Siyaset ‘Milli uçak 2023’te hangardan çıkacak’

‘Milli uçak 2023’te hangardan çıkacak’

03.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 5. nesil savaş uçağı olması planlanan Milli Muharip Uçak projesine de değinerek “2023’te milli uçağımızı hangardan çıkaracağız ve 2026’da göklerde görmek nasip olacak. 2031’de envantere alacağız” dedi.

‘Milli uçak 2023’te hangardan çıkacak’

‘Büyük ilerleme’

Haberin Devamı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), “Birlikte dönüşüyor, gelişiyor ve yükseliyoruz” sloganı altında özgün projelere yön veren yöneticileri ile yönetim zirvesinde bir araya geldi. Kızılcahamam’da bir otelde gerçekleştirilen ve 1-3 Mart arasında düzenlenen zirveye, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, TUSAŞ Yönetim
Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oğuz
Borat ve davetliler katıldı.

Oktay, yaptığı konuşmada, son 17 yılda savunma sanayinde tam bağımsızlık doğrultusunda çok büyük ilerleme sağlandığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, şunları söyledi:

“Günümüzde kendi teknolojilerini, özellikle de savunma sistemlerini üretemeyen ülkeler küresel güçlerin açık hedefi olmaktadır. Teknolojik ihtiyaçlar başka ülkelerden tedarik edilirse, en ihtiyaç duyulan zamanda, o sistemleri kullanamama riskiyle karşı karşıya kalınabileceğinin bilincindeyiz. Geçmişte satın aldığımız İHA’ları uçuramadığımız günleri unutmadık, unutmayacağız. Ülkemizin savunma sanayinde sadece kendi kendine yeten bir ülke değil, dost ve müttefik ülkelerin de ihtiyaçlarına cevap verebilen bir ülke olmasını hedeflemekteyiz. Savunma sanayinde yerlilik oranımızı yüzde 15’lerden, yüzde 65’lere kadar çıkardık.”

Haberin Devamı

‘Yüzde 65 yetmez’

“Geçtiğimiz aylarda TEI’nin yerli ve milli olarak geliştirdiği PD-170 motoruyla insansız hava araçlarımızdan ANKA’nın uçuşu başarıyla gerçekleştirildi. Yakaladığımız bu ivmeyle, yerli üretim ve tasarım imkânlarımızı hızla artırarak Türkiye için çok önemli bir proje olan Milli Muharip Uçak ve ilk milli haberleşme uydumuz TURKSAT 6A gibi nice projeleri gerçekleştireceğimize inanıyorum. Yani yerli ve milli üretimde yüzde 65’leri yeterli görmüyoruz.”