Siyaset Sayıyla güç olmaz

Sayıyla güç olmaz

09.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Trabzon’daki konuşmasında ‘Milletvekili sayısını 600’e çıkarıyorlar. 600’e çıkarıyorlar diyorlar ki, ‘güçlü parlamento’. Güç sayıda değil, güç akıldadır. Sayıyla güç olmaz’ dedi

Sayıyla güç olmaz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün 16 Nisan referandumu çalışmaları kapsamında Trabzon’da vatandaşlara seslendi. Kılıçdaroğlu, 16 Nisan referandumuna ilişkin, “Miting yapıyorlar, sabah, öğle, ikindi, akşam Kılıçdaroğlu. Ya arkadaş, Kılıçdaroğlu ne yaptı size? Eğer siz benimle hesaplaşmak istiyorsanız, çıkarsınız karşıma hesaplaşırsınız, çekinmiyorum” dedi. Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
GELECEĞİNİ OYLAYACAĞIZ: 16’sında sandığa gideceğiz, bir kişiye, bir partiye oy vermek için değil, ülkenin geleceğini oylayacağız. Sandığa giderken bayrağımızı, vatanımızı, çocuklarımızı, geleceğimizi düşüneceğiz. Diğer siyasi partilerin liderleri gibi yapmayacağım, bu değişiklik ne getiriyor onu anlatacağım. Bugüne kadar cumhurbaşkanları hep tarafsız olmuştur. Çünkü Cumhurbaşkanlığı makamı 80 milyonu temsil eder. Bu ülkeye tarafsız bir cumhurbaşkanı gerekiyor diyorsan sandığa gideceksin onurla, gururla hayır oyunu kullanacaksın. Burada parti işi yok, cumhurbaşkanı, Saadet Partili için de CHP’li, MHP’li, BBP’li için de tarafsız olsun.
MAYINLI ARAZİLER: Cumhurbaşkanı aynı zamanda bir partinin genel başkanı olursa, iki şapkası olacak, çift başlı bir devlet olacak. Bir partinin genel başkanı savcı, kaymakam, müftü tayin edecek. Bir dönem hükümet TBMM’ye kanun teklifi getirdi. Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesi ve İsrail’e 49 yıllığına kiralanması istendi, itirazlarımıza rağmen geçti, Anayasa Mahkamesi’ne götürdük, iptal etti. Eğer, o hâkimleri o teklifi getiren partinin genel başkanı tayin etseydi o yasa iptal edilmezdi ve bugün Suriye sınırımız İsrail’e terk edilmiş olurdu.
DÜZENLEME Mİ VAR?: Doğrudan benimle mücadele etmek istiyorlar. Miting yapıyorlar, sabah, öğle, ikindi, akşam Kılıçdaroğlu. Ya arkadaş, Kılıçdaroğlu ne yaptı size? Söylüyorum, onlar da duysunlar, Kılıçdaroğlu haram yemedi. Eğer siz benimle hesaplaşmak istiyorsanız, çıkarsınız karşıma hesaplaşırsınız, çekinmiyorum. Mazlumdan yana mı zalimden yana mı olacağız? Devletin parasını, arabalarını, uçaklarını, valilerini, kaymakamlarını, forsunu kullanıyorlar. Bir de her türlü hakareti yapıyorlar. Hakaretlerin hiçbirine cevap vermeyeceğim, onu bu yüce milletin vicdanına havale edeceğim. Geçen arkadaşlara dedim, ‘Bu 18 maddenin içinde acaba Kılıçdaroğlu ile ilgili düzenleme mi var, bir bakın, görmemiş olabilirim’. Yoksa bunlar niye bu kadar benden bahsediyorlar. Valiler, kaymakamlar elinde, benden ne istiyorsun arkadaş. Çünkü konuşmamdan rahatsız.

‘Trabzonlu olacak’
Kılıçdaroğlu, kürsüye, “Trabzon’un dünürü” ifadesiyle çağrıldı. Kılıçdaroğlu, oğlu Kerem Kılıçdaroğlu’nun Trabzonlu bir gençle nişanlandığını anımsatarak başladığı konuşmasında, “Çok sevinçliyim çünkü Trabzon’da artık bir kızımız, gelinimiz var. Öğrendiğim bir fıkrayı anlatmaktan geçemeyeceğim. Temel’e sormuşlar nerelisin diye ‘Henüz evlenmedim’ demiş. Bizim oğlana da soracağız artık, o da Trabzonlu olacak” dedi.

‘Felakete sürükler’
GÜÇ AKILDADIR: Milletvekili sayısını 600’e çıkarıyorlar. 600’e çıkarıyorlar diyorlar ki, ‘güçlü parlamento’, e daha güçlü yap o zaman bine, bin 500’e çıkar, dünyanın en güçlü parlamentosu olsun. Güç sayıda değil, güç akıldadır. Sayıyla güç olmaz. Parlamentoyu güçlü kılmak istiyorsanız yetkilerini artıracaksınız.
HATA KABUL ETMEZ: Bu Meclis, fesih yetkisini Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e vermemiştir. Gazi’ye verilmeyen yetki tek adama verilmek isteniyor. Teklik Allah’a mahsustur, ‘Tek adam olacağım, her işi ben yaparım’ anlayışında değiliz. Bu anlayış Türkiye’yi felakete sürükler, Esad’a, Saddam’a, Kaddafi’ye, Hitler’e, Pinochet’ye bakın. Bütün bu ülkelerde tek adam vardı, o ülkeleri felakete sürükledi. Tek adam uygulaması Osmanlı dahil, tarihimizde hiçbir zaman olmamıştır. Tek adam olunca, o bir adamı kandırdığınızda, aldattığınızda, satın aldığınızda veya ikna ettiğinizde Türkiye Cumhuriyeti devletini 24 saat içinde birilerine teslim eder. Türkiye Cumhuriyeti devleti büyük bir devlettir, hata kabul etmez.
HANGİ SORUNUNU ÇÖZECEK: Çanakkale Savaşı’nı biliriz. Oraya yedi düvel geldi, bir tek kişi Çanakkale Boğazı’nı geçemedi, yetkiyi bir adama verdik, gitti bir anlaşmanın altına imza attı ve o gemiler kurşun atmadan İstanbul’u işgal ettiler. Türkiye için nasıl bir felaketin altına imza atıldığını herkesin bilmesi gerekiyor.

‘Acele işe şeytan karışır’
PARTİ DEVLETİ: Kim müsteşar, kim vali olacak, bir kişi belirleyecek. Devlet memuriyetinin güvencesi kalkıyor, bu anayasa değişikliği geçerse demokratik bir devlet değil, tek adam rejiminin olduğu bir parti devleti inşa edilmiş olacak. Cumhur-başkanı, bakanlar, başkan yardımcıları, vali, kaymakam partili. Partisiz vatandaş ikinci sınıf vatandaş olacak. ‘Bu gelirse hızlı karar alacağız’ diyorlar. Acele işe şeytan karışır.
YABANCILARA TESLİM: Milletvekili sayısını artırıyorlar, 187 trilyon faturası var. Bu 187 trilyonu fındık üreticisine verseydik daha iyi değil miydi? Fındığı yabancılara teslim ettiler, çayı da yabancılara teslim edecekler. Türkiye’de 4 milyona yakın Suriyeli var. ‘Evet çıksın, Suriyelilere vatandaşlık vereceğiz’ diyorlar. Suriyelilere vatandaşlık vermek istiyorsan, gel referandum yapalım, kabul etmiyorlar. Vatandaşlık için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor, bu değişiklik geçerse, bir kişi 4 milyon Suriyeliyi bir gecede vatandaş ilan edebilir.
ONURLU MİRAS: Askerlerimiz El Bab’da şehit olacak, onlar çocuklarına ikbal hazırlıyorlar. 18 yaşında vekil olacaklar, ömür boyu askerden muaf olacaklar. Sandığa gideceğiz, fındık rengi olan kahverenginin altına güzel mührümüzü basacağız, demokrasimiz, çocuklarımız, evlatlarımız ve vatanımız için hayır diyeceğiz. Hayır çıkarsa dünyaya şu mesajı vermiş oluruz: Türkiye’de parlamentonun yetkilerini bir kişiye vermek istediler ama millet direndi, demokrasiye sahip çıktı, yaşasın Türk milleti.

Feyzioğlu ile bir araya geldi

Sayıyla güç olmaz

Kılıçdaroğlu’nun hafta başında 16 Nisan referandumu sürecinde aktif bir ‘hayır’ kampanyası yürüten Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ile bir araya geldiği öğrenildi. ‘Hayır’ kampanyasının iki aktif ismi, bu görüşmede kampanyada gelinen aşamaya ilişkin fikir alışverişinde bulundu. Kılıçdaroğlu, kampanyanın son bir haftalık bölümünde ise Sinop, Balıkesir ve İzmir’e ilk kez gidecek. Mersin’deki konferansa konuşmacı olarak katılan Metin Feyzioğlu ise referandum oylamasının bir parti değil memleket meselesi olduğunu belirtti.
l MERİÇ TAFOLAR Ankara-AA