Siyaset 'Mevcut küresel sistem kimseyi tatmin etmiyor'

'Mevcut küresel sistem kimseyi tatmin etmiyor'

28.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Güney Afrika’da düzenlenen BRICS zirvesi kapsamında ‘BRICS Plus’ oturumunda liderlere hitap eden Erdoğan, küresel sisteme yönelik eleştirilerini tekrarladı. Erdoğan, “Bu sistem, çıkarları garanti altına alınmış mutlu bir azınlık dışında hiç kimseyi tatmin etmiyor” dedi.

Mevcut küresel sistem kimseyi tatmin etmiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BRICS Zirvesi’ne katılan liderlere hitabında dünyanın oldukça sancılı bir dönemden geçtiğini ifade ederek, “Son yıllarda savaşların, terör eylemlerinin, ekonomik krizler ve doğal felaketlerin insanlık üzerinde ne denli büyük yaralar açtığına hep birlikte şahit olduk. Mevcut küresel sistem, çıkarları garanti altına alınmış mutlu bir azınlık dışında hiç kimseyi tatmin etmiyor. Neredeyse her 10 yılda bir tekrarlanan ekonomik krizlerle bugünlere geldik” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, BRICS zirvesi kapsamında düzenlenen, “BRICS Plus” oturumunda da liderlere hitaben konuştu.

‘Sancılı dönem’

BRICS zirvesinde sadece Türkiye’yi değil İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) dönem başkanı olarak teşkilat üyesi tüm Müslüman ülkeleri de temsil ettiğini söyleyen Erdoğan, teşkilat ile BRICS arasındaki iş birliğinin ilerletilmesine ihtiyaç olduğunu kaydetti. Erdoğan, “Daha adil bir dünya için güney-güney iş birliği süreçlerinden bu çerçevede istifade edebiliriz. İslam Kalkınma Bankası ile BRICS Yeni Kalkınma Bankası arasında özellikle Afrika’nın kalkınma çabalarının desteklenmesine matuf iş birliği imkanlarının değerlendirmesinde de fayda görüyorum” dedi. Dünyanın oldukça sancılı bir dönemden geçtiğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti: “Son yıllarda savaşların, terör eylemlerinin, ekonomik krizler ve doğal felaketlerin insanlık üzerinde ne denli büyük yaralar açtığına hep birlikte şahit olduk. Mevcut küresel sistem çıkarları garanti altına alınmış mutlu bir azınlık dışında hiç kimseyi tatmin etmiyor. Neredeyse her 10 yılda bir tekrarlanan ekonomik krizlerle bugünlere geldik. Bu yapının günümüz şartlarına göre yeniden ele alınmadan, değişmeden devam etmesi mümkün değildir.”

Haberin Devamı

Putin ve Modi ile sohbet etti

Mevcut küresel sistem kimseyi tatmin etmiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aile fotoğrafı çekimi sırasında Rusya Devlet Başkanı Putin ve Hindistan Başbakanı Modi ile kısa bir süre sohbet etti.

‘BRICS ile ortak hareket edebiliriz’

Erdoğan, “Türkiye Cumhurbaşkanı olarak zirveye iştirakim Türkiye ile BRICS arasındaki ilk yüksek düzeyli teması teşkil ediyor. Zirveyi, Türkiye ile BRICS arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi için bir fırsat olarak görüyoruz. Türkiye olarak BRICS ülkeleriyle özellikle ekonomi, ticaret, yatırım ve kalkınma alanlarında beraber çalışmak istiyoruz. BRICS Yeni Kalkınma Bankası ve İş Konseyi ile Türkiye’deki kurumlarımız arasında işbirlikleri tesis edebileceğimizi düşünüyorum” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile BRICS’in Yeni Kalkınma Bankası arasında devam eden üyelik görüşmelerini de hatırlatan Erdoğan, “Kısa zamanda sonuçlanmasını diliyoruz. Daha adil, daha tarafsız, yeni bir uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu oluşturulması amacıyla hem BRICS bünyesinde hem de Türkiye’de ayrı ayrı yürütülen çalışmalarda da ortak hareket edebiliriz. Enerji alanında BRICS ülkeleriyle mevcut işbirliğimizi ileriye taşımak istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ramaphosa’ya teşekkür etti

Mevcut küresel sistem kimseyi tatmin etmiyor

10. Brezilya-Rusya-Hindistan-Çin-Güney Afrika (BRICS) Zirvesi’ne katılan Erdoğan Güney Afrika Devlet Başkanı Cryil Ramaphosa’yla görüştü. Erdoğan, Ramaphosa’ya misafirperverliği için teşekkür etti.

Yüz yüze FETÖ uyarısı yaptı

Mevcut küresel sistem kimseyi tatmin etmiyor

Erdoğan, zirve kapsamında Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ile görüştü. Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve MİT Başkanı Hakan Fidan katıldı.

Yaklaşık 45 dakika süren görüşmede, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek için atılabilecek adımların yanı sıra terörle mücadele konusu da ele alındı. Erdoğan, Güney Afrika’da yoğun faaliyetleri bulunan FETÖ’ye karşı uyarılarını da yaptı. FETÖ’nün sadece Türkiye için değil başta Güney Afrika olmak üzere tüm ülkeler için bir güvenlik tehdidi olduğu mesajını veren Erdoğan, FETÖ’nün faaliyetleriyle ilgili bazı belgeleri de paylaştı.

Haberin Devamı

Erdoğan, dün ayrıca Togo Cumhurbaşkanı Faure Gnasssingbe ve Angola Cumhurbaşkanı Joao Lourenço ile de görüştü. Görüşmeler, zirvenin yapıldığı Sandton Convention Centre’da liderlerin baş başa görüşmeleri için ayrılan bölümde gerçekleşti.

Mandela’nın torunu ile görüştü

Mevcut küresel sistem kimseyi tatmin etmiyor

Erdoğan, önceki akşam ırkçılıkla mücadelede Afrikalıların efsanevi lideri olan Nelson Mandela’nın torunu Mandla Mandela’yı da kabul etti.

Aile fotoğrafı

Mevcut küresel sistem kimseyi tatmin etmiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin son gününde Sandton Convention Centre’da aile fotoğrafı çekimine ve liderler yemeğine katıldı. Erdoğan, bugün temaslarını Zambiya’da sürdürecek.

‘Kader ortağınız olmak istiyoruz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, DEİK ve MÜSİAD’ın organize ettiği Güney Afrika’nın önde gelen iş adamlarıyla katıldığı akşam yemeğinde bir araya geldi. Erdoğan, yemekte şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

BOŞLUĞU KOLAY DOLMAZ: Cumhurbaşkanı Ramaphosa ile yaptığımız görüşmede ülkemizi ekim ayındaki yatırım konferansına davet etti. Heyetimiz burada yer alacaktır. Güney Afrika’ya yatırım yapmak isteyen tüm firmalarımızı bu fırsattan yararlanmaya davet ediyorum. Güney Afrika sadece bölgesinin değil tüm Afrika kıtasının çekim merkezi haline gelmiştir. Madiba bir asra yaklaşan ömrünün tamamını Güney Afrika’nın özgürlüğü, barışı için harcamıştır. Son nefesine kadar bu zorlu yürüyüşünü devam ettirmiştir. Madiba’nın boşluğu kolay doldurulamaz. Filistin davasının yılmaz savunucusu Mandela’yı bir kez daha saygıyla anıyorum. Güney Afrika’nın Madiba’nın çizdiği idealler doğrultusunda ilerleyeceğine inanıyorum.

KANAL İSTANBUL DAVETİ: Tarihimizin en büyük ekonomik sıçramasını 16 yılda gerçekleştirdik. Ülkemizi ekonomi sıralamasında 18’incilikten 13’üncülüğüe yükselttik. Dünyadaki 10 önemli dev altyapı projesinden 6’sı Türkiye’de bulunuyor. Yeni havalimanımızın 90 milyon yolcu kapasiteli ilk etabını 29 Ekim’de açıyoruz. Kanal İstanbul’u da yapıyoruz. Güney Afrika’nın girişimcilerini de şimdiden ülkemize davet ediyorum. Ülkemiz ile Güney Afrika’nın ikili ilişkilerinde kat ettiği nokta takdire şayandır. Ancak 2.2 milyar dolar ticaret hacmi iki ülkeye yakışmaz. Bu rakamı artırmamız yükseltmemiz lazım ilk etapta 10 milyar dolara çıkarmamız lazım.

KANLA CANLA ÖDEYEREK: Afrika ülkeleri de bizim gibi özgürlüklerini belli güçlerin lütfu ile değil bedelini kanla, canla ödeyerek dişleri ve tırnakları ile kazanmıştır. Kıtanın her köşesinde olduğu gibi Güney Afrika’da da insanlar kendi topraklarından çıkan kaynaklara, altına, elmasa, petrole sahip olabilmek için çok çetin mücadeleler vermiştir. Elde ettiğimiz her özgürlüğün gerisinde direniş ve mücadele vardır. Ne siz ne de biz. Bedeli insan hayatı ile ödenen kazanımlarından taviz veremeyiz. Belli ülkelerin üretici konumda olduğu diğerlerin sadece tükettiği bir uluslar arası düzeni asla kabul edemeyiz. Türkiye olarak Afrika’nın hakiki dostu, kader ortağı olmak istiyoruz. Hedefimiz birlikte başarmak birlikte kazanmaktır. Sizlerin de desteği ile bu vizyonu hayata geçireceğiz.

Sizlere verdiği önemi gösterdi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da, “Bugün ilk defa karşınıza bir bakan olarak geliyorum. Cumhurbaşkanımız, özel sektörden gelen bir ismi Ticaret Bakanlığı’na atayarak sizlere ne kadar önem verdiğini göstermiştir. Daha sıkı bir çalışma ortamı içinde olacağız” dedi.

‘İnsani yardımda lider ülkeyiz’

Yükselen ekonomilerin artan ağırlıklarının sisteme yansıtılmasının şart olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

“BRICS’in Güney-Güney İşbirliği’nde üstlenmek istediği rolü dikkatle izliyoruz. Türkiye Güney-Güney İşbirliğinin en önemli unsuru olan kalkınma yardımları alanında dünyada önde gelen ülkeler arasındadır. Geçtiğimiz yıl 8,2 milyar dolarlık resmi kalkınma yardımıyla bu alanda ilk sıralarda yer aldık. İnsani yardımlarda ise açık ara birinci sırada bulunuyoruz. Türkiye tüm kategorilerde milli gelirine oranla en fazla yardım yapan ülkedir. Bugün 3,5 milyonu Suriye ve Irak’tan olmak üzere 4 milyonu aşkın sığınmacıya ev sahipliği yapıyoruz. Bir çok gelişmiş batılı ülkelerin mültecileri dikenli tel örgülere mahkum ettiği bir ortamda Türkiye sığınmacılar için 32 milyar dolar para harcamıştır. Ayrıca ülkemiz 2015’teki G-20 dönem başkanlığı sırasında kalkınma konusunu G-20 gündeminin merkezine yerleştirmiştir. 4 Haziran’da Birleşmiş Milletler en az gelişmiş ülkelere yönelik teknoloji bankasının açılışını yaptık.”

Önemli bir örnek

Erdoğan, BRICS’in 10. zirvesinin ana teması olarak, “Afrika”nın belirlenmiş olmasının son derece önemli olduğunu kaydetti. Erdoğan, “Ülkemiz Afrika’daki doğrudan yatırımlarının değeri 6 milyar doları aştı. Ben bu vesileyle ülkemizin 2011’den bu yana Somali’de yaptığı çalışmalar Afrika kıtasına yaklaşımımızı göstermesi açısından önemli bir örnektir. Zirveye katılmaktan sizlerle bir araya gelmekten yeni işbirliği fırsatlarını ele almaktan duyduğum memnuniyeti özellikle ifade etmek istiyorum” diye konuştu.