Siyaset MHP’nin hedefi eldeki belediyeleri ikiye katlamak

MHP’nin hedefi eldeki belediyeleri ikiye katlamak

09.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yerel seçimde Ak Parti ile ittifakın kapısını aralarken birçok hedefe aynı anda ulaşmayı amaçlıyor. Bunların başında “ülkenin bekasına” dönük sembol kentlerin kaybedilmemesi.

MHP’nin hedefi eldeki belediyeleri ikiye katlamak

Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere 30 büyükşehir belediyesinin “Şer ittifakı” olarak nitelendirdiği CHP ve HDP ile desteğini alabilecekleri İYİ Parti’den oluşan blokunun eline geçmemesi. Ankara, İstanbul ve İzmir’de Ak Parti’ye destek verecek olan MHP ya düşük profilli adaylara yönelecek ya da aday çıkarmamayı tercih edecek. Kayyumun yönettiği çoğu Doğu ve Güneydoğu’daki 102 belediyede de AK Parti’ye destek verilecek. İlk etapta 2014’te CHP ve HDP’nin kazandığı 10’a yakın büyükşehir ve il belediye başkanlığının el değiştirebileceği hesaplanıyor.

Haberin Devamı

CHP’nin elindeki il belediyeleri; Burdur, Çanakkale, Edirne Giresun, Kırklareli, Sinop, Yalova, Zonguldak, büyükşehir belediyeleri ise Aydın, Eskişehir, Hatay, İzmir, Muğla ve Tekirdağ olarak sıralanıyor.

HDP ise 2014’te Ağrı, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Siirt, Şırnak, Tunceli, Van’da belediye kazandı. Ancak, PKK terör örgütüyle ilişkilendirilmeleri nedeniyle çoğu HDP’li belediye kayyuma devredildi. 2014 istatistiki veriler üzerinden hesaplandığında AK Parti ile MHP’nin ittifak yapmaları halinde, CHP’den, “Eskişehir, Giresun, Hatay, Sinop, Yalova ve Zonguldak” ve HDP’den “Bitlis ve Iğdır” el değiştiriyor. Bu belediyelerden sadece Iğdır ittifak nedeniyle MHP’ye geçiyor.

Çekişmeli yerler

Haberin Devamı

AK Parti ile MHP’nin çekiştiği belediyeler de mevcut. MHP’nin elinde tuttuğu iki büyükşehir (Adana ve Manisa) ve 3 il (Bartın, Isparta, Osmaniye) belediyelerinde ikinci konumda AK Parti bulunuyor. Manisa’da; MHP yüzde 40.1, AK Parti yüzde 36.7 ile başa baş bir mücadele veriyor. AK Parti’nin sahibi olduğu 28 büyükşehir ve il belediyesinde ise MHP ikinci sırada. MHP bu illerden Kütahya ve Kastamonu’nun 2019’da kendilerine geçebileceğini düşünüyor. Kastamonu da AK Parti MHP oy dengesi “yüzde 45.7/45.3”, Kütahya’da ise bu yüzde “48.9/46.1” olarak gerçekleşmişti. MHP, 2014’de kazandığı ancak belediye başkanı Murtaza Karçanta’nın HDP ile teması nedeniyle istifasını aldığı Kars’ta ise AK Parti’nin desteğini bekliyor.

Seçim haritası masada

MHP’nin 2019 hedefi elindeki 3 büyükşehir, 4 il, 79 ilçe ve 45 belde olmak üzere 131 belediyeyi ikiye katlamak. MHP, 5 büyükşehir, 10 il, 150 ilçe, 90 beldeyede söz sahibi olmak istiyor. Bu amaçla 2014 yerel seçim ve 24 Haziran milletvekili seçimlerine ilişkin haritaları masaya yatıran MHP, il il, ilçe ilçe istatistiki veriler ve saha dengelerini dikkate alarak hesap yapıyor. MHP’nin ilçe ve belde belediyeleri; Adana, Afyon, Çankırı, Isparta, Kırşehir, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Mersin, Nevşehir, Osmaniye, Tokat’ta yoğunlaşıyor. Bu illerdeki gücünü koruyarak arttırmak isteyen MHP, Ankara, Konya, Yozgat, Niğde, Kırıkkale, Kayseri, Hatay, Gaziantep, Aydın, Balıkesir ve Burdur gibi illerde de yeni ilçe ve belde belediyelerini kazanmak istiyor. Sözkonusu illerin ilçe ve beldelerinde 2014 yerel seçim ve 24 Haziran 2018 genel seçimde alınan sonuçları karşılaştıran MHP, AK Parti ile güç birliği yapılması halinde nerelerin alınabileceği konusunda planlama yapıyor. Örneğin Konya tek ilçe belediyesi olan MHP, geçmişte olduğu gibi bu sayıyı 7-8’e çıkarmayı amaçlıyor. Önümüzdeki hafta gerçekleşmesi beklenilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Bahçeli görüşmesinde ana yol haritasının belirleneceği düşünülüyor.