Siyaset 'Özür yetmez üstün hizmet madalyası verilsin'

'Özür yetmez üstün hizmet madalyası verilsin'

27.03.2013 - 16:51 | Son Güncellenme:

.

Özür yetmez üstün hizmet madalyası verilsin

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, İsrail’in özrünün altında yatanların çok iyi analiz edilmesi gerektiğini belirterek “İsrail’in özür dilemesi yetmez, Dışişleri Bakanı ve Başbakan’a bir de üstün hizmet madalyası vermesi gerek” dedi.

Haberin Devamı

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Koç, MYK’da ele alınan konuları ve gündemi düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi.

-“OLAN BİZİM ÖLEN 9 YURTTAŞIMIZA OLDU”-

İsrail’in Türkiye’den özür dilemesi konusuna değinen Koç, “'Yeni Osmanlıcılık adı altında emperyal hayaller kuran ve kurdurtulan, bu yönde gaz verilen bir AKP, İsrail’in etrafında oluşabilecek tecrit edilmişliği kırmak ve ateş çemberini bertaraf etme misyonu yüklendi. AKP’ye verilen görev bu. ‘İsrail’in tecrit edilmişliğini sen kendi elinle kaldır’ yeni görevi bu Türkiye’nin” dedi.

Koç, 2012 yılında Doha'da düzenlenen uluslararası bir toplantıda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da imzaladığı bir anlaşmayla Türkiye’nin küresel emperyalizme hizmet eder hale getirildiğini savundu. Koç, ülke çıkarları için bu yaklaşımdan hemen uzaklaşılması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Yabancı bir gazeteyi referans göstererek, Irak’ın kuzeyindeki petrolün, Kerkük-Ceyhan boru hattına yapılacak ilaveyle Ceyhan’dan İsrail’in Hayfa Limanı’na ulaştırılacağı iddialarını hatırlatan Koç, bu hattın 2014 yılında tamamlanacağı ve Hayfa’nın bir enerji merkezi olacağının da gazetedeki analizde yer aldığını belirtti.

Söz konusu anlaşmanın maddelerinin ve buna ilişkin analizin özrün ne koşullarda dilendiğini açıkça ortaya koyduğuna dikkat çeken Koç, “Bir üçüncü dünya ülkesi gibi buradan bir kahramanlık üretmeye çalışan bir iktidar yaklaşımı söz konusu” dedi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu da eleştiren Koç, “Çapsız olduğunu söylemiştik ama onur konusunda da sıkıntısı olduğunu görüyoruz Dışişleri Bakanı’nın” diye konuştu. İsrail’in özrünün altında yatanların çok iyi analiz edilmesi gerektiğini belirten Koç, “İsrail’in özür dilemesi yetmez, Dışişleri Bakanı ve Başbakan’a bir de üstün hizmet madalyası vermesi gerek” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “İsrail özür diler, CHP özür dilemez” şeklindeki sözlerini de eleştiren Koç, CHP’nin, cumhuriyeti kurduğu için kimseden özür dilemeyeceğini kaydetti. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in İzmir’le ilgili sözlerine de tepki gösteren Koç, Görmez’in sözlerinin temsil ettiği makamın ağırlığına uymadığını söyledi. Açıklamayı “talihsizlik” olarak nitelendiren Koç, “Sayın Diyanet İşleri Başkanı İzmir’den ve İzmirlilerden özür dilemek zorundadır” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

-“HÜKÜMETTEN ‘BEN BİLGİ SAHİBİYİM’ DİYEN BEŞİR ATALAY DIŞINDA BAKAN YOK”-

Koç, çözümün ve barışın, ancak hukuk ve demokrasi içinde gerçekleşebileceğini vurgularken, CHP gün aşırı çözüm beyan etmek zorundaymış gibi bir tavır içinde olanların aslında iktidarın nasıl bir çözümü olduğunu bilmediğini ileri sürdü.

Hükümetten ‘ben bilgi sahibiyim’ diyen Beşir Atalay dışında bakan olmadığını ileri süren Koç, şunları kaydetti:

“Tayyip Erdoğan, çık delikanlı gibi önerin neyse onu söyle. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devletini, 76 milyonu masaya oturduğun ortağın Abdullah Öcalan’ın ağzına bakar hale getirmekten utanmıyor musun? Ortağınla yaptığın projeni açıklamadığın ve konuşmadığın her gün, seninle ilgili şüphelerimiz biraz daha artacak."

Haberin Devamı

-“TOPLUMSAL MUTABAKAT ARAMAYA YÖNELİK BİR TAVIR ÖNEMLİ”-

“Oslo görüşmeleri” gündeme geldiğinde Başbakan Erdoğan’ın “Bu görüşmeleri ispat edemeyen şerefsizdir” dediğini hatırlatan Koç, ardından Erdoğan’ın görüşmeleri itiraf etmek zorunda kaldığını belirtti. Erdoğan’ın o sözünün havada kalmadığını iddia eden Koç, “Şimdi ‘pazarlık ettiğimizi söyleyen namerttir’ diyor. Cezaevinden, hükümet tarafından görüldü, onaylandı, ekler yapıldı damgasıyla bazı mektuplar açıklanıyor. Çok beklemeyeceğiz, pazarlık yapıldığı da ortada” şeklinde konuştu. Koç, Akil Adamlar Komisyonu’na ilişkin tartışmaların hatırlatılması ve bunun TBMM içtüzüğünde nereye oturtulabileceğinin sorulması üzerine, “Anayasa Uzlaşma Komisyonu diye bir komisyon kurulması da Meclis içtüzüğünde yok” şeklinde konuştu. Komisyonun içtüzükte olup olmamasının bir önemi olmadığını söyleyen Koç, asıl siyasal ve toplumsal mutabakat aramaya yönelik bir tavır sergilemenin önemli olduğunun altını çizdi.