Siyaset ‘Revizyon’un hedefi tek başına iktidar

‘Revizyon’un hedefi tek başına iktidar

20.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Listelerde büyük değişime giden Ak Parti’de İstanbul’a ‘Karadeniz’ ve ‘Kürt’ isimler seçildi. Doğu’daki listelerde ise ‘yerel’ isimlere önem verildi. Amaç, 44-45 bandında oy almak

‘Revizyon’un hedefi tek başına iktidar

Ak Parti’nin revizyona gittiği milletvekili seçimleri listesinde dikkat çeken ayrıntılar bulunuyor. Kıl payı vekilin kaçtığı illerde revizyon yapılırken, güçlü illerin vekilleri de parti yönetimine alınarak bu kentlere mesaj verildi. İstanbul’a ‘Karadenizli’ ve ‘Kürt’ isimlerden takviye yapılırken, Doğu’da ‘yerel’ isimler tercih edildi.

Haberin Devamı

Babacan’ı ikna etti

İstanbul, Ankara ve İzmir listelerinde de “her bölgede +1” getirecek planlama ile aday listeleri çıkarıldı. Partinin seçimde 290’ı aşmayı ve yüzde 44-45 bandında oy almayı hedeflediği Ak Parti kurmayları tarafından ifade ediliyor. Ak Parti’de 53 isim çizik yerken, 3 dönemlikler ve MYK üyeleri dışında listelere 28 yeni isim takviye edildi. Listelerde yerleri değiştirilen ve seçilecek yerlerden ‘sınır’ sıralara konulan isimlere de “Daha sıkı çalışın” mesajı verildi.

‘Kurucu değerler’ ve ‘öze dönüş’ şifresiyle yola çıkan Ak Parti’de ‘eski’ ile ‘yeni’ buluşturuldu. Davutoğlu’nun bazı illerde özel görüşmeler yaparak önemli isimleri ikna ettiği kaydedildi.

Tuğrul Türkeş, listelerin teslim edilmeden perşembe günü Davutoğlu ile yaptığı görüşmede aday olmak istemedi. Türkeş’in “MHP listelerini görmeyi” beklediği kaydedildi. Cuma sabah 04.30’da MHP listeleri kamuoyuna açıklanırken, Türkeş ile bir görüşme daha gerçekleştirildi. Türkeş’in “Meclis dışında kalmaması gerektiği” ifade edildi ve bunun üzerine Türkeş önce MHP’den istifa etti, ardından da Ak Parti’den aday oldu. Ali Babacan’ın da perşembeyi cumaya bağlayan gece bizzat Davutoğlu tarafından adaylığa ikna edildiği öğrenildi.

Haberin Devamı

3 kriterle belirlendi

Ak Parti aday listesinde ‘Vatandaşlarla yapılan beklenti anketleri’, ‘100 günlük performansın analizi’ ve ‘adayın ilindeki kabul edilebilirliği’ unsurlarının etkili olduğu öğrenilirken ‘Abilerin’ listeye konulmasıyla ‘öze dönüş’ yaşayan Ak Parti’nin seçimde 40.6 olan oyunun 44-45 bandına taşınarak tek başına iktidarı hedeflediği ifade ediliyor.