Siyaset ‘Ortak çalışma grubu teklifi Biden’dan geldi’

‘Ortak çalışma grubu teklifi Biden’dan geldi’

05.11.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden’ın Roma’da yaptığı görüşmede, terör örgütleriyle mücadele ve yaptırımlar konusunda oluşturulacak ortak çalışma grubu önerisinin ABD Başkanı Biden’dan geldiğini söyledi.

‘Ortak çalışma grubu teklifi Biden’dan geldi’

Ayşegül Kahvecioğlu - Ankara / TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçe sunumunu yapan Çavuşoğlu özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

27 ÜLKEYLE AŞI SERTİFİKASI: Aralarında Sırbistan, Ukrayna, Fas, Yunanistan, Endonezya’nın da olduğu 16 ülkeyle karşılıklı aşı sertifikası tanıma süreçlerini hayata geçirdik. Şu anda 27 ülkeyle müzakerelerimiz devam ediyor.

AŞAMALI ANGAJMAN: Kâbil’de büyükelçiliğini kapatmayan tek NATO ülkesi olduk. Afganistan, ilgisiz kalabileceğimiz bir ülke değildir. Terör, göç ve uyuşturucu tehditlerinin kaynağında bertaraf edilmesi, ekonomik çöküşün ve insani krizin önlenmesi gerekiyor. Krizi bulunduğu yerde yönetemezsek sonuçları hepimizi doğrudan etkileyecek. İşte bu nedenle Taliban’la aşamalı angajman, insani konularda destek ve uluslararası alanda aktif diplomasi izliyoruz. Kaldı ki uluslararası toplumun geneli de Taliban’la aşamalı bir angajman politikası uyguluyor. Tanıma konusunda ise aceleci değiliz, sahadaki uygulamaları yakından takip ediyoruz. Geçici hükümetin Dışişleri Bakan Vekiliyle Ankara’da görüştüğümde kalıcı istikrar için kapsayıcı ve tüm kesimlerin temsil edildiği bir hükümet kurulmasının önemini vurguladık.

Haberin Devamı

AFGAN KIZ TÜRKİYE’DE TIP EĞİTİMİ ALACAK: Kadınların durumu, kız çocuklarının eğitimi başta olmak üzere insan haklarına riayet telkininde bulunduk. Afganistan’da üniversiteye giriş sınavı birincisi kız öğrenci Selgey İsmail, Yurt dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı bursuyla ülkemizde tıp eğitimi alacak. Bir kız babası olarak bundan ayrıca memnuniyet duyduğumu söylemek isterim.

EZBER BOZAN ADIM: Kıbrıs meselesinde artık egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü, çözümün ön şartı. Bu yıl Cenevre’de yapılan gayriresmi görüşmelerde KKTC ile sergilediğimiz kararlı tutum sayesinde bunu dünyaya duyurduk. Maraş açılımı gibi ezber bozan adımlarla KKTC’yi desteklemeye devam edeceğiz.

YAPICI BİR ATMOSFERDE GEÇTİ: Cumhurbaşkanımızın Başkan Biden ile görüşmeleri yapıcı atmosferde geçti. ABD’nin PKK/PYD-YPG’yle işbirliği, FETÖ’nün ABD’deki varlığı ve S-400 bağlantılı yaptırımlara ilişkin tutumu müttefiklik ruhuyla bağdaşmıyor. Cumhurbaşkanımız bunları açıklıkla görüşmede vurguladı. Bu konuları ele alacak bir çalışma grubu kuracağız. Daha önce de ABD’ye böyle bir teklifte bulunduğumuzu söylemiştik. Bu sefer teklif ABD tarafından, Biden tarafından geldi. Çalışma grubunun oluşturulması ve ele alınacak konuları ilgili bakanlık ve kurumlarla birlikte çalışıyoruz.

Haberin Devamı

BIDEN’IN TERCÜMANI TÜRK’TÜ: Cumhurbaşkanımız Biden ile görüşmelerde de neler konuştuklarını, bizim neleri takip etmemiz gerektiğini söyledi. Sizin derdiniz başörtülü bir kızımızın tercüman olarak orada bulunması mı? Amerika’da iyi eğitim almış, dili çok iyi, benden de iyi. O görüşmede Biden’ın yanındaki tercüman kimdi biliyor musunuz? Bir Türk. Amerikalı bir Türk tercümana güveniyor da biz kendi çocuğumuza niye güvenmiyoruz?

HAZMEDEMEMİŞSİNİZ: (10 büyükelçi krizi) Bu sorunu büyükelçiler geri adım attığı için çözdük. ‘Bu büyükelçiler ülkemize ültimatom veremezler’ demenizi beklerdim. Niye diyemediniz? Hâlâ ‘Türkiye geri adım attı’ diyorsunuz. Siz 10 büyükelçinin geri adım atmasını da hazmedememişsiniz maalesef.