Siyaset Oy pusulasında ‘kırmızı kart’ bölümü olsun

Oy pusulasında ‘kırmızı kart’ bölümü olsun

24.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

YSK’ya yapılan başvurularda arasında mitinglerin yasaklanmasından sandık görevlilerine kumanya verilmesine elektronik oylamadan pusulalara barkod konulmasına kadar bir dizi öneri yer aldı...

Oy pusulasında ‘kırmızı kart’ bölümü olsun

Seçim yorgunu vatandaşın “Marko Paşa”sı Yüksek Seçim Kurulu oldu. Seçmenin YSK’ya aktardığı şikâyetlerde ilk sırayı adres değişikliği nedeniyle oy atamayacak vatandaşların başvuruları ve yurtdışındaki oy verme işlemlerinde yaşanan aksaklıklar aldı. Bazı seçmenler oy pusulalarına “kırmızı kart” bölümü eklenmesini önerirken, bir başka seçmen Doğu ve Güneydoğu illerinde güvenlik ve baskı endişesi olmadan oy kullanılabilmesi için “elektronik posta” yoluyla seçim istedi. Bir diğeri ise seçim hilelerine karşı barkodlu oy pusulası önerdi.

Haberin Devamı

YSK’ya yapılan ilginç öneri ve şikâyetlerden bazıları şöyle:

POLİS EŞİNİN İSYANI:Ben bir polis eşiyim. Geçen yıl eşim sürekli mitinglerde görev aldı ve sürekli şehir dışındaydı. Şimdi yeni düzenimizi kurduk tekrar seçim daha ve tekrar bir sürü miting. Bu karışık durumda, milletimiz, devletimiz tuzaklara doluyken polisimizin mitingler için il il gezmesini istemiyoruz. Bütün polis eşleri aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Çoğu ülkede miting yasakken bizim ülkemizde neden yasaklanmıyor?

KIRMIZI KART:Sayın yetkili, genel ve yerel seçimlerde oy pusulasında seçime katılan tüm siyasi partilerin amblemlerini basarken, bir de hiçbirini seçmek istemeyenler için kırmızı kart şeklinde bir bölüm koymanızı talep ediyorum. Ben hiçbir siyasi partiyi benimsemiyorum. Seçme hakkımı boş oy kullanarak değil de direkt ‘bak ben hiçbirinizi benimsemiyorum’ şeklinde açıkça ortaya koyabilmeliyim ki bir anlam ifade etsin.

Haberin Devamı

E-POSTA İLE SEÇİM:Doğu ve Güneydoğu illerindeki seçimin elektronik posta cihazlarla evlerde kimsenin baskısı altında kalmadan seçmenin kendi başına yapalım.

VEKİLLERE BAŞARI SINAVI:Merhabalar öncelikle milletvekillerini seçmeden önce bunları partilerin kararına bırakmayıp da başarı sırasına göre uygulanacak bir sınav tertip etseniz daha şık durmaz mıydı? Biz de bu sayede bizi temsil edeceklerin bilgi düzeylerini görmüş olurduk.

BARKOD KONULSUN:Seçimde hilelerin önlenmesi için seçmen pusulalarına barkod konulması gerekir.

BİR LOKMA KUMANYA: Merhaba, seçimlerde görev alan sandık kurulu başkanı ve sandık kurulu memuru sabah 07.00 görev yerlerinde hazır bulunmaktadır ve gece yarısı hatta yoğunluğa göre ertesi sabah şahsen evde olduğumu hatırlıyorum. Gerçekten zor ve meşakkatli bir görev, kurumunuz tarafından seçim süresince değil kumanya bir bardak su bile verilmediği için bekliyoruz partili görevlilere gelen kumanyalardan bizlere de bir lokma kumanya verilsin. Geçmiş seçimlerden de tecrübem olduğu için biliyorum her parti kendi görevlisine sadece kumanya vermektedir. Herhangi bir görevli kumanyasını yerken utana sıkıla yemekte ve bu durumdan rahatsızlık duyulmaktadır. Biz kamu memurları ise görevimizin bilincinde olduğumuzdan kesinlikle kimseden bir talebimiz olmamaktadır. Kasımda yapılacak olan seçimler dahil olmak üzere ödenek yoksa istenmesi ve biz kamu görevlilerine kumanya ve su verilmesi hususunu arz ederim.

Haberin Devamı

ÜÇ KURUŞ PARA YATIRACAKSINIZ:Sabahtan akşama sandıkta durduk oyları say babam say. Üç kuruş para yatıracaksınız. Onu da yatırmamışsınız kaç ay oldu? Paramı yatırmanız önemle rica olunur.

SANDIK BAŞKANLARI 350 TL ALMALI:7 Haziran 2015 seçimlerinde sandık başkanlığı yaptım. 219 TL ücret aldım, yaklaşık 1,5 ay sonra. Ücretleriniz çok düşük. Sandık başkanı en az 350 TL almalı.