Siyaset Oy birliğiyle kesin ihraç

Oy birliğiyle kesin ihraç

06.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

MHP Merkez Disiplin Kurulu, Tuğrul Türkeş’i partiden ihraç etti. Kararın gerekçesinde Türkeş’in, partinin saygınlığını zedeleyici davranışlarda bulunduğuna dikkat çekildi. Böylelikle MHP’nin milletvekili sayısı 79’a düştü, HDP 80 vekille TBMM’de 3. parti oldu

Oy birliğiyle  kesin ihraç

MHP Merkez Disiplin Kurulu (MDK), dün toplanarak seçim hükümetinde Başbakan Yardımcılığı görevini kabul eden Ankara milletvekili Tuğrul Türkeş hakkındaki kesin ihraç cezası talebini görüştü. Yapılan görüşmelerin ardından oy birliğiyle kesin ihraç kararı verilirken Türkeş hakkında ilginç suçlamalarda bulunuldu.

Haberin Devamı

Kararda, “Yıldırım Tuğrul Türkeş’in Geçici Bakanlar Kurulu’nda yer alması eylemi birlik ve bareberlik içinde çalışma, parti faaliyetlerinde kademe esasına ve disiplin hükümlerine riayet etme, partinin ilkelerini, politikalarını ve görüşlerini benimseme yükümlülüklerine aykırılık teşkil ettiği ve adı geçenin böylelikle parti tüzüğünün amir hükümlerini ihlal ettiği anlaşılmaktadır” ifadelerine yer verildi.

‘İzinsiz görüştü’

İhraç kararının dayanak noktalarında biri Türkeş’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’la gizlice görüştüğü iddiaları oldu. Gerekçedeki suçlamalar arasında, ‘parti yetkililerinin bilgisi olmadan parti adına resmi makamlarla muhatap olmak’ ifadesi kullanıldı.

‘Kişisel çıkar sağladı’

İhraç kararındaki suçlamalardan biri de Türkeş’in Başbakan Yardımcılığı görevini kabul ederek MHP’yi iktidar yaptığına dair söylemi oldu. MDK, Türkeş’in MHP’yi kullanarak kişisel çıkar sağladığına hükmetti. Bu durum kararda, ‘partiyi şahsi menfaatlerine alet ettiği’ şeklinde ifadelendirildi.

Haberin Devamı

‘Rencide etti’

Kararda, Türkeş’in Genel Başkan ve parti yöneticilerinin kararını hiçe sayarak disiplinsiz bir tavır sergilediği ve MHP’yi rencide ettiği gerekçesi de yer aldı. İhraç kararında Türkeş’in, “Partinin birlik ve beraberliğini ciddi şekilde bozacak ve genel başkan, genel sekreter ve bunlardan sonra hiyerarşide bulunan görevlilere ve parti organlarına karşı ağır disiplinsizlik teşkil edecek veya manevi şahsiyetlerini rencide edecek, partinin gelişmesine mani olacak davranışlarda ve faaliyetlerde bulunduğu” belirtildi.

‘Saygınlığı zedeledi’

MDK kararında Türkeş’in partiden bağımsız ve usulüne uygun olmayan işlemler yaparak parti içinde huzuru bozduğu, kaos yarattığı ve kamuoyunda partinin saygınlığını zedeleyici davranış ve açıklamalarda bulunduğunu da kayda geçirdi.

‘Kesin çıkarma’ cezası

MDK, Türkeş’in ihracına ilişkin dosyayı inceleyip tartışmasının ardından yaptığı gizli oylamada, oy birliği ile ‘kesin ihraç’ kararı verdi. Partiden yapılan açıklamada, “Yıldırım Tuğrul Türkeş hakkında düzenlenen disiplin soruşturması dosyası 05.09.2015 tarihinde münderecatı müzakere edilmiş, yapılan müzakereler sonucunda gizli oylama açık tasnif usulü ile oylama ve sayım yapılarak; MHP Ankara/Çankaya İlçe Teşkilatı üyesi Yıldırım Tuğrul Türkeş’in MHP Tüzüğü’nün 78/4-(c), (d), (e), (i)maddeleri uyarınca parti üyeliğinden ‘kesin çıkarma’ cezası ile cezalandırılmasına, oy birliği ile karar verilmiştir” denildi.

Haberin Devamı

‘Kaydırma’ yöntemi
MHP’de aday adaylığı ve listeler konusunda bir sürpriz beklenmiyor. 2 bini aşan başvuruların çoğunu 7 Haziran’daki seçime giren veya aday adayı olan isimler oluşturuyor. Bahçeli’nin 80 vekilin bulunduğu sıraları yüzde 90 aynen koruması beklenirken, partiden ihraç edilen Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş’in boşalttığı yer için MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘kaydırma’ yöntemini uygulayacağı öğrenildi.
10 gün içinde itiraz edebilir
Türkeş’in hakkındaki disiplin suçlamasına yönelik 7 gün içinde savunma yapması gerekiyordu. Ancak Türkeş önceki gün bir basın toplantısı düzenleyerek kendisinin olağanüstü toplanacak kurultay tarafından ihraç edilebileceğini öne sürmüştü. Türkeş yaptığı basın toplantısının da bir çeşit savunma olduğunu dile getirmişti. Tüzüğe göre Türkeş savunmasını, 7 gün içinde yapmadığı için, ‘savunma hakkından vazgeçmiş’ sayılıyor. Türkeş, MDK’nın kararı tebliğ tarihinden itibaren 10 gün içinde itiraz edebilecek. Kurul, başvuru yapılması halinde itirazı en geç 15 gün içinde sonuçlandıracak. Türkeş’in, partideki itiraz yollarını kullandıktan sonra nihai karara karşı 30 gün içerisinde Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurma hakkı da bulunuyor.
Vekillik yolu kapandı
Türkeş, MHP’den milletvekili adayı olma konusunda Bahçeli’nin tavrını beklediğini açıklamıştı. Ancak bu kararla Türkeş’e, MHP aday adaylığı başvurularının dolmasına bir gün kala partiyle ilişkisi kesilerek milletvekili adayı olma yolu kapatılmış oldu. Bugün dolacak olan süre Bahçeli’nin talimatıyla esnetilmeyecek.
Geçmişteki başvuru dönemlerinde de bu süre hiç kimse için esnetilmemişti.
Jet hızıyla bildirildi
Türkeş’in ihraç kararı jet hızıyla Meclis’e bildirildi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, daha önce TBMM Başkanlığı’na Türkeş’in ihraç istemiyle tedbirli olarak disipline sevkedildiğini ve MHP’yi temsil edemeyeceğini iletmişti. Vural, bu kez disiplin kurulunun ihraç kararı aldığını ve Türkeş’in artık MHP ile bir ilişkisinin kalmadığını TBMM’deki işlemlerin de buna göre yürütülmesini Meclis Başkanlığı’na yazılı olarak bildirdi.
MHP 4’üncü parti oldu
İhraç kararıyla Meclis’te oy farkı ile HDP’nin önünde 3. parti olan MHP’nin milletvekili sayısı 79’a düştü. HDP, 80 milletvekiliyle TBMM’de 3. parti konumuna yükselirken, kabine de bundan etkilendi. Davutoğlu başbakanlığındaki Seçim Hükümeti 11 Ak Partili, 11 bağımsız, bir MHP’li ve iki HDP’li bakandan oluşuyordu. Türkeş’in ihracıyla bağımsız bakanların sayısı 12’ye yükseldi. Hükümette temsil edilen parti sayısı ise ikiye düştü. Hükümet artık Ak Parti, HDP ve bağımsızlardan oluşuyor.
Başesgioğlu artık aday olmayacak
MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 7 Haziran seçimlerinde, son kez milletvekili adayı olduğunu ifade ettiğini anımsattı. Başesgioğlu, “Şahsımın yeni dönem milletvekilliği adaylık konusunda ise hem 7 Haziran seçimlerinde verdiğimiz son kez aday olma sözümüze sadık kalmak, hem de yeni gelişen şartlar ışığında bir değerlendirme yapma zarureti doğmuştur. Yaptığım değerlendirmeler ve partimiz genel merkez yöneticileriyle gerçekleştirdiğim görüşmeler sonucunda, 1 Kasım’da yapılacak 26. Dönem Milletvekili seçimlerinde aday olmamaya karar verdim. Seçimlerin tüm siyasi partilerimize, aday arkadaşlarımıza ve milletimize hayırlı olmasını temenni ederim. Bir kez daha devlet ve milletimizin bekası için inandığımız ülkü ve ilkeler ışığında, milletimizin hizmetinde olmaya devam edeceğimi ifade ederim” dedi.