Siyaset Muhalefet toplandı

Muhalefet toplandı

13.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP’de kurultay girişimi sonuçsuz kalan parti içi muhalefet, ‘olağanüstü kurultay için yeniden girişim başlatma’, ‘tüzük değişikliğini öngören olağanüstü kurultay için imza toplama’ ve ‘kurultay tartışmalarını seçim sonrasına bırakma’ seçeneklerini konuştu.

Muhalefet toplandı

CHP’de, genel başkan seçimli kurultay girişimi başarıya ulaşmayan parti içi muhalefet, yeni yol haritasını belirlemek üzere Ankara’da bir otelde bir araya geldi. Genel Başkanlık iddiasını sürdüren Muharrem İnce, toplantıya gelişinde yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

‘Evi yakmayacağız’

“Değişim talebini görmezden gelmemek lazım. Siyasi partiler kurultaylarında yöneticilerini seçer. İki yıllığına seçilen genel başkan ve parti meclisi üyelerine, kurultay delegeleri partinin tapusunu vermez, yönetme yetkisini verir. Atatürk’ün partisinin tapusu millete aittir. Genel Başkana ve MYK üyelerine ait değildir. Partilerin yöneticileri kiracılardır. Ev sahibi biziz. Kiracı diyor ki ‘Ben evi tahliye etmeyeceğim.’ Boşaltmıyor evi. Peki biz ev sahibi olarak evi tahliye etmiyor diye evi yakacak, yıkacak mıyız? Hayır. Arkadaşlara tavsiyem bu. Tamam, tahliye etmiyor olabilir. Kiracı, ‘Ben tanımıyorum, 700-800 imza da getirseniz kurultayı toplamıyorum’ diyor. Bunu millete anlatacağız.” “Tüzük kurultayı toplanacak mı?” sorusunu İnce, “Hayır, ben arkadaşların o işlerine karışmam. Arkadaşlara, partiyi kamuoyunda tartıştırmayın, yıkmayın, yakmayın, kiracı boşaltmıyorsa da kamuoyu önünde evin pencerelerini kırmayın tavsiyem olacak” şeklinde yanıtladı.

Haberin Devamı

Basına kapalı toplantıda 40 dakika kalan İnce, daha sonra ayrıldı. PM üyesi Gaye Usluer ise gece geç saatlere kadar süren toplantı devam ederken yaptığı açıklamada, “İmzalar bir şekilde 600’ün altına düşürüldü. Delegelerimizin söylemlerinden görüyoruz ki hala imza veren 630 delegemiz imzalarının arkasındalar” dedi. Usluer, yerel seçimler öncesinde olağanüstü kurultayın yapılmasını istediklerini kaydetti.

Bayram sonrasına kaldı

Alınan bilgilere göre toplantıda, yeni dönem için atılabilecek üç adım tartışıldı. “Olağanüstü kurultay için yeniden girişim başlatma”, “tüzük değişikliğini öngören olağanüstü kurultay için delegelerden imza toplama” ve “kurultay tartışmalarını seçim sonrasına bırakma” seçenekleri değerlendirildi. Bu çerçevede, 249 delege imzasıyla tüzük kurultayının toplanması halinde; seçimli kurultay için aranan imza sayısının düşürülmesi, milletvekili ve belediye başkan adaylarının önseçimle belirlenmesi ile PM üyesi sayısının 60’tan 80’e çıkarılmasının planlandığı öğrenildi. Fakat hangi yöntemin uygulanacağı noktasında net bir karara varılamadı. Ancak İnce ekibinin bugün bir deklarasyon yayımlayacağı öğrenildi. İnce kanadının, ilk etapta Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na “630 imzanın gereğini, yapın kurultayı toplayın” çağrısı yapacağı, bayramdan sonra ise yeni girişimlerin başlatılması için harekete geçeceği belirtildi. İnce’ye yakın isimler, “kurultay toplanmazsa, tüzükteki tüm haklarımızı kullanacağız” dedi.

Haberin Devamı

Öte yandan “değişim” talebi etrafında cepheleşen muhalefet kanadı içinde de “ayrışma” yaşandığı öğrenildi. Muhalefetteki çok sayıda delegenin, yerel seçim öncesi tartışmaları büyütecek girişimlerden yana olmadığı belirtildi. Bu çerçevede, imza veren delegelerden yarıya yakınının, “değişim” talebinde bulunan milletvekilleri ve PM üyelerinin de çoğunluğunun toplantıya katılmaması dikkati çekti. Kurultay girişimine destek veren, parti içindeki muhalif yapılardan “gelecek için biz” grubundan hiçbir isim toplantıya katılmadı. Toplantıya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katıldı.

Haberin Devamı

Olağanüstü kurultay için imza veren PM üyesi Bülent Ecevit Tatlıdil, yerel seçimler öncesinde, tüzük kurultayı ya da olağanüstü seçimli kurultay için yeni bir girişim başlatılmasını doğru bulmadığını söyledi. Kurultay için imza verenlerden olan PM üyesi Hakkı Suha Okay’ın da bir süre önce İnce ile görüşerek, “yeni girişimlerin yerel seçim sonrasına bırakılması” yönündeki talebini ilettiği öğrenildi.