Siyaset Ormanlar küllerinden yeniden doğacak

Ormanlar küllerinden yeniden doğacak

12.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerek uçak ve helikopterlerle gerek itfaiye aracı ve arazözlerle orman yangınlarına müdahalede farklı bir güce kavuştuklarını belirterek, “Yangınlar ciddi manada kontrol altına alınmış vaziyette. Yanan ormanlarımız küllerinden yeniden doğacak, tekrar ağaçlandırılacak” dedi

Ormanlar küllerinden yeniden doğacak

Aslıhan Altay Karataş -  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, orman yangınlarının ciddi manada kontrol altına alındığını belirterek, “Gerek uçaklarla, helikopterlerle gerek itfaiye araçlarıyla, arazözlerle farklı bir güce eriştik. Bu gücümüz yangın söndürmedeki başarı oranımızı ciddi manada artırdı. İHA’lar sayesinde yangına ilk müdahale süremizi 12 dakikaya indirdik” dedi.

Haberin Devamı

Yanan orman alanlarının tekrar ağaçlandırılacağını vurgulayan Erdoğan, “Yanan ormanlarımız küllerinden yeniden doğacak, yanan alanlar tekrar ağaçlandırılarak orman olacak” diye konuştu.

CNN Türk ve Kanal D ortak canlı yayınında gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtlayan Erdoğan, şunları söyledi:

SEL BÖLGESİNE UYARI: Bartın, Kastamonu’daki sel felaketleri öncekileri aşmış durumda. Bütün bakan arkadaşlarımız, AFAD şu anda oradalar, kurumlarımızla birlikte çalışmalarını devam ettiriyorlar. Biraz önce konuştum ‘Oralardan ayrılmayacaksınız’ dedim. Hatta çatı katından, dallardan helikopterlerimizin kurtardığı insanlar var. Vatandaşlarımdan isteğim, darda zorda kalmadıkça ulaşıma adeta kapalı sayılabilecek karayollarını tercih etmeyin. Çünkü her an heyelan olabilir. Trafik tıkanıklığının ötesinde tehditler olabilir, bu tehditler arasında can güvenliği de var.

Haberin Devamı

KONTROL ALTINA ALINDI: Orman yangınları ciddi manada kontrol altına alınmış vaziyette. Ben programa gelirken nihai kararı verelim, ona göre açıklama yapayım istedim. Tarım Bakanım Bekir Bey ile görüştüm. Yangınlar büyük oranda kontrol altına alındı. Gerek uçaklarla, helikopterlerle gerek itfaiye araçlarıyla, arazözlerle farklı bir güce eriştik. Bu gücümüz yangın söndürmedeki başarı oranımızı ciddi manada artırdı.

TERÖRLE İLTİSAKLILAR VAR: Elbette yangınların çıkış nedeni olarak bütün ihtimalleri üzerinde çıkış anından itibaren durduk. Polisiye olarak araştırmaları yapıldı. Yürüyen soruşturmalarda gözaltına alınanlar, tutuklananlar var. Aldığımız istihbaratlar var, MİT’in, Emniyet istihbaratının verdiği bilgiler var. Bunlar arasında ailesinde terör iltisaklı olanlar var. Devam eden soruşturmalarda ulaştığımız neticeleri vatandaşlarımızla paylaşacağız.

UÇAK ALACAĞIZ: Ülkemiz yangınlarla mücadele konusunda 2 asra yaklaşan kurumsal tecrübeye sahip. Bunun yanında her türlü teknolojik altyapıya sahip. Kara ve hava araçlarımızı yenileyerek sayılarını artırdık. Son 19 yılda arazöz sayısını yüzde 70 artırıp 1078’e çıkardık. 2 bin 270 tane ilk müdahale aracı aldık. İş makinası parkımızı yüzde 125 büyüttük. Hava filomuzu çok daha verimli hale getirdik. Yangın söndürme uçaklarının su atma kapasitesi artırıldı. 2002’de 18 adet olan helikopter sayısını 2021’de 39’a çıkardık. Bu süreçte bu rakam 60’a yaklaştı. Önümüzdeki yıl belki kendimize ait uçağımızı satın alacağız.

Haberin Devamı

1 YILDA KONUTLARI BİTİRECEĞİZ: Daha ilk gün zarar tepit komisyonlarını devreye soktuk. Valilerin riyasetinde çalışmalarına başladılar. Programımız bir ay içerisinde inşaatların başlatılması talimatı verilmesiydi. TOKİ işi yüklendi ve bir ay içerisinde inşaatlarımıza başlayacağız, hedef konutları 1 yıl içerisinde inşaatları yangınların olduğu bölgede en uygun şekilde yapıp bitirmek. Çevre Bakanlığımız gerekli adımları atmış vaziyette, 1 yıl içinde teslimini yapacağız.

BAY KEMAL’İN YALANLARI: Anayasa’nın 169’uncu maddesi çok açık, kesinlikle yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir orada yapılanmaya gidemezsiniz. Başka çeşit tarım ve hayvancılık da yapılamaz. Yanan orman alanlarını bugüne kadar nasıl ağaçlandırdığımız ortada. Yanan orman alanlarında hızla ağaçlandırma faaliyetlerine başlayacağız. İktidarımızda bugüne kadar 5,5 milyar adet ağaçlandırma yaptık, aynı kararlılıkla devam edeceğiz. Halkımız Bay Kemal’in yalanlarına itibar etmesin. Yanan ormanlarımız küllerinden yeniden doğacak, yanan alanlar tekrar ağaçlandırılarak orman olacak.

Haberin Devamı

THK’DA CHP ZİHNİYETİ VARDI: Türk Hava Kurumu (THK) devletin bir kurumu değildir, bunu vatandaşlarımız bilmiyor. Zannediyorlar ki devletin kurumu. Nasıl çeşitli vakıflar, dernekler varsa, THK da bunlardan bir tanesi. Elindeki uçaklar ile ilgili tartışma da yeni değil. Elindeki uçakların yetersiz olduğunu, mezarlığa döndüğünü ve mevcut yapısıyla bir yere varılamayacağını daha önce söylemiştim. THK yönetimi gerekli adımları atmadığı gibi çalışır uçakların bakımını da yapıtırmayarak uçakları adete çürümeye terk etmiş. Filosunu genişletme, uçakları modernize etme gibi bir derdi olmamış. Kurumun arkasında o dönemde CHP zihniyeti vardı, böyle bir adım atmadılar. THK’yı çalışamaz hale getiren sizsiniz. Uçakların bakımını yaptırmayan eski yönetimdir. Bakım ve onarım yapılamadığı için uçaklar hali hazırda uçuşa elverişli değil. Kurumu bu hale getirenlerin kara propaganda çalışmalarını hükümete yöneltmelerini ben hayretle izliyorum.

Haberin Devamı

Ormanlar küllerinden yeniden doğacak

Erdoğan, CNN Türk - Kanal D ortak canlı yayınında gazeteciler Fulya Kalfa, Zafer Şahin, Deniz Bayramoğlu, Abdulkadir Selvi’nin sorularını yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘Türkiye yol geçen hanı değil’

DUVARLARI YÜKSELTİYORUZ: Herkes şunu da bilsin ki Türkiye yol geçen hanı değildir. Sosyal medyada birilerinin abarttığı şekilde sınırlarımızdan düzensiz göç akını söz konusu değil. 2021 yılında şu an itibarıyla 253 bin 300 civarında düzensiz göçü engelledik. 85 kilometrelik duvar çalışması İran sınırımızda devam ediyor. Gerek İran kapısından gerek Irak’tan duvarlarımızı yükseltiyoruz.

79 km boyunca kamera ve algılayıcı sistemler inşa edildi. Düzensiz göç hareketleri sürekli olarak kamera sistemleriyle izleniyor. Bunun yanında termal kameralarla gece geçişleri önlenirken İHA’lar vasıtasıyla sınırlarımız kontrol altında tutuluyor. Emniyet ve Jandarma tarafından sınır bölgelerimize ve düzensiz göç rotası olarak belirlenen bölgelere ilave ekipler sevk edilmiştir. Bütün bu tedbirleri düzensiz göçü engellemek için alıyoruz. Birileri de içeride maalesef bu işi kabartmak için yalanla beraber bu adımları atıyorlar.

LİDERLERİYLE GÖRÜŞME: Afgan halkının içine düştüğü durum çok sıkıntılı. Taliban’la bunların yaşadığı süreç çok sıkıntılı. Bu konuda da bazı çalışmalar yapıyoruz. Taliban’la bazı görüşmelere varıncaya dek şu an da ilgili kurumlarımız çalışıyor. Hatta belki ben bile onların lideri durumunda olacak olanı kabul etme durumum olabilir. Bizim bu tür şeylerde eğer üst düzeyde bunları kontrol altına alamazsak bu defa Afganistan’daki barışı sağlamamız da mümkün olmaz. Afganistan’da kendi soydaşlarımız durumunda olanlar da var. Bazı adımları atıp yanımıza kimleri alabiliriz, onların çalışmasını yapıyoruz. İlgili üst düzey yönetici arkadaşlarımı yurtdışına gönderdim bununla ilgili olarak. Aynı şekilde Katar’la bu akşam (dün) görüşmem oldu. Her şeyi savaşla, askeri olarak halledeceğiz diye bir şey yok. Askeriyenin veya savaşın geçerli olduğu yer var, bir de siyasetin, diplomasinin geçerli olduğu yer var.

Ekonomide önemli bir başarı ortaya koyduk

DESTEK PAKETLERİ: Salgın boyunca sürekli destek paketleri açıkladık. Dünyada sürmekte olan siyasi ve ekonomik dönüşümü bu salgın olumsuz etkiledi. Ekonomik daralma bu etkilerden biridir. Türkiye ekonomide aldığı hızlı tedbirlerle bu süreci kontrollü şekilde yürüttü. 2020 yılını yüzde 1.8 büyümeyle kapatarak çok önemli bir başarıyı ortaya koyduk.

YÜZDE 7 BÜYÜME: Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7’lik büyüme yılın tamamını gayet iyi bir seviyede kapatacağımızın habercisidir. Gezi Olayları’ndan beri yaşadığımız her hadisede ekonomimize hedef alındığı halde biz bu neticeyi elde ettik. Salgın şartlarına rağmen yıllık ihracatımızın tüm zamanların rekorlarını kırarak 200 milyar dolar eşiğini aşmış olması çok önemli.

700 MİLYAR KAYNAK: Her ne kadar orman yangınları canımızı acıtmış olsa da turizmdeki ivmeyi sürdürmekte kararlıyız. Devlet olarak bugüne kadar doğrudan yardımlar, hibeler, destekler, teşvikler, ertelemeler yoluyla her kesimden insanımıza 700 milyar liraya yakın kaynak aktardık. Önümüzdeki dönemde de ihtiyaç sahibi her kesimin yanında yer almayı sürdüreceğiz. Son işsizlik rakamları geldi. Bu rakamlarda da ülkemiz yaklaşık 2-2.5 puan daha düştü. Türkiye işsizlikte de şu anda olumlu istikamette ilerliyor.

Fındık üreticisine fiyat müjdesi

Fındık alım fiyatımız yüzde 50 sağlam iç esasına göre Giresun kalite fındık için kg başına 27 lira. Levant kalite fındık içinse kg başına 26 buçuk liradır. Yüksek randımanlı fındığına en az 1 lira fazla ödeme yapılacaktır. Çiftçilerimize verdiğimiz alan bazlı mazot ve gübre desteğini de kg’de 2 lira olarak veriyoruz. Tüm bunları fiyatlara ilave ettiğimizde fındık fiyatları kg’de 29 buçuk ile 30 lira arasında gerçekleşiyor.

KAMU İŞÇİLERİNE HİZMET ZAMMI: En düşük ücret 4 bin 100 liraya yükseltildi. En düşük ücret alan işçilerin aylıklarında 1217 liralık artış sağlandı. Toplu sözleşme kapsamında bulunan kamu işçilerinin tamamına ilk 6 ay için yüzde 12, ikinci 6 ay için ise yüzde 5 artı enflasyon farkı olmak üzere enflasyon zammı yapıldı. İlk kez bu sözleşmeyle kamuda hizmet zammı uygulamasına geçilmiş oldu. Bu zam yaklaşık yüzde 3’e tekabül ediyor.

‘Toplumun tamamı aşılanmalı’

İnsan hakları ihlali düşüncesine katılmıyorum. Bir devletin görevi nedir? Vatandaşını sağlığını korumaktır. Kovid-19’la mücadelede elimizdeki en güçlü silahımız aşı. Hastalığın ortadan kalkması için toplumun büyük kısmının bağışıklık kazanması şart, bunu aşıyla kazanacak. Biz toplumumuzun tamamının aşılanmasını istiyoruz. Son günlerde artan vakaların aşılanma durumuna baktığımızda görüyoruz ki hastaneye yatanların, yoğun bakımlarda tedavisi gerekenlerin ekseriyeti aşı olmayanlar veya aşı sürecini tamamlamamış olanlar. Tüm vatandaşlarımızı Cumhurbaşkanları olarak aşı olmaya davet ediyorum.

TURKOVAC AŞISI: Kendi aşımızı Turkovac olarak geliştirme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu anda ilgili hastanelerimiz yoğun şekilde devam ediyor. Bunun 3. doz aşamasındayız. Neticeler şu ana kadar gayet güzel. Herhalde müjdeyi yıl dolmadan alacağız.

YÜZ YÜZE EĞİTİM: Kabine toplantısında yeni Milli Eğitim Bakanımız bize sunumunu yapacak, bu da o konular arasında yer alıyor. Temennimiz odur ki yüz yüze eğitime geçebilmek. Bu konuyla ilgili Mahmut Bey hazırlıklarını bu istikamette yapmışsa ve gerçekten okullarımız açalım diyorsa biz de Kabine olarak bu işe ikna olursak hayırlı olsun deriz.