Siyaset MYK ve kabine heyecanı

MYK ve kabine heyecanı

23.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

MKYK’da liste dışı kalan 19 üyenin yerine ağırlıklı olarak genç isimler getirilirken, gözler MYK’nın nasıl şekilleneceğine ve kabine revizyonunun hangi boyutta olacağına odaklandı

MYK ve kabine heyecanı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden AK Parti Genel Başkanlığı’na seçildiği kongrede, partinin kongreden sonraki en üst karar organı olan Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üçte biri aşkın oranda yenilendi. AK Parti’de gözler şimdi partinin vitrini Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ile kabinede beklenen değişikliğe çevrildi.

Haberin Devamı

Kongre sonuçlarına iki günlük itiraz süresinin dolacağı, Yıldırım’ın iki günlük Gürcistan ziyaretini tamamlayarak Türkiye’ye dönmüş olacağı ve Erdoğan’ın da 25 Mayıs’ta NATO zirvesi için Brüksel’e gidecek olması nedeniyle değişim zincirinin tamamlanacağı tarih olarak ağırlıklı olarak 24 Mayıs telaffuz ediliyor.

24 Mayıs’ta AK Parti grubu da basına kapalı olarak toplanarak, Erdoğan’ın milletvekili olmaması nedeniyle grup başkanlığını üstlenememesi, Yıldırım’ın ise bu titrinin Erdoğan’ın genel başkan seçilmesiyle düşmesi nedeniyle bu makam için seçim yapacak.

Seçimle yeniden grup başkanlığına seçilmesi beklenen Yıldırım, ardından da Meclis’te milletvekilleriyle öğle yemeği yiyecek.

Binali Yıldırım hem grup başkanı olması sayesinde hem de kendisi için ihdas edilen genel başkanvekilliği kadrosuna atanmasıyla MYK’da da görev alabilecek.

Haberin Devamı

Parti kulislerinde MKYK’daki “gençleşmenin” MYK ve hükümete de yansıyacağı konuşulurken, kabinedeki revizyonun yer değiştirmelerle birlikte 8-10’u bulabileceği belirtiliyor.

Kulislerde Erdoğan’ın, Yıldırım’ın yanı sıra MKYK’sında yer verdiği kabine üyeleri Bekir Bozdağ, Berat Albayrak, Nurettin Canikli, Süleyman Soylu’nun kabinedeki yerlerinin sağlam olduğu belirtiliyor.

Erdoğan’ın MKYK’da liste dışı bıraktığı Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ile Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi gibi isimler için “değişim olabilir” yorumları yapılıyor.

Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın ise kabineye dönebileceği kaydediliyor.

MYK kulisleri

Kulislerde mevcut Genel Başkan yardımcıları Hayati Yazıcı, Mustafa Ataş, Öznur Çalık, Fatih Şahin’in MYK’da yerlerini koruyacakları öne sürülürken, Cevdet Yılmaz’ın yürüttüğü Tanıtım ve Medya Başkanlığı’na, Dolmabahçe görüşmesinde de yer alan eski Kültür ve Turizm Bakanı ve eski Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın getirilebileceği, MKYK’daki yerini koruyan anayasa değişikliği sürecinin mimarlarından Genel Sekreter Abdülhamit Gül’ün ise kabineye kaydırılabileceği konuşuluyor.