Siyaset ‘Sandık gelecek dönem değişecek’

‘Sandık gelecek dönem değişecek’

09.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Roman vatandaşlara vaadlerini anlatan Kılıçdaroğlu, "Hakkınızı, hukukunuzu savunmayan kişiye destek vermeyin. Bu kardeşinize inanmanızı ve güvenmenizi istiyorum. Sandık gelecek, dönem değişecek sizin döneminiz başlayacak" dedi...

‘Sandık gelecek dönem değişecek’

Elif Altın - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün İstanbul Kongre Merkezi'nde Roman vatandaşlarla bir araya geldi. Toplantıya İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yüksel Taşkın, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, SODEV Genel Başkanı Ertan Aksoy ve Roman Federasyonu Başkanı Sinan Karaca Öztürk de katıldı.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu konuşmasında, "Tablo emin olun düşündüğümden daha ağır. Ama bir şeyden emin olmanızı isterim bu kardeşiniz sizin sesinizi sadece Türkiye'ye değil gerekirse bütün dünyaya duyuracak. Türkiye coğrafyasına yayılmış olan Romanların haklarının verilmediğini görüyoruz. Ötekileştirildiğini görüyoruz. Dikkate alınmadıklarını görüyoruz. İyi eğitim almadıklarını görüyoruz. O zaman bu sorunun çözülmesi lazım. O nedenle beraber mücadele etmek zorundayız. Eğer bu mücadeleyi birlikte yapabilirsek parlamentoda, parlamento dışında da sizin sorunlarınızı dillendiririz" dedi.

Roman çocuklara burs sözü

Bir strateji belgesi hazırladıklarını belirten Kılıçdaroğlu "Altı başlık altında sizin sorunlarınızı sayayım. Biri eğitim. Çocuklarınızın iyi bir eğitim alması lazım. Biz isteriz ki herkesin çocuğu okusun, iyi bir eğitim alsın. İyi bir geleceği olsun. Ama eğer ailenin ekonomik durumu zayıfsa ve sürekli bir işi yoksa hemen de bir de dışlanmışlık varsa çocuklar iyi eğitim almıyorlar. Okula giden çocukların bir kısmı okulu terk ediyor. Onun formülünü de bulduk. Allah'ın izniyle iktidar olduğumuzda okula giden bütün Roman çocuklara burs vereceğiz. Ama tek şartımız var. Okula devam ettiği sürece burs hiç kesilmeyecek. Bütün eğitim masraflarını karşılayacağız. Ve göreceksiniz nasıl diğer ailelerin çocukları okuyorsa sizin çocuklarınız da okuyacak. Ve onların üstün yeteneklerinden de, özellikle müzik konusundaki üstün yeteneklerinden de yararlanmış olacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

'Aile destekleri sigortası'

Kılıçdaroğlu sözlerine şöyle devam etti:
"Hiçbir aile Türkiye coğrafyasının neresinde yaşarsa yaşasın asgari ücretin altında veya hiç geliri olmayan bir aile tablosunu görmek istemiyoruz. Bunun güvencesini 'Aile Destekleri Sigortası'nı getirerek çözeceğiz. Her ailenin geliri en az asgari ücret düzeyinde olacak. Çalışır veya çalışmaz, çalışır asgari ücretin altındaysa asgari ücrete tamamlanacak. Geliri yoksa asgari ücret kadar geliri olacak. Çocuğu okula gidiyorsa ayrıca ödeme yapılacak. Evde yaşlı varsa anne bakıyorsa, engelli varsa anne bakıyorsa, anne sigortalı olacak ve sigorta primini de devlete ödeyecek. Böylece anne de yeri ve zamanı gelince emeklilik hakkına kavuşmuş olacak. Yeter mi, yetmez. Her evde mutlaka bir sigortalı olacak, her evde. İster belediye, ister merkezi hükümet eleman alırken önce sigortası olmayan hanelerden bir kişiyi sigortalı olarak alacak, bunlara öncelik tanıyacak. O zaman evlerde huzur da olacak. Kimse kimseye muhtaç olmayacak. Hakkınızı, hukukunuzu savunmayan kişiye destek vermeyin. Destek verirseniz bu tablo değişmez. Bu kardeşinize inanmanızı ve güvenmenizi istiyorum. İnanın güvenin kısa süre içinde hiç öyle uzağa gitmeye gerek yok, sandık gelecek oyunuzu kullanacaksınız dönem değişecek sizin döneminiz başlayacak. Halkçı bir dönem başlayacak."

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından basına kapalı olarak Roman vatandaşların sorunları ve talepleri dinlendi.