıklamada, Meclis Genel Kurulu'nu 19 Mart Çarşamba günü saat 15.00'te olağanüstü toplantıya çağıracağını açıkladı.

Mecliste kritik fezleke taktikleri


Meclis'in olağanüstü toplanacak olmasıyla 4 eski bakanla ilgili fezlekeler; seçim öncesinde iktidar ile muhalefet arasındaki müthiş çekişmede, siyasi taktik ve manevra konusu özelliği kazanmaya başladı.

Meclis, seçim tatiline önemli yasal düzenlemeler nedeniyle geç girmek zorunda kaldı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile ilgili yasa, Özel Yetkili Mahkemeleri kaldıran yasa, dershanelerle ilgili yasa ve demokratikleşme paketi çerçevesindeki yasa, Meclis'in seçim tatiline geç girmesinde baş rolü oynayan düzenlemeler idi. Bu düzenlemeler, Meclis'ten geçerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da onaylanarak yasalaştı. Tatile giren Meclis ve seçim bölgelerine giden milletvekilleri, bu kez 4 bakanla ilgili fezleke sürprizi ile karşılaştı.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırdıklarını açıklamıştı. Meclis'in toplantıya çağrılma tarihi, 18 Mart. Bu çağrıya muhalefet de destek verdi. Çağrının nedeni, 17 Aralık operasyonu çerçevesinde 4 eski bakanla ilgili fezlekelerin Meclis Genel Kurulu'nda okunması talebi. Bu eski bakanlar; Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Erdoğan Bayraktar ve Egemen Bağış. Bu gelişmelerin ardından gözlerin çevrildiği Çiçek, bugün Anadolu Ajansı'na açıklama yaptı. Çiçek, 18 Mart yerine 19 Mart çarşamba günü Meclis Genel Kurulu'nu toplantıya çağıracağını açıkladı. Böylece Meclis seçime 11 gün kala olağanüstü olarak toplanmış olacak.

İnce taktik savaşı

Haberin Devamı

Meclis'te ince bir taktik savaşının gündeme gelmesi bekleniyor. Olağanüstü toplantıda; CHP'nin talebi doğrultusunda fezlekelerin sunumu yapılacak ve savcıların gönderdiği dosyaların üst yazısı okunacak. CHP, bu aşamada görüşme isteyerek seçim öncesinde fezlekeler ve içeriklerinin tartışılmasını sağlamayı amaçlıyor.

Sorun fezlekelerin eklerinde yer alan dosyalar da düğümlendi. Muhalefet, dosya içeriklerinde yer alan yolsuzlukla ilgili iddiaların ortayı çıkmasını hedefliyor. Ak parti yönetimi ise Meclis Başkanlığı'ndan fezlekeleri tutmasını ancak dosyaları savcılığa geri göndermesini istiyor.

Bu çerçevede yapılan değerlendirme; "CHP, genel görüşme isteyebilir. Ancak iktidar Genel Kurul da bir bakanını hükümeti temsil edecek şekilde bulundurmazsa genel görüşme olmaz. Meclis, yeniden seçimin ertesi günü toplanmak üzere tatile girer" yönünde. Kulislerde, fezlekelerin yerel seçim sonrasında Meclis'te ele alınması ihtimalinin reel siyaset çerçevesinde ağırlık kazandığı konuşuluyor.

CHP'nin 55 imzayla hazırladığı soruşturma komisyonu kurulması önergesi verildiği günden itibaren 1 ay içerisinde Genel Kurul'da görüşülecek. Ancak soruşturma komisyonu kurulması konusunda, sayısal çoğunluğu elinde bulunduran Ak Parti'nin tavrı belirleyici olacak.