Siyaset Seçimde başarı HDP’nin

Seçimde başarı HDP’nin

09.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Davutoğlu, dün Bakanlar Kurulu üyeleri ve MYK üyeleriyle toplandı. Arınç, öncelikli olarak CHP, MHP ve HDP’nin koalisyonu denemesi gerektiğini söylerken Akdoğan, çözüm süreci konusunda kritik imada bulundu; bakanlar ‘erken seçim olmaz’ dedi

Seçimde başarı HDP’nin

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün Bakanlar Kurulu üyeleri ve MYK üyeleriyle toplandı. Davutoğlu’nun, Bakanlar Kurulu ve MYK üyeleriyle yaptığı toplantı yaklaşık 7,5 saat sürdü. Toplantı öncesi partiye gelen bakanlardan dokuzu açıklama yaptı.

Haberin Devamı

En dikkat çekici açıklamayı yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ak Parti kurucusu olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

“13 yıldır Ak Parti’de hep zaferler gördüm, hep başarılar gördüm. Dün akşam (önceki dönem) itibarıyla da aktif siyasete veda etmiştim. Şüphesiz aktif siyasete veda ettiğimiz günde de büyük bir başarıyı, zaferi görmek isterdim. Fakat maalesef sonuç böyle olmadı.”

“Yüksek oy aldılar, çok sayıda milletvekili çıkardılar, bütün bu sonuçlar bize bu seçimlerde başarının HDP yönünde olduğunu gösteriyor. CHP ve MHP başarılı değildir. MHP, yüzde 17 bile yapamamıştır ancak HDP’nin çıkarabildiği kadar milletvekili çıkarmışlardır. CHP, başarılı değildir, 25 olan oyunu 28 bile yapamamıştır.”

Haberin Devamı

‘Yetiş derlerse hazırız’

Arınç, seçimde “Ak Parti’yi iktidardan düşürebilmek, çoğunluk elde etmesine engel olmak” için HDP’nin kullanıldığına savunarak şöyle devam etti:

“HDP bir projedir. CHP, ‘HDP barajı aşsın’ diye oylarını vermiştir. MHP, aleyhinde bir kelime söylememiştir. HDP, Ak Parti iktidarını yıkmak, Ak Parti kalesine girmek için bir koçbaşı gibi kullanılmıştır. Koçbaşı HDP’dir, koçbaşını kullananlar da CHP’dir, MHP’dir, paralel devlet yapılanmasıdır, iç ve dış odaklardır ve güçlü bir medyadır.

Şimdi eserleriyle ne kadar sevindiklerini görüyoruz. Bir koalisyon kurulacaksa ben Sayın Bahçeli’den daha farklı bir formül önermek zorundayım. Ak Parti’yi yıkmak için el ele vermiş olan bu üç partinin çoğunluğu hükümet kurmaya yetiyor. Seçime yönelik bu açık ittifakın sonucunun da koalisyon olmasını halkımız bekler. Bahçeli, ‘Hadi bakalım HDP ile kursunlar’ açıklaması yaptı. HDP sizin HDP’niz. Eser sizin eseriniz. Başarı, HDP’nin başarısı ise bu başarıda sizin de katkınız var. Öncelikle koalisyonu zahmet olmazsa siz deneyin. Sonucuna göre de, ‘yetiş Ak Parti’ dendiğinde, ‘Ak Parti görev başına’ dendiğinde, biz de bize düşeni yapmaya hazırız.”

‘Kapı kapatılmaz’

Arınç, “Ak Parti olarak MHP’ye kapıyı kapatmış mı oluyorsunuz” sorusuna “Siyasette kapı kapatılmaz, kapı kapatan siyasetçi basit ve korkak siyasetçidir. Ülkenin yönetime ihtiyacı var. Ak Parti iktidarı tek başına devam etti, ne yaptıysa tek başına iktidarında yaptı. Olumlu yüzde 90, belki de olumsuz yüzde 10. Biz de insanız hata da kusur da işlemiş olabiliriz. Halk bu eserden memnuniyetini çok yakın bir zamanda görecektir veya memnuniyetsizliğini. Tekrar ülkesine canla, başla hizmet eden Ak Parti’ye yeniden kucaklarını açacaktır. Bu partilerin genel başkanlarının yaptığı ‘kof bir kahramanlık’tır. ‘Ona kapıyı kapatalım. Buna kapıyı kapatalım. Onlar yapsın, ben kenarda kalayım.’ Bu doğru olmaz” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Arınç, Melih Gökçek ile ilgili 8 Haziran’da sonra açıklama yapacağının hatırlatılması üzerine, “’8 Haziran’dan sonra gerek duyduğumuzda çok şeyler yapabileceğimizi’ söylemiştim. Daha bugün 8 Haziran. 8 Haziran sonrası değil” diye konuştu.

Koalisyon açıklaması

Toplantının ardından açıklama yapan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin “Toplantıda erken seçim mi koalisyon mu konuşuldu?” sorusuna, “Bu soruya şu anda cevap veremeyeceğim. Çünkü bu konudaki değerlendirme çalışmalarımız devam ediyor. Belki bütün bu çalışmaların sonucunda Genel Başkanımız, Başbakanımız kamuoyu ile yapmış olduğumuz bu değerlendirmelerin sonucunu paylaşabilir” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Ak Parti’de Davutoğlu yarın partisinin MKYK’sını, perşembe günü de Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nı gerçekleştirecek.

HDP çözüm sürecinin ancak filmini yapar
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise seçim sonucuna dair şu konuşmayı yaptı:
“Diğer partiler de Türkiye’nin menfaatlerini öncelerler, her şeyin üzerinde Türkiye’nin menfaatlerini tutarlar. Bu süreçte onların da doğrusu sorumlu davranmalarını bekliyoruz. Bu süreçte yaşananlar, Ak Parti’nin aslında güven ve istikrarın tek teminatı olduğunu, çözüm sürecinin tek teminatı olduğunu, yeni anayasanın tek teminatı olduğunu daha iyi bir şekilde herkese gösterecektir, daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır diye düşünüyorum. HDP bundan sonra çözüm sürecinin ancak filmini yapar. Yani ‘bal bal’ demekle ağız tatlanmıyor, ‘Barış barış’ demekle de olmuyor. Madem yüzde 13 oy aldılar Kandil’e çağrı yapsınlar ve PKK’ya silah bıraktırsınlar. Seçmenin mesajını bütün şehirlerde en doğru şekilde algılayacağız.”
‘Erken seçim uzak ihtimal’
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (Erken seçim ihtimali görüp görmediği sorusu üzerine) Hayır. Şu aşamada Türkiye bir koalisyon hükümetini deneyecektir. Bir kere şunu görmemiz lazım. Seçim sonuçları itibarıyla, hem seçim hem kampanya hem de sonuçları itibarıyla Türkiye, demokratik seviyesini bir kere daha ortaya koydu. Türkiye hakikaten çok olgun bir demokrasiye sahiptir. Buradan bu olgunluk içerisinde bir koalisyon mutlaka çıkacaktır. En uzak ihtimal de bir erken seçim diyorum.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik: Yeni dönemin en önemli mesajı diyalog. Siyasi partiler arasında bir diyalog talimatı milletten gelmiş bulunuyor. Bütün siyasi partiler sağlıklı bir değerlendirme yapıp, ülkenin tüm kazanımları konusunda herkes hassasiyetini korur temennisinde bulunuyorum.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Piyasaların tepkisinde bir sürpriz yok, beklenen bir şey, çünkü siyasi risk primini şimdi fiyatlamaya başlayacaklar. Hiçbir koalisyon hükümeti tek başına bir hükümet kadar güçlü ve reformcu olamaz.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Milletin verdiği mesaj tüm siyasi partiler tarafından alınmalıdır. Herkes de bu sorumluluk içinde davranmalıdır, Ak Parti her zaman böyle davranmıştır. Ak Parti olarak da biz bu seçimde milletimizin verdiği kararı, mesajı aldık.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık: En fazla önem verdiğimiz nokta milli iradedir, milli irade böyle tecelli etmiştir. İnşallah bir hükümetin kurulması da mümkün olur. Kurulamazsa hükümet, anayasa gereği tekrar bir seçimin olması da kaçınılmazdır.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu: Sandık sonuçlarıyla ilgili algı yönetimi yapanlar, demokrasiye ve milli iradeye inanmayanlar ümit ederim ki mahcup olmuşlardır. Milleti merkeze alan, milletin geleceğini merkeze alan anlayışla, millete bedel ödetmeyen, milletin kazanımlarını ve verdiği mesajı iyi değerlendiren bir anlayışla güçlü ve istikralı bir yönetim Türkiye yine kaybetmeden devam eder.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız: Mesaj, partiler tarafından alınmış olacak. Tabii ki Ak Parti de bu mesajı alacak. Vatandaşın sandıktaki tercihleri başımızın üzerinedir.