Siyaset Olumlu bakmıyorum

Olumlu bakmıyorum

21.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna ziyareti öncesi soruları yanıtladı. Erdoğan ‘İzleme Kurulu’ hakkındaki bir soruya “Bunlar doğru şeyler değildir, birilerini tatmin için bu işler yapılmaz” yanıtını verdi

Olumlu bakmıyorum

Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin (YDSK) 4. toplantısına katılmak için dün İstanbul’dan Kiev’e giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çözüm sürecinde izleme komitesi kurulacağı şeklinde çıkan haberler hakkında düşüncesinin sorulması üzerine, “Ben bu olaya olumlu bakmıyorum. Bunlar doğru şeyler değildir, birilerini tatmin için bu işler yapılmaz” diyerek şöyle konuştu:
“Ben gazetelerde okuyorum. Böyle bir şeyden doğrusu benim bir haberim yok. Şunu da çok açık net söyleyeyim. Bu olaya da ben olumlu bakmıyorum. Başbakanlığım döneminde de, işte akil insanların içersinden bir grubun gitmesine nasıl bakarsınız, nasıl değerlendirirsiniz dedikleri zaman, bunları doğru bulmadığımı, böyle bir şey düşünmediğimizi o zaman söylemiştim. Aynı şeyi şimdi de söylüyorum. Bunlar doğru şeyler değildir. Bu konuda işin başından itibaren her ülkede olduğu gibi biliyorsunuz istihbarat teşkilatları bu işin birinci derecede, sürecin yönetenleridir. Onlarla bu işler yürür. Halbuki burada bizler ta o dönemde malum temsilcileri konumunda olan siyasi partiden üç elemanı buraya gönderdik. Bunları da gizlemeye gerek yok. Ama bu sayının üçten beşe çıkması, yediye çıkması, on beşe çıkması veya ayrı bir grubun oraya gönderilmesi, bunlar neyi değiştirecek ki? Yani birilerini tatmin için bu işler yapılmaz. Eğer bu işin yönetimi hükümette ise, hükümet de bu işte üzerine düşeni, gerekeni, başlattığı bir süreç üzerinde devam ettirmelidir. Öyle düşünüyorum. Bunun dışındaki süreç sadece kendi çerçevesi içersinde kalmalıdır. Bu zaman zaman biliyorsunuz ta dağa bile çeşitli roman yazarları gönderilmişti. Ne netice aldılar? Her halde yeni romanlar mı yazdırılacak? Bunlara gerek yok. Bunları doğru da bulmuyorum. Bunlar benim samimi düşüncelerimdir.”
Cumhurbaşkanlığına ait TC-TUR kuyruk tescilli uçakla dün sabah saat 09.30’da Kiev’e giden Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bakanlar Taner Yıldız, Ömer Çelik, Mevlut Çavuşoğlu, Nihat Zeybekçi de beraberinde gitti.
“Kırım’ı konuşacağız”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde düzenlediği basın toplantısında Ukrayna ziyareti sırasında özellik Kırım Tatarları ve Ahıska Türklerinin sorunlarıyla yakından ilgileneceğini belirterek şunları söyledi:
“Ukrayna’daki bu toplantıya Sayın Poroşenko ile birlikte başkanlık edeceğiz. Kırım’ın yasadışı ilhakından sonra buradaki Tatar kardeşlerimizin bilhassa yerel makamlar tarafından baskı altına alınmasını tasvip etmemiz mümkün değil. Bu endişemizi, bu konudaki hassasiyetimizi konunun tüm muhataplarıyla ele alıp atılması gereken adımları da dile getiriyoruz. İnşallah bu ziyaret vesilesiyle Kırım Tatarları ve Ahıska Türkleri temsilcileri ile de bir araya geleceğiz.”

Haberin Devamı

‘DAİŞ’ yorumu

Türkiye’de yakalanan ve Daiş’e gitmek isteyen Avrupa ülkesi vatandaşlarla ilgili olarak sorulan bir soruya ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eğer bize bildirirlerse yakalayıp iade ediyoruz. Bildirmezlerse bunun hesabını bize kimse soramaz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tunus’ta Daiş’in yaptığı kanlı eylemle ilgili olarak sorulan bir soruya ise, “Terörün her zaman söylediğimiz gibi lokal bir mevzi bir durum olmadığını, bunun uluslararası bir konu olduğunu, bunun ırkı, milliyeti, vatanı olmadığını hep söylüyoruz. Bu olay karşısında tüm insanlığın ayağa kalkması gerekir” diye cevap verdi.

Kürkçü: Çözüm sürecine takoz koyuyor

HDK Eşbaşkanı ve HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Radikal’e yaptığı açıklamada, “Dil sürçmesi olduğunu sanmıyorum. Sürece İzleme Kurulu gibi bir üçüncü bir taraf oluşturulması konusu İmralı’da Öcalan ve devlet yetkilileri arasında yapılan görüşmelerde netleşmişti. Bunun uygulamasının nasıl olacağı bekleniyordu. Şimdi, Cumhurbaşkanı siyasi sorumluluğu olmayan bir alanda açıklama yaparak çözüm sürecine takoz koyuyor. Cumhurbaşkanı kendisinden başka hiç kimsenin inisiyatif kullanmasını istemiyor. Her şeyi tek elde toplamak istiyor ancak bu tek elde toplama isteği tek elden dağılmayı getirecek, bunu kendisi de görecek” dedi.