Siyaset Savunma projelerinde öncelik yerli üretim

Savunma projelerinde öncelik yerli üretim

05.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

“Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı”nda savunma sanayinde önemli projelere imza atılacak. Yerli ve milli hassasiyeti gözetilen projeler kapsamında Altay Tankı’nın 250 adetlik seri üretime geçmesi için sözleşme imzalanacak, MİLGEM’in 3. teslimatı eylülde gerçekleştirilecek...

Savunma projelerinde öncelik yerli üretim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan, “100 Günlük İcraat Programı”nda savunma sanayi alanı yerli ve milli olma özelliğiyle de önemli bir yer tuttu. Erdoğan’ın, “Savunma sanayi projelerine ayrı bir önem veriyorum. 400 projenin 48’i savunma sanayimize aittir” sözleriyle dikkat çektiği programda, güvenlik güçlerine ürün ve teçhizat teslimatları hızla sürecek ve yeni projeler başlatılacak. Buna göre lazer silah ve elektromanyetik fırlatma sistemlerinin geliştirilmesine yönelik ihtiyaç analizi tamamlanacak. Sürü insansız araçların geliştirilmesine ilişkin çalışmalar da başlatılacak. Öne çıkan projeler özetle şöyle:

Haberin Devamı

MİLGEM projesi

- Milli ve Gemi kelimelerinin kısaltmasından oluşan MİLGEM Projesi’nin 3. gemisi Burgazada Korveti, Milli Savunma Bakanlığı işbirliğiyle 27 Eylül 2018’de Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilecek.
- Zırhlı araç teslimatları kapsamında Kirpi II, Akaryakıt Tankeri, Olay Yeri İnceleme Aracı, Zırhlı Komuta Kontrol Aracı, Zırhlı Mini Ekskavatör gibi farklı tiplerde 431 araç teslimatı yapılacak.
- Atak Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri Projesi kapsamında dört adet helikopter teslimatı gerçekleştirilecek.
- MPT-76 Projesi kapsamında 5 bin 500 tüfeğin teslimatı yapılacak.

Altay seri üretilecek

- Hafif, orta ve ağır olmak üzere üç farklı sınıfta İnsansız Kara Araçları Geliştirilmesi Projesi başlatılacak.
- Türkiye’nin ilk milli ana muharebe tankı Altay’ın motor ve transmisyon sistemlerinin geliştirilmesi projenin sözleşme takvimine başlanacak ve Altay’ın 250 adetlik seri üretime geçmesi için sözleşme imzalanacak.
- Anti-tank mühimmatlarının zırhlı araçlara ulaşmadan radarla tespiti ve parçacık yapılı mühimmatlarla bertaraf edilmesine yönelik geliştirilen Pulat Aktif Koruma Sistemi, 40 adet M60TM tankında kullanılmaya başlanacak.
- “Modüler Geçici Üs Bölgeleri”ne üç yeni bölge eklenecek.
- 100 günlük program çerçevesinde havada araçlarında da önemli çalışmalar olacak. Bu kapsamda Özgün helikopter ve Atak helikopterinde kullanılmak üzere geliştirilmekte olan ve ilk çekirdeğinin ateşlemesi yapılan turboşaft motorun kavramsal tasarım aşaması sonuçlandırılacak.
- Taarruzi İHA Geliştirilmesi (Akıncı) Projesi kapsamında yaklaşık 1,5 ton faydalı yük (kamera, mühimmat) taşıma kapasitesine sahip silahlı insansız hava aracının (SİHA) ön tasarım faaliyetleri tamamlanacak.
- 2030’lu yıllardan sonraki muharip uçak ihtiyacının yurt içinde özgün tasarım modelle karşılanmasına yönelik Milli Muharip Uçak Geliştirilmesi Projesi Dönem-1 Aşama-1 Sözleşmesi’nin uygulama takvimine başlanacak.
- Silahlı Hürkuş Uçağı (HÜRKUŞ-C) geliştirilmesi ve seri üretimine yönelik ihale sonuçlandırılarak yüklenici firma belirlenecek.

Haberin Devamı

Göktürk ihalesi

Haberin Devamı

- Programda uydu teknolojilerine yönelik çalışmalarda önemli bir yer tuttu. Buna göre Uydu Fırlatma Projesi İkinci Fazı’nda sözleşme imzalanacak.
- 30 Santimetre Altı Çözünürlüklü Yerli Gözlem Uydusu Projesi başlatılacak.
- 100 kilogram ve altındaki mikro uyduları, 400 kilometre irtifadaki yörüngeye yerleştirebilecek kapasitede mikro uydu fırlatma sistemi geliştirilmesine yönelik üretim/test altyapısı ve fırlatma üssü kurulması yeteneğinin kazanılması amacıyla sözleşme imzalanacak.
- Göktürk Yenileme Uydu Sistemi Geliştirilmesi Projesi’nin ihalesi tamamlanacak.

Savunma projelerinde öncelik yerli üretim

DEMİR: Emin adımlarla ilerliyoruz

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir de Türkiye’nin savunma sanayi alanında yaptığı projelere twitter hesabından dikkat çekerek, “Bir önceki yılın aynı dönemine göre temmuzda en fazla ihracat artışı yüzde 77 ile savunma ve havacılıkta oldu. Milli savunma sanayimiz ayağını yere sağlam basarak emin adımlarla yoluna devam ediyor” dedi.

Hava savunma sistemleri

Haberin Devamı

- Güdümlü güdümsüz roketlerin ve hava savunma sistemlerinin test alanının tahsisi ve inşasına ilişkin sözleşme imzalanacak.
- Uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi geliştirilmesine yönelik tasarımın ilk aşaması da bitirilecek.
- Hisar Hava Savunma Füze Sistemi Projesi kapsamında Aksaray atış bölgesinde atışlı testler gerçekleştirilecek.
- Hava Platformlarına Uzaktan Elektronik Destek/Elektronik Taarruz Kabiliyeti Kazandırılması Projesi’nde (Hava SOJ) sözleşme imzalanacak.
- Taşınabilir Erken İhbar Radar sistemlerinin tasarımı tamamlanacak.
- İnsansız Hava Araçları Yerlilik Oranının Artırılması (ANKA-S) Projesi kapsamında ANKA-S Platformu üzerinde CATS Sistemi (kamera) kullanılmaya başlanacak.
- Savunma sanayisinde kritik yarı iletken teknolojilerine yönelik yatırım yapılması kapsamında Kızılötesi Dedektör Takımı Geliştirilmesi Projesi imzalanacak.
- Roketsan İleri Teknoloji Araştırma Merkezi altyapısı kurulacak.

Yerlileştirme çalışmaları

- Savunma sanayinde önem verilen yerlileştirme çalışmaları kapsamında, 20 milimetre taret ve burun topu (Atak Helikopteri burun topu) sisteminin milli/yerli imkanlarla geliştirilmesine yönelik sözleşme müzakereleri tamamlanacak.
- Savunma Sanayi Malzeme Yerlileştirme Programı hayata geçirilecek ve en az beş malzeme/alt sistemin yerlileştirme çalışmalarına başlanacak.
- Savaş uçaklarında kullanılan modern mühimmatlar yerli imkanlarla geliştirilerek tedarik edilecek.
- Milli Baz İstasyonu Geliştirilmesi (ULAK) Projesi kapsamında, kurulu baz istasyonu sayısı 200’den 489’a ulaşacak.
- Savaş uçaklarınca kullanılan mühimmatlar yerli imkânlarla geliştirilecek.

Haberin Devamı

Savunma Zirvesi yapılacak

- Savunma sanayisi ekosisteminin ihtiyaç duyduğu yetkin insan kaynağını yetiştirmeye katkı sağlamak amacıyla savunma sanayisi şirketlerindeki akademi yapılarının konsolide edilmesiyle Savunma Sanayi Başkanlığı Akademi idari yapısı kurulacak.
- İstanbul Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi büyütülecek. Girişimci ekibi sayısı 85’ten 115’e, girişimci sayısı 147’den 210’a, personel sayısı 4 bin 161’den 5 bine çıkarılacak.
- Savunma Sanayi Zirvesi gerçekleştirilecek.

HÜRKUŞ eğitim uçağı olacak

Milli Savunma Bakanlığı’nın 100 günlük programında öne çıkan başlıkları ise şöyle oldu:

- ATAK helikopterlerini ihraç edilen dost ve kardeş ülke Pakistan’a ihraç edilecek olan dört adet korvetin teslimi projesinin yürürlüğe girmesi ve dizayn ofisinin oluşturulması.
- Sınırlarımız içinde mayın ve patlamamış mühimmatla kirletilmiş alanları tarım ve hayvancılığa açmak amacıyla; 1,6 milyon metrekare alanda temizlik yapılacak.
- Dört adet Milli İnsansız Uçak (ANKA) ve altı adet SİHA’nın, sahada askerlerin kullanımına sunulacak.
- Yerli ve Milli Eğitim Uçağı HÜRKUŞ, ilk kez Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınacak.
- Google Earth ve Yandex gibi harita-sistemi olan ve tamamen yerli-milli olarak hazırlanan HGM-ve HGM uygulamaları, Kasım 2018’de kamuoyunun kullanımına açılacak.