Siyaset ‘Mütalaa beklemeden dava reddedilmeli’

‘Mütalaa beklemeden dava reddedilmeli’

07.11.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede başkanlığındaki heyet partileri hakkında açılan kapatma davası için AYM’ye sunulan 173 sayfalık ön savunmaya ilişkin açıklama yaptı.

‘Mütalaa beklemeden dava reddedilmeli’

Namık Durukan - Dede, siyasi partinin odak haline geldiği düşünülen eylemleri konusunda Yargıtay Başsavcılığı’nın önce uyarı yapması gerektiğini belirterek, “Hiçbir uyarı yapmış olmaması bu davanın açılmaması gerektiğini gösteriyor” dedi. Anayasa Mahkemesi’nin (AM), savcının mütalaasını beklemeden HDP hakkına açılan kapatma davasını reddetmesini isteyen Dede, AYM üyesi İrfan Fidan’ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcısıyken sorumluluğundaki pek çok savunmanın iddianamede yer aldığını hatırlattı. Dede, Fidan’ın bu nedenle yargılamaya katılamayacağını söyledi.

Haberin Devamı

451 partili hakkında devam eden soruşturma ve kovuşturmaların, HDP’nin kapatılma davasına delil olarak değerlendirilmemesi gerektiğini de vurgulayan Dede, aksi bir durum yaşandığı takdirde bunun mahkemelerin bağımsızlık ve tarafsızlık ilkelerine aykırılık oluşturabileceğini söyledi. Dede, “Siyasi partilerin faaliyetlerine ilişkin getirilecek kısıtlamalar geniş  yorumlanmalıdır. Biz de ön savunmamızda, demokrasi açısından partilerin yeri ve önemini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararları ışığında değerlendirdik. HDP’ye açılan kapatma davasının kanunilik ve meşru amaç  niteliklerini taşımadığını vurguladık” dedi.