Siyaset Mutabakat tamam

Mutabakat tamam

13.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Kılıçdaroğlu ile Akşener arasında varılan nihai mutabakata göre, İYİ Parti İstanbul, Ankara, İzmir ile 8 büyükşehirde aday çıkarmayacak. Balıkesir, Gaziantep ve Konya dahil 10 il İYİ Parti’ye bırakıldı

Mutabakat tamam

CHP ile İYİ Parti arasındaki seçim iş birliği temaslarında yaşanan tıkanıklık dün art arda yapılan dört görüşmeyle aşıldı. CHP’den Oğuz Kaan Salıcı ile İYİ Parti’den Koray Aydın’ın önceki gece yaptığı görüşmede, karşılıklı restleşmelerin yaşandığı ve iki ismin de masayı terk ettiği öğrenilirken, dün iki parti arasında baş döndüren bir temas trafiği yaşandı. İki parti arasındaki trafiğin ardından son noktayı liderler koyarken, nihai mutabakata varılmış oldu.

Haberin Devamı

Meral Akşener dün 20.00 sıralarında CHP Genel Merkezi’ne gelerek Kılıçdaroğlu ile görüştü. Görüşmede nihai mutabakat tablosu ortaya çıktı. Böylece 15.00’te İYİ Parti heyetinin ziyaretiyle başlayan ve yaklaşık altı saat süren temaslarla sonuca gidildi. Yaklaşık 40 dakikalık görüşmenin ardından liderler kamera karşısına geçti.

‘Baharı yakalayacağız’

Meral Akşener, iki parti heyetlerinin anlaştığını, iki genel başkan olarak burada olduklarını belirterek, ittifakın Türkiye’ye umut olması temennisinde bulundu. Akşener, adaylara da başarı diledi. Kılıçdaroğlu ise şu açıklamayı yaptı:

“İş birliği yapmanın zorluklarını üç aşağı beş yukarı tahmin edersiniz. Ama bizim gündemimizde her zaman olduğu gibi yine Türkiye vardı. Türkiye’nin demokrasisi var, insanların bizden beklentileri var. Türkiye’nin çağdaş uygarlığı yakalaması lazım. Dolayısıyla özel, kişisel angajmanlara girmeden Türkiye’yi düşünerek, vatandaşlarımızı düşünerek, onların umutlarını büyüterek yolumuza devam ettik. Güzel bir çalışma oldu. Bu iş birliği dolayısıyla katkılarından ötürü Sayın Genel Başkana ve arkadaşlarına yürekten teşekkür ediyorum. Bir kış ortamındayız. İnşallah baharda Türkiye de bir baharı yakalayacak. Huzur içinde, umut içinde güzel bir Türkiye’yi yerel yönetimlerden başlayarak, demokrasiyi güçlendirerek, yolumuza devam edeceğiz. ‘Güzel şeyler olacak’ demiştik. Sayın Genel Başkan da demişti. Evet güzel şeyler olacak. Biz kendimizi Türkiye’ye adamış olan iki sayın genel başkanız. Kendimizi Türkiye’ye, bu ülkenin toplumuna adayan insanlarız. Bireysel hiçbir beklentimiz, hiçbir çıkarımız yok. İşsizliğin olmadığı, yoksulluğun olmadığı bir Türkiye’yi inşa etmek istiyoruz.”

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, Özarslan’la görüştü

Uzlaşma kapsamında Ankara’nın CHP’ye bırakılmasının ardından başkentteki adayın kim olacağı konusu yeniden gündeme geldi. Bu çerçevede Mansur Yavaş ismi ağırlığını korusa da aday adayları arasında olan Metin Özarslan dün CHP lideri ile görüştü. Kılıçdaroğlu’nun görüşmede, Ankara için yeni bir anket yaptıracağını söylediği öğrenildi.

Haberin Devamı

İşte uzlaşılan büyükşehirler

Uzlaşma kapsamında; Ankara, İstanbul, Adana, Bursa ve Antalya ile CHP’nin yönetimde olduğu büyükşehirler; Muğla, Aydın, Tekirdağ, Hatay, Eskişehir ve İzmir’de İYİ Parti’nin aday çıkarmamasında uzlaşıldı. Balıkesir, Denizli, Manisa, Kocaeli, Konya, Samsun, Trabzon, Kayseri, Sakarya ve Gaziantep İYİ Parti’ye bırakılırken bu kentlerde de CHP’nin aday çıkarmamasında mutabakata varıldı. Böylece büyükşehirler üzerindeki uzlaşmanın tablosu oluşturuldu. İki parti heyetlerinin büyükşehirlerin dışındaki iller ile ilçeler özelinde iş birliği imkânlarını arayacağı öğrenildi. Bu çerçevedeki görüşmelerin ve saha araştırmalarının da kısa sürede başlayacağı belirtildi. Kaynaklar, CHP’nin elinde bulunduğu illerde İYİ Parti’nin aday çıkarmayarak jest yapmasının beklendiğini ifade etti. Mersin’de ise iki partinin de aday çıkararak yarışa gireceği bildirildi.

Balıkesir krizi aşıldı

İki parti arasında krize neden olan büyükşehirlerden Balıkesir’de CHP adayını geri çekme kararı aldı. Bu kapsamda, 14 Kasım’da CHP’nin adayı olarak ilan edilen ve bu kentteki çalışmalarına başlayan Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın’ın adaylığı İYİ Parti adayı İsmail Ok lehine geri çekilecek.

Haberin Devamı

SAAT SAAT TRAFİK

00.30: CHP’den Oğuz Kaan Salıcı ve İYİ Parti’den Koray Aydın’ın görüşmesinde uzlaşma sağlanamadı, iki taraf da karşılıklı restleşerek masadan ayrıldı.

10.30: Kılıçdaroğlu, gazetecilerin soruları üzerine, “Görüşmeler devam ediyor. Umarım güzel şeyler olur” dedi.

11.00: Akşener, kurmaylarıyla toplantıya geçti.

13.30: Kılıçdaroğlu, partisinin genel merkezinde genel başkan yardımcıları; Oğuz Kaan Salıcı, Seyit Torun ve Tuncay Özkan ile son aşamayı değerlendirmeye başladı.

14.00: İYİ Parti Genel İdare Kurulu toplantısı başladı.

15.00: İki parti arasındaki iş birliğinin bittiğine dair haberler üzerine GİK toplantısı sona erdirildi, Akşener, Kılıçdaroğlu ile telefonda görüştü.

15.20: İYİ Parti’den Cihan Paçacı ve Koray Aydın CHP Genel Merkezi’ne gelerek Kılıçdaroğlu ile görüştü.

Haberin Devamı

15.25: İYİ Parti heyetinin ayrılmasının ardından Kılıçdaroğlu, kurmaylarını tekrar yanına çağırdı.

15.40: Paçacı ve Aydın, son durumu Akşener’e anlattı.

16.45: Salıcı ve Torun, Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla İYİ Parti Genel Merkezi’ne giderek, nihai tekliflerini iletti.

17.40: CHP heyetinin ayrılmasının ardından Akşener kurmaylarıyla görüştü.

17.45: CHP heyeti, Kılıçdaroğlu’na bilgi verdi.

18.00: Koray Aydın, Akşener’in Kılıçdaroğlu’nu ziyaret edeceğini duyurdu.

18.15: İYİ Parti’nin Balıkesir adayı İsmail Ok, partisinin genel merkezine geldi. Adaylığının geri çekileceği iddialarının sorulması üzerine, “Genel merkezler ne takdir ederse o olur” dedi.

18.30: CHP heyeti ikinci kez, İYİ Parti Genel Merkezi’ne gelerek, uzlaşma aradı.

20.00: Akşener, CHP Genel Merkezi’ne gelerek Kılıçdaroğlu ile görüştü.

20.40: İki lider ortak basın toplantısı düzenleyerek uzlaşmaya varıldığını duyurdu.