Siyaset NATO Genel Sekreteri’nden kritik ziyaret! Türkiye’ye sıcak mesajlar

NATO Genel Sekreteri’nden kritik ziyaret! Türkiye’ye sıcak mesajlar

17.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suriye’ye yönelik ortak operasyonun ardından Ankara’ya gelen Jens Stoltenberg, ‘Türkiye çok değerli bir NATO müttefikidir. NATO’nun varlığı, Türkiye’yi desteklemek için’ dedi

NATO Genel Sekreteri’nden kritik ziyaret Türkiye’ye sıcak mesajlar

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD, İngiltere ve Fransa’nın, Esad rejimine yönelik ortak operasyonun hemen ardından, Suriye eksenli gerilimin uluslararası alanda yükseldiği bir dönemde Ankara’ya kritik bir ziyaret gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Stoltenberg, ilk olarak Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile görüştü. Canikli, twitter hesabından, basına kapalı gerçekleştirdikleri görüşmeye ilişkin paylaşımda bulundu. Canikli, “Görüşmede, terörle mücadelede iş birliği, Suriye’de kalıcı barışın sağlanması, bölgenin terörden temizlenmesi, rejime yönelik son operasyon, hava ve füze savunma sistemleri, haziran ayında yapılacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın gündemine yönelik konuları değerlendirdik” dedi.

Stoltenberg daha sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Çavuşoğlu ve Stoltenberg, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Stoltenberg, Çavuşoğlu’nun kendisini Zeytin Dalı Harekatı hakkında bilgilendirdiğini söyledi. Stoltenberg, “Türkiye’nin bu konuda şeffaflıkla hareket etmesini memnuniyetle karşılıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin çok değerli ve önemli bir NATO müttefiki olduğu vurgulayan Stoltenberg, “Başka hiçbir müttefik Türkiye kadar terör saldırılarından çekmemiştir. NATO’nun buradaki varlığı, Türkiye’yi desteklemek ve yardım etmek içindir” diye konuştu.

Macron’a sert tepki

Çavuşoğlu ise Macron’un, “Türkiye ile Rusya’yı ayırdık”, “Doğu Guta’da kimyasal saldırılar artmasaydı Türkiye’ye gelip Erdoğan, Putin ve Ruhani ile görüşmeyi planlıyordum” şeklindeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

“Maalesef birçok Avrupalı dostumuz işin ciddiyetinden uzak popülizmi tercih ediyor ve Fransa Cumhurbaşkanı’nın yaptığı açıklamalar da farklı ülkeler tarafından da yalanlandı. Bir Cumhurbaşkanı’na yakışır şekilde açıklama bekliyoruz. Macron, üçlü zirve yapılmadan önce Ankara’ya gelmek ve bu zirveye katılmak istediğini söyledi. Cumhurbaşkanımız da Rusya ve İran liderini aradı. Rusya, ‘Herhangi bir mahsuru yok, gelebilir’ dedi. İran ise ‘Üçlü toplantımızı yapalım, daha sonra Fransa ile toplantımızı yapalım’ dedi. Ama bu gelişmeler, Doğu Guta’da kimyasal silahların kullanılmasından önceydi. Bu olaylarla hiçbir ilgisi yok. Bundan bağımsız gelmek istedi ve üçlü toplantıya dahil edilmeyince de gelmedi.”

Haberin Devamı

“Fransa burada bir müdahalede bulundu, o nedenle Türkiye ile Rusya’yı ayrıştırdı” sözünün doğu olmadığını kaydeden Çavuşoğlu “Bizim farklı düşüncelerimiz olabilir ama Rusya ile ilişkilerimiz Fransa Cumhurbaşkanı’nın ayıracağı kadar zayıf değil. Rusya ile güçlü ilişkilerimiz var.”

NATO Genel Sekreteri’nden kritik ziyaret Türkiye’ye sıcak mesajlar

‘Destek istemedik’

Çavuşoğlu, Zeytin Dalı Harekâtı’na NATO’nun desteğine yönelik soru üzerine, terör örgütleriyle mücadele etmenin sadece bir müttefikin görevi olmaması gerektiğini belirtti. Terörle mücadelede çifte standarttan uzak durmak gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, Türkiye’nin Afrin operasyonunu sürdürürken NATO’dan herhangi bir destek istemediğini hatırlattı. Çavuşoğlu, “Kısa sürede operasyon tamamlandı. Şimdi buralara insani yardım ulaştırmada iş birliği yapmamız lazım. Bu doğrudan NATO’nun görevi değil ama müttefiklerimizin burada iş birliği yapması lazım” dedi.

Macron: Türkleri Rusya’dan ayırdık

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un önceki gün ülkesinde yaptığı açıklamalar dikkat çekti. BFM TV, RMC ve Medipart tarafından ortak yayınlanan söyleşide Suriye’deki duruma değinen Macron, ülkesinin ABD ve İngiltere ile birlikte Suriye’ye saldırarak, Türkiye’yi Rusya’dan ayırdığını söyledi. Saldırının mükemmel bir şekilde gerçekleştiğini söyleyen Macron, “Bu saldırıyla Türkleri Ruslardan ayırdık. Türkler kimyasal silahları kınadı” ifadelerini kullandı. Macron Rusya’ya olan sert çıkışının gelecek ay gerçekleştireceği resmi ziyareti değiştirmeyeceğini de belirtti.

Macron’un sözleri Türkiye’nin yanısıra Rusya’da da tepkiyle karşılandı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, “Moskova ve Ankara’nın görüşlerinin bir dizi konuda birbirinden farklılık gösterdiği kimse için sır değil. Fakat bu durum, görüş alışverişi yapmaya ya da görüşlerimizdeki bu farklılıkları tartışmaya devam etmemizi engellemiyor” dedi. DIŞ HABERLER