Siyaset MHP başkanlığa külliyen karşı

MHP başkanlığa külliyen karşı

10.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

MHP’nin Kızılcahamam kampında yeni anayasa ekseninde, “başkanlık sistemi” detaylı şekilde ele alındı. Tatışmalarda “AKP’nin başkanlık teklifi, nev-i şahsına münhasır diktatörlük” değerlendirmesi yapıldı

MHP başkanlığa külliyen karşı

MHP lideri Devlet Bahçeli, Başkanlık Divanı ve MYK üyeleri ile milletvekillerini Kızılcahamam’da kampa aldı. Bahçeli, Kızılcahamam’a gelişinde ilk olarak ülkücü şehitler anıtını ziyaret etti. Dua edip anıta kırmızı karanfiller bırakan Bahçeli daha sonra terörle mücadelede şehit olanlar anısına kapılan üzerinde şehitlerin künyelerinin bulunduğu ağacın önünde dua etti. Bahçeli daha sonra Kızılcahamam Müzesi’ne gitti. Burada Alaattin Keykubat ve Büyük İskender ile Atatürk’ün Kızılcahamam’ı ziyaretleri sırasında temsil edildiği heykellerin de bulunduğu bölümleri dikkatle gezdi. Bahçeli, daha sonra Patalya Otel’deki kampa geçti.

Haberin Devamı

Bahçeli, basının alınmadığı kampta kısa bir açılış konuşması yaptı. Türkiye’nin kritik bir süreçten geçtiğini ve bölünme tehlikesi başta olmak üzere ciddi sorunlarla yüzyüze kaldığını belirten Bahçeli, gelinen bu noktanın tek sorumlusunun ise Ak Parti hükümeti olduğunu söyledi. Muhaliflere ve olağanüstü kurultay çalışmalarına doğrudan girmeyen Bahçeli, ülke gündeminin çok yoğun olduğunu, yeni anayasa, AB uyum yasaları, bütçe gibi yasama konuları yanında, başta bölücü terör ve Suriye sorunu olmak üzere önemli meselelerle Türkiye’nin karşı karşıya olduğunu kaydetti. Böyle bir ortamda siyasi partilerin de gündeminin bu meseleler olması gerektiğini kaydeden Bahçeli, parti yönetimine olağanüstü kongre isteyen muhalifler konusunda, “Ülkemizin ve dünyanın gündemi böyle yoğunken, enerji içe harcanmamalı. Enerjimizi boşa harcama lüksümüz yoktur” sözleriyle mesaj verdi.

Haberin Devamı

Vekiller sunum yaptı

Toplantıda daha sonra çalışma grupları sunumlarını yaptı. İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu Ortadoğu ve Suriye, Celalettin Yavuz dünya gündemi, Genel Başkan yardımcıları Oktay Öztürk 1 Kasım seçimlerinde, “partinin neden oy kaybettiğine” yönelik sunum yaparken, Semih Yalçın yeni anayasa tartışmaları, Ahmet Kenan Tanrıkulu ekonomi, Oktay Vural ise parlamento çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Diktatörlük istiyor

Toplantıda, Ak Parti’nin yeni anayasa çalışmalarını başkanlık sistemi için kılıf olarak kullandığı vurgusu yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve çevresinin başkanlık sistemini kişisel hırs ve arzuları için istediği dile getirilen toplantılarda, bu sistemin demokrasiyi ortadan kaldıracak otokrat tek adam yönetimini getireceği dile getirildi. Toplantılarda, “AKP’nin istediği diktatörlük” değerlendirmesi yapıldı. Toplantıda, MHP’nin anayasa ve başkanlık sistemine ilişkin kırmızı çizgilerini içeren, “Yeni anayasa beklentisi, Yeni ufuklar mı, yani bedeller mi?” başlıklı rapor da dağıtıldı. Geçmişteki Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının da anlatıldığı bu raporda özetle şu ifadelere yer verildi:

Haberin Devamı

‘MHP külliyen karşıdır’

“AKP, yani anayasa yapımını, başkanlık sistemi dayatması ile mutabakatıyla engellemiş ve TBMM Başkanı’nı kullanarak Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nu boğmuştur. MHP, nötr vatandaşlık, Türkiyelilik, Türkiye toplumu ve mozaiklik gibi zırvalarla Türk milleti bütünlüğünün bozulmasının amaçlandığının farkındadır. BOP hedefleri arasında yer alan, PKK ile Irak’taki Barzani peşmergeleri, Kuzey Suriye’deki PYD ve İran PJAK unsurları birleştirerek Büyük Kürdistan’ı kurma hevesli kuvveden fiile dökülmüştür. Büyük Ortadoğu Projesi’nin hedefi ile Tayyip Erdoğan’ın engelleyemediği siyasi ve kişisel hırsı başkanlık sisteminde buluşmaktadır. ABD başkanlık sistemi ile AKP’nin teklif ettiği başkanlık sisteminin adı dışında hiçbir benzerlik bulunmamaktadır. AKP’nin teklifi süper yetkilerle donatılmış tek kişilik dikta karekterli ve hiçbir demokratik değeri ve örneği bulunmayan başkancı bir ucubedir. Nevi şahsına münhasır bir diktatörlüktür. AKP, başkanlık sistemi değil, parti devleti istemektedir. Başkan denetimsiz bir güç olarak karşımıza çıkmaktadır. Denetimsiz gücün adı diktatörlüktür. MHP, başkanlık sistemi kisvesi altında Türkiye’ye kurulan tuzağın farkındadır. MHP, AKP’nin diktatörlük inşa eden Türk başkanlık sistemi teklifine külliyen karşıdır.”

Haberin Devamı

MHP anayasa ekibini belirledi
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kızılcahamam Kampı’nda TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın Anayasa Uzlaşma Komisyonu için istediği 3 ismi belirledi. Buna göre Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak ve Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir Uzlaşma Komisyonu’nda MHP’nin tezlerini savunacak.
Neden oy kaybettik?
MHP’nin 1 Kasım’da yüzde 11,9’a düşmesine ilişkin hazırlanan raporlar da ele alındı. Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan’ın yaptığı sunuşta, 7 Haziran sonrasında partinin kendini iyi anlatamadığı vurgulandı. Partiye, “hayırcı” ve “uzlaşmaz” yakışması yapıştırıldığını, “neye hayır denildiğinin” ise parti teşkiatları tarafından iyi anlatılamadığı dile getirilirken, iktidarın seçim sandıklarını tek tek ortaya koyup, küçük oy farklarıyla MHP’nin kazandığı 18 ilde, her perşembe-pazar günleri arasında özel çalışma yaptığı ifade edildi.
Kulislerde muhalifler konuşuldu
Oturumlarda açıkça tartışılmayan olağanüstü kurultay isteyen muhalifler, kamp kulislerinin en önemli başlığı oldu. Son olarak adaylığını açıklayan Süleyman Servet Sazak’ın önemli bir aileden, ancak lise mezunu ve ABD doğumlu olduğu, bu nedenle MHP lideri olamayacağı görüşleri dile getirildi. Bahçeli’nin, “sonuna kadar arkasındayız” mesajı veren MYK üyeleri ve milletvekilleri, kayyum ihtimalinin siyasi partilerin, “dernek olmadığı” için mümkün olmadığı, Bahçeli’ye yönelik, “Genel Başkan’ın devri bitti” denildiğini, bunun da tüzük gereği suç oluşturduğu, partiye zarar verildiği ifade edildi. Parti yöneticileri, “Buradaki sen kalk, ben oturayım kavgası. Şahsilik var. Genel başkan bellidir: Devlet Bahçeli. Biz de onun çevresinde kenetlenmiş durumdayız” görüşlerini ifade etti.