Siyaset ‘Seçim Hükümeti’yle sandığa gidilecek

‘Seçim Hükümeti’yle sandığa gidilecek

24.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hükümet kurma sürecinin olumsuz sonuçlanması nedeniyle Türkiye tarihinde ilk kez bir cumhurbaşkanı seçimin yenilenmesi yetkisini kullanacak...

‘Seçim Hükümeti’yle sandığa gidilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Temmuz’da Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu hükümet kurmak için görevlendirmesinin ardından 10 Temmuz’da başlayan 63. Hükümet’in oluşumu için Anayasa’da öngörülen 45 günlük süre dün doldu. Davutoğlu, CHP ve MHP ile yaptığı görüşmelerden sonuç alamadı ve sürenin dolmasına 5 gün kala görevi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iade etti.

Haberin Devamı

Bu durumda Cumhurbaşkanı’nın hükümeti kurma görevini, bir sonraki en çok oyu alan partinin genel başkanına verip vermeyeceği tartışması gündeme gelirken Erdoğan herhangi bir görevlendirmede bulunmadı.


Güvenoyu gerekmiyor

Hükümet kurma sürecinin olumsuz tamamlanması nedeniyle Türkiye tarihinde ilk kez bir cumhurbaşkanı seçimin yenilenmesi yetkisini kullanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimin yenilenmesine karar verdikten sonra durum, Bakanlar Kurulu’nca 48 saat içinde ilan edilecek. Yenilenme kararı Resmi Gazete’de yayımlanacak. Erdoğan, bugün saat 17.15’te, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz’ı kabul edecek. Anayasa’nın 116. maddesi gereği gerçekleşecek olan görüşmede, geçici hükümet ile seçime gidilmesi konusu değerlendirilecek. Erdoğan’ın görüşmenin ardından seçim kararı alması bekleniyor.

Haberin Devamı

Davutoğlu’nun bugün ya da yarın sabah geçici hükümeti kurma görevini Erdoğan’dan alacağı kaydedildi. Davutoğlu, 5 gün içinde hükümeti kuracak. Bu hükümet için güvenoyu gerekmiyor.

Davutoğlu’nun oluşturacağı geçici Bakanlar Kurulu’nda, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları bağımsız olacak. Mevcut 3 ismin de görevine devam etmesi bekleniyor. Geriye kalan Başbakan dahil 23 koltuk ise Ak Parti 11, CHP 6, MHP ve HDP 3’er olmak üzere paylaştırılacak. Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını TBMM Başkanı tespit ederek Başbakan’a bildirecek. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen milletvekilleri yerine TBMM içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanacak.

Edinilen bilgilere göre Davutoğlu, CHP, MHP ve HDP’den isimleri Meclis Başkanı aracılığıyla kabine için isteyecek. Ancak CHP ve MHP kabineye girmeyecek. Vekillerden bakanlığı kabul etmediğine dair resmi yanıt gelmesiyle Başbakan, bağımsız isimlerle bir kabine kuracak. Bu durumda kabinede 3 bağımsızın yanı sıra CHP ve MHP’nin toplam kontenjanı olan 9 koltukta da bağımsız isimler oturacak. HDP de daha önce ne şartta olursa olsun hükümette yer alacaklarını açıklamıştı.

‘Ak Parti-HDP’ görüntüsüne çözüm formülü
CHP ve MHP’nin seçim hükümetine girmeyeceğini açıklaması üzerine Ak Parti’de bunun bir ‘strateji’ olduğu yorumları yapıldı. Ak Parti’nin HDP ile birlikte hükümet kuracağı görüntüsü ortaya çıkacağından bu tabloya da çözüm formülleri aranıyor. Kulislerde ‘HDP ile yalnız kalmamak’ için daha önce CHP ve MHP’de siyaset yapmış ancak partiyle bağı olmayan birer isme ‘sembolik’ olarak bakanlık teklif edilebileceği de kulislerde konuşuluyor. Bakanlığı kabul edebilecek isimler de aranırken henüz net bir ismin belirlenmediği de kaydedildi. CHP’li ve MHP’li kimliği olan ancak parti üyesi olmayan bu isimlerin kabul etmesi durumunda, kamuoyuna “kabinede sadece HDP’liler yok” mesajı verilecek.

Kimlere teklif gidecek?
Partilerden isim sormayacak olan Davutoğlu, CHP, MHP ve HDP’li isimleri kendisi belirleyecek. HDP’den kabineye alınacakların Celal Doğan, Mithat Sancar, Ayhan Bilgen, Leyla Zana gibi isimler olabileceği değerlendiriliyor. HDP’ye Gençlik ve Spor, Avrupa Birliği, Orman ve Su İşleri bakanlıklarının verilebileceği de ifade ediliyor. Milli Eğitim, Sağlık, Maliye, Dışişleri, Milli Savunma gibi bakanlıkların ise Ak Parti bünyesinde kalmasına kesin gözüyle bakılıyor. MGK toplantılarına katılan bakanlıkların da HDP’ye verilmeyeceği belirtiliyor. CHP ve MHP’den de her ne kadar partilerin grup kararıyla kabul edilmeyeceğini açıklasa da parti yönetimleriyle ters düşmüş ve ‘bakanlık’ isteyebilecek isimlere teklif gidecek. Kulislerde CHP’den Deniz Baykal, İlhan Kesici, Engin Altay gibi isimlerin yanı sıra CHP’de listelerde son sıralardan Meclis’e gelmiş veya yeniden aday yapılmama ihtimali olup partiye küsebilecek isimlerin de tercih edilebileceği ifade ediliyor. MHP’den Meral Akşener, Oktay Vural gibi isimlere bakanlık önerilebileceği iddia ediliyor.
CHP ve MHP’lilerin kabul etmemesi durumunda 9 yeni ‘bağımsız’ bakan seçim hükümetinde yer alacak. Kulislerde 9 bakanın nasıl belirleneceği merak konusu olurken, Ak Parti kurmayları, ‘akil insanlar komisyonu’nda yer alan 1-2 ismin de kabineye alınabileceği ve böylece de Doğu ve Güneydoğulu seçmene mesaj verilebileceği ifade ediliyor. 1 veya en fazla 2 bakanlıkta da müsteşara da görev verilebileceği ifade ediliyor.