Siyaset Şafak baskını

Şafak baskını

03.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı, mali işler bölümleri, şirket genel müdürlükleri, Karabağlar ve Bayraklı ile Kuşadası belediyeleri özel yetkili savcılık talimatı üzerine basıldı. Toplam 45 kişi gözaltına alındı

Şafak baskını

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Özel Cumhuriyet Savcısı’nın talimatıyla sabah erken saatlerde başlatılan operasyon, belediye şirketlerine kaydırıldı. İfadesine başvurulmak üzere İzmir’de Büyükşehir, Karabağlar ve Bayraklı belediyeleri ve belediyelerle iş yapan şirketlerden toplam 41 kişi gözaltına alındı. Aydın Kuşadası’nda belediyeye yönelik operasyonda da 4 personel de gözaltına alınarak İzmir’e gönderildi.
İzmir’i sarsan belediye operasyonu sabah 07.00’de İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı mali şube ağırlıklı yaklaşık 150 polisin katılımıyla, Büyükşehir Belediyesi şirketleri ile Karabağlar Belediyesi’nde eş zamanlı olarak başlatıldı. Konak’taki belediye Sarayı’na giden emniyet ekipleri, burada güvenlik görevlileri ve hizmetlilerin polisi başkanlık makamına sokmamak için direnmesiyle karşılaştı.
Polisin arama iznini göstermesi üzerine durum Başkan Aziz Kocaoğlu’na bildirildi ve aynı anda başkanlık makamının üst katındaki Genel Sekreter ve genel sekreter yardımcılarının bulunduğu bölüme girildi. Burada özellikle Mali İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bey’in odasındaki bilgisayar ve evraklara el konuldu.
Aynı anda Genel Sekreter Pervin Şenel Genç’in odasında da arama başlatıldı. Mesai saatinden önce gerçekleşen bu çalışmalar sırasında, binanın dışında da geniş güvenlik önlemleri alındı ve binaya girişler tamamen kontrol altında tutuldu.

Kopyalandı
Büyükşehir Belediyesi’nden sarı zarflar içinde bazı evrakların götürdüğü gözlendi. Polis, bürokratların bilgisayarlarının hard disklerini götürmek istedi. Ancak belediye yetkilileri bunun belediyeyi kilitleyeceğini, hizmet veremez hale getireceğii söyleyip itiraz edince emniyetten uzmanları çağırıldı. Hard disklerin kopyaları alındı.
Hentbol Federasyonu’nun ikinci başkanlığını yapan ve bir turnuva için Fas’a gitmeye hazırlanan, belediyenin görevden alınan eski genel sekreteri Ersu Hızır havaalanında gözaltına alındı.

Sayıştay raporu üzerine
Edinilen bilgilere göre, özel yetkili savcılık bundan bir süre önce hazırlanan Sayıştay raporuna göre de hareket etti. Son beş yılın incelendiği Sayıştay raporuna göre, 40 milyon 26 bin 792 lira kamu zararı çıkarılmış, yine aynı raporda 205 kişinin adı geçirilerek 251 kez suç işlendiği iddia edilmişti. Rapor içeriğinde, örgütsel suç, ihalelere fesat karıştırma, edimin iflası, bilirkişilik görevini suistimal, nitelikli dolandırıcılık, görevi kötüye kullanma gibi suçların da bulunduğu öne sürülmüştü.
Operasyonun, belediye şirketlerinin bilançolarının açıklanmaması, belediye bütçesinden bu şirketlere usulsüz aktarma yapıldığı, harcamaların kontrol edilemediği ve bu arada bazı kişilerin ihbarlarıyla gerçekleştiği öne sürüldü. İhbarlar sonrasında görevlilerin teknik takibe alındığı, telefonlarının dinlendiği ve görüntü dahil tüm bilgilerin toplandığı da öğrenilirken, bu çalışmaların tamamlanmasından sonra Mahalli İdarelerden Sorumlu Özel Yetkili Savcı Muzaffer Öztürk’ün talimatıyla polisin harekete geçirildiği ilk gelen bilgiler arasında yer aldı.

Gündeme gelmişti
Belediyeye bağlı bazı şirktelerin bilançolarının açıklanmaması bir süredir eleştiriliyordu. 13 Aralık 2010’da yapılan Büyükşehir Meclisi de tartışmalı geçmiş, AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, sırf vergi ödememek için İZBELCOM’un zarar yapmış gibi gösterildiğini söylemişti.

Haberin Devamı

GÖZALTINA ALINANLAR
İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla İzmir’de gözaltına alınanlar şunlar: Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri Ersu Hızır, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç, Genel Sekreter Yardımcısı Ferda Eser, Genel Sekreter Yardımcısı Serpil Baran, Destek Hizmetleri Daire Başkanı Serpil Keskin, Şirketler Koordinatörü Hilmi Özen, İZENERJİ Genel Müdürü Ali Sabuktay, Protokol Müdürü Zeki Karatay, Grand Plaza Genel Müdür Yardımcısı Haydar Ballı, Hizmet Alımları Şube Müdürü Mehmet Sayar, Adnan Saygun Kültür Merkezi Müdürü Nagehan Genç, Grand Plaza Genel Müdürü Reha Pekerten, Fen İşleri Daire Başkanı Fazıl Ölçer, Kültür Spor Daire Başkanı Murat Özel, Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanı Yıldız Yılmaz, Tarım Park ve Bahçeler Daire Başkanı Ziya Çavdar, İZSU Yatırım ve İnşaat eski Daire Başkanı Fatma Ozan, Grand Plaza Genel Koordinatörü Cemal Hayati Öztürk, Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürü Kültür Sanat Şube Müdürü Adalet Okhan, Genel Sekreterlik sekreteri Zehra Güner, İZULAŞ Satınalma Personeli Hamza Güzeldere, eski Genel Sekreter Ersu Hızır’ın eski sekreteri Senem Polat, Grand Plaza Eski Genel Müdürü Birol Soylu, Arslan Ajans Tevfik Arslan, İzmir Kent Konseyi Kent Merkez Şube Müdürü Abdülhalim Cumhur Yazıcı, Bayraklı Belediyesi Kültür Müdürü Bahar Atan, Solfej Organizasyon Ajansı Ata Karataş, Smyrna Organizasyon Hakan Say, Solfej Organizasyon Sedat Sakur, Ömer Devrim Ergin, İzmir Festival Yayın Yapım Reklamcılık Mustafa Çakar, Harun Arslan, Efekent, Toirent ve Gintem şirketleri İzmir temsilcisi Doğan Demiray, Aysa Organizasyon Alattin Eraslan, Solfej Organizasyon Oktay Sakur, Multinet Kurumsal Hizmetler Ali Gürkan Tuğcu, Aysa Organizasyon İbrahim Kıvılcım Zorlu, Basın Evi Organizasyon Kemal Tuncer Örs, Hamsiköy Akçaabat Körftecisi Ünsal Pervanlar, Karabağlar Belediye Başkan Yardımcısı Hulusi Gülşen ve Melda Çalışkan.