Siyaset Özelleştirme rüzgarı

Özelleştirme rüzgarı

19.09.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Özelleştirme rüzgarı

Özelleştirme rüzgarı

Yüksek Kurul 162 milyon dolarlık özelleştirme kararını imzaladı. SEKA'nın 9 müessesesinin, Tüpraş ve Petrol Ofisi'nin özelleştirileceği açıklandı

ÖZELLEŞTİRME Yüksek Kurulu'nun dün 3.5 saat süren toplantısından ümit verici bir tablo çıktı. 162 milyon dolarlık özelleştirme kararı kurul tarafından imzalanırken, kamu bankalarının sigorta şirketleri üzerindeki hisselerinin satılacağı, SEKA'nın 9 müessesesinin, Tüpraş ve Petrol Ofisi'nin özelleştirileceği müjdesi verildi.
Başbakan Mesut Yılmaz başkanlığında toplanan ÖYK'nın bitiminde basına açıklama yapan Devlet Bakanı Işın Çelebi, toplam 162 milyon dolarlık özelleştirmenin kurul tarafından karara bağlandığını açıkladı. Çelebi, Sümer Holding'e bağlı 6 işletmenin 33 milyon dolara, 1995'den beri özelleştirilmesi beklenen Deniz Nakliyat'ın da 129 milyon dolara satıldığını söyledi. Çelebi, her iki satışta da özelleştirme bedellerinin yüzde 50'sinin peşin alınacağını sözlerine ekledi.

ÖYK toplantısında kamu bankalarının 4 sigorta şirketindeki paylarının da satışı konusunda karar alındığını ifade eden Çelebi, "bu, kamunun finansal piyasalardan çekileceğinin önemli bir işaretidir" dedi. Çelebi'nin açıklamalarına göre, Etibank'ın Ankara Sigorta'daki yüzde 84, Halkbank ve Emlak Bankası'nın Güven Sigorta'daki yüzde 99, Ziraat Bankası'nın Başak Sigorta'daki yüzde 50 ve yine kamu bankalarının OYAK Sigorta'daki yüzde 26.5'luk hisseleri satışa çıkarılacak. Çelebi, özelleştirme kararı iptal edilen Etibank'ın da kısa zamanda yeniden ÖYK'da ele alınacağını belirterek, "1998'de kamu bankalarının özelleşmesi alanında önemli çalışmalar yapacağını göreceksiniz" dedi. Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar ise en çok bilinen kamu bankalarının bugünkü bilançolarıyla özelleştirilmelerinin güç olduğunu belirtti.

Çelebi, kurulda Tüpraş ve Petrol Ofisi A.Ş.'nin özelleştirilmeleri ile ilgili stratejilerin de görüşüldüğünü ve her iki kurumla ilgili özelleştirme çalışmalarının hızlandırılması için talimat verildiğini ifade etti. Çelebi, Petrol Ofisi'nin hisselerinin bir kısmının uluslararası piyasalarda değerlendirileceğini belirtti.

Refahyol hükümetinin son döneminde seçim ekonomisi işlediğini ve bu nedenle Tüpraş'ın zararına sebep olduğunu savunan Çelebi, 200 dolara aldıkları petrolü 150 dolara satmışlar. 65 trilyonluk zarar var. 1997'nin zararı da 41 trilyon olarak düşünülüyor. Özelleştirme gerçekleştiğinde fiyat politikaları devlet tarafından belirlenmeyecek, uluslararası piyasalara uygun fiyat belirlenecek ve fiyatlar düşecektir" dedi.

Devlet Bakanı Çelebi, dünkü toplantıda alınan bir başka özelleştirme kararının da SEKA'ya bağlı 9 müessese ile ilgili olduğunu belirterek, "piyasa payı yüzde 20 olan bu 9 müessesenin özelleştirilmesi için Sanayi Bakanlığı ve ÖİB yıl sonuna kadar hazırlık çalışması yapacak" dedi.
Sümer Holding'e bağlı işletmelerin satışına ilişkin özelleştirmelerin onaylandığı toplantıda, Sümer Halıcılık A.Ş.'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki tesislerinin bölgenin kalkınması çalışmaları için Sanayi Bakanlığı'na devredilmesine karar verildi.