Siyaset ‘Ortak paydalarda uzlaşılsın’ önerisi

‘Ortak paydalarda uzlaşılsın’ önerisi

21.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

‘Sistem Raporu’nu yayımlayacak olan CHP, güçlendirilmiş parlamenter sistem isteyen partilerin, liderler seviyesinde ortak masa etrafında bir araya gelmesini öneriyor

‘Ortak paydalarda uzlaşılsın’ önerisi

Mehtap Gökdemir - CHP, Parti Meclisi’nde kabul edilen Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Raporu’nu önümüzdeki günlerde partinin sitesinde yayımlayacak. CHP, rapor içerisinden çıkacak ana ilkeleri de kamuoyuyla paylaşacak, partilere gönderecek. Ana ilkeleri kitapçık haline de getirecek olan CHP, güçlendirilmiş parlamenter sistem öneren siyasal partilerin, bu amaca yönelik ilkelere ilişkin anayasa raporlarını tamamlamasıyla, parti liderleri seviyesinde ortak masa etrafında bir araya gelmeyi ve raporların “ortak paydaları” üzerinde uzlaşma sağlamayı öneriyor.

Haberin Devamı

‘İlk adım atılmıştır’

CHP, Demokratik Hukuk Devleti İçin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem-Bağımsız ve Tarafsız Yargı-Raporu’nu önümüzdeki günlerde partinin sitesinde yayımlayacak. CHP güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasını kitapçık haline de getirecek. Yol haritasını ve takvimi ise genel başkanlar belirleyecek. CHP’nin hazırladığı raporda izlenmesi gereken yol haritası için şu öneriler sıralandı:

ORTAK EYLEM: Yol haritası, elden geldiğince ortak eylemler tasarımı ile çizilmelidir. CHP, demokratik ve işleyen bir parlamenter rejim kurma yolundaki ilk adımını bu raporla atmış bulunmaktadır. Şimdi, benzer raporlar hazırlayan siyasal partiler ile ortak eyleme geçme zamanıdır. Bunun için, ilkin ortak ilkeler bildirisi ve bir ön protokol hazırlanmalı; sonra, süreci ortak yönetim iradesi ortaya konulmalı; nihayet, ortak çalışmalara başlanılmalıdır.

Haberin Devamı

ÖN PROTOKOL: CHP, demokratik hukuk devleti amacına yönelik olarak güçlendirilmiş parlamenter rejim öneren siyasal partilerin, bu amaca yönelik ilkelere ilişkin anayasa raporlarını tamamlamasıyla, parti liderleri seviyesinde ortak masa etrafında bir araya gelmelerini ve raporların “ortak paydaları” üzerinde uzlaşma sağlamalarını önermektedir. Ortak paydalardan hareketle, kamuoyuna bir “ortak ilkeler” bildirisi yayımlanmasını önermektedir. Anayasa için süre konulmalı ve seçimden sonra, parlamenter rejime geçiş için makul bir süre (bir yıl gibi) öngörülmelidir. Güçlü ve kararlı bir ortak irade, partiler arası bir ön protokol ile ortaya konulabilirse, toplumsal güven pekişecektir.

BİRLİKTE YÖNETİM: Ortak anayasal süreç ve birlikte yönetim vurgusu sürekli olmalı ve canlı tutulmalıdır.

ORTAK HEYET: “Güçlendirilmiş parlamenter rejim” üzerine rapor yazan ve yayımlayan partilerin liderleri, anayasa maddelerinin yazımı konusunda, aşamalı veya doğrudan olmak üzere, şu iki seçenekten birini tercih edebilir: Her partinin kendi metnini hazırlaması. Tıpkı rapor yazımında olduğu gibi her siyasal partinin kendi “anayasa değişiklik taslağı” hazırlaması ilk aşama; partiler arası ortak heyet kurularak “ortak metin” yazımı ikinci aşama olarak öngörülebilir.

Haberin Devamı

‘Ortak paydalarda uzlaşılsın’ önerisi

Aile boyu Kurban Bayramı kutlaması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kurban Bayramı’nın ilk gününde ailesiyle çektirdiği fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaştı. Kılıçdaroğlu, fotoğrafın altına şu ifadeleri yazdı: “Yine bir bayramda ailecek buluştuk. Selvi Hanım ile bu dünyadaki en büyük servetimiz ailemizdir. Ailenize sarılın, gerisini de hiç dert etmeyin. Her şey çözülecek, her şey çok daha güzel olacak. İyi bayramlar Türkiye!”

Kıbrıs mesajı

Öte yandan Kılıçdaroğlu, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47’nci yıl dönümü dolayısıyla paylaştığı mesajında “Kıbrıs Barış Harekatı’nın yıl dönümünde şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Dönemin Başbakanı, Genel Başkanım Bülent Ecevit’i, dönemin Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan’ı ve KKTC’nin ilk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı saygıyla anıyorum. Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47. yıl dönümü ve KKTC’nin 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlu olsun” ifadelerini kullandı.  ANKARA Milliyet

Haberin Devamı

CHP’den bayram videosu

CHP, vatandaşların Kurban Bayramı’nı “Güzel günleri umutla bekleyen milletimizin bayramı kutlu olsun” paylaşımıyla kutladı. CHP sosyal medya hesabından, “Güzel günleri umutla bekleyen milletimizin bayramı kutlu olsun” notuyla birlikte bir video paylaştı ve Kurban Bayramı’nı kutladı. “Hayırlı bayramlar”, “Büyüklerin ellerinden... Küçüklerin gözlerinden...” yazısıyla başlayan videoda CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı ziyaretlerden fotoğraflara yer verildi.

 

Yazarlar