Siyaset Siyaset ‘İsmet Abi’sini kaybetti

Siyaset ‘İsmet Abi’sini kaybetti

08.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk siyaseti ve devleti, duayen isimlerinden birini kaybetti. Eski Meclis Başkanı ve Başbakan Yardımcısı, DP, AP ve DYP siyasi hareketinin en önemli isimlerinden biri olan İsmet Sezgin, 88 yaşında hayatını kaybetti.

Siyaset ‘İsmet Abi’sini kaybetti

Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi’nde (GATA) yoğun bakım servisinde yaklaşık bir aydır kalp yetmezliği tedavisi gören Sezgin, dün akşam septik şoka bağlı olarak çoklu organ yetmezliği nedeniyle vefat etti.

Aile çevresinden alınan bilgilere göre; Sezgin için cuma günü TBMM’de tören düzenlenecek. Sezgin’in naaşı daha sonra kılınacak cenaze namazının ardından Devlet Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Sezgin, 1928’de Aydın’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini tamamladıktan sonra, İzmir Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu’na girdi ve 1950 yılında mezun oldu.

İlk spor bakanı

Politikayla ilgisi 1952 yılında başladı. Denizli’de Demokrat Parti(DP) İl İdare Kurulunda yer aldı. 1955 yılında Aydın Belediye Başkanı seçildi. Bu görevinden 27 Mayıs 1960 darbesinde tutuklanması nedeniyle ayrıldı. Tutukluluk süresinin sonunda Aydın’da Adalet Partisinin (AP) teşkilatlanması kurdu, 1961 genel seçimlerinde Aydın milletvekili olarak parlamentoya girdi. Sezgin, AP’den 12, 13, 14, 15 ve 16. dönemlerde Aydın milletvekili olarak TBMM’de yer aldı. Süleyman Demirel’in başbakanlığı döneminde, 1969 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın kurulmasıyla bu göreve getirilen ilk bakan unvanına sahip oldu. 1979’da Maliye Bakanlığı görevine getirildi, 12 Eylül 1980 darbesiyle bu görevi bırakmak zorunda kaldı.
İki darbe gördü

Siyasi yasakların kalkmasından sonra 1987’de Doğru Yol Partisi’ne (DYP) katılan Sezgin, 1991’de DYP’den yeniden Aydın Milletvekili seçildi. 20 Kasım 1991’de İçişleri Bakanlığı görevine geldi. İki darbe ve bir muhtıra gören Sezgin, Demirel’in Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından 1993’te DYP kongresinde genel başkanlığa aday oldu, ikinci turda adaylıktan çekildiğini açıkladı. 1995’te TBMM Başkanlığı’na seçildi.

30 Haziran 1997’de Mesut Yılmaz’ın başbakanlığında kurulan 55. Hükümet’te kurucusu olduğu Demokrat Türkiye Partisi (DTP) koalisyon ortağı yer aldı. Sezgin, de Milli Savunma Bakanı olarak görev aldı. Sezgin, 2002’de aktif politikayı bıraktı.

Erdoğan’dan taziye mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sezgin’in vefatı nedeniyle yayımladığı mesajda, şunları kaydetti: “Türk siyasetinin saygıdeğer isimlerinden İsmet Sezgin’in vefatını derin teessürle öğrendim.Üstlendiği çeşitli görevlerde ülkemize değerli katkılarda bulunan, merhuma Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.”