Siyaset Son dakika: Başbakan Yıldırım'dan referandum sonrası flaş açıklama

Son dakika: Başbakan Yıldırım'dan referandum sonrası flaş açıklama

18.04.2017 - 11:40 | Son Güncellenme:

Başbakan Binali Yıldırım referandumdan sonra partisinin ilk grup toplantısında "Kurucumuz cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı sonuçların kesinleşmesinin ardından partimize davet ediyoruz" dedi. Salondakiler ayakta alkışladı...Yıldırım ayrıca, "Sonuçlardan sonra kimin ne kadar destek verdiğini konuşmak abesle iştigaldir. Bu bir parti seçimi değildir. Partiler oy almıyor. Millet geleceğine karar vermiştir. Olay bitmiştir" dedi.

Son dakika: Başbakan Yıldırımdan referandum sonrası flaş açıklama

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "Şaibe söylentileri yayarak halk oylaması sonucuna gölge düşürmeye çalışmak beyhudedir, boştur. Millet iradesi özgürce sandığa yansımış ve bu iş bitmiştir. Buna anamuhalefet partisi başta olmak üzere herkesin, her kesimin saygı duyması gerekmektedir." dedi.

Haberin Devamı

Yıldırım, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmasının başında 16 Nisan'da yapılan halk oylamasının ardından ilk kez gerçekleştirilen grup toplantısının ve bundan sonraki TBMM çalışmalarının hayırlara vesile olmasını dileyen Yıldırım, Türkiye demokrasisinin halk oylamasıyla bir olgunluk sınavını ortaya koyduğunu ve bunu bütün dünyanını gördüğünü söyledi.

Vatandaşların 81 ilde barış içinde huzurla, yüzde 85'i aşan yüksek bir katılımla sandıklara giderek, oylarını kullandığını dile getiren Yıldırım, demokrasiye sahip çıkan yurt içindeki ve yurt dışındaki vatandaşlara şükranlarını sundu.

Yıldırım, 16 Nisan'daki halk oylamasının milletin demokrasiye sarsılmaz inancını gösterdiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

"Pazar günü ilk kez sandık başına giden 1 milyon 269 bin genç kardeşimizi özellikle tebrik ediyorum. Tam bir demokratik olgunlukla gerçekleştirdiğimiz bu halk oylamasıyla siyasi tarihimizde yeni bir sayfa açılmıştır. Bu yeni sayfanın ülkemize, milletimize, siyasi hayatımıza çok güzel bir gelecek vaat ettiğine yürekten inanıyorum. Pazar günü, kesin olmayan sonuçlara göre 58 milyon 517 bin 931 kayıtlı seçmenden 49 milyon 794 bin 539'u sandığa giderek oy kullanmıştır. Katılım oranı yüzde 85,09 gibi rekor bir düzeyde olmuştur. Millete sunduğumuz anayasa paketinin milletimizin teveccühüne mazhar olmasından büyük bir bahtiyarlık duyuyoruz. Sandıktan çıkan sonuçla Türkiye kazanmıştır, millet kazanmıştır. Bu halk oylamasının kaybedeni yoktur."

"Bugün kendimizi yenileme zamanı"

Sandıktan çıkan sonucun yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu vurgulayan Yıldırım, sadece "evet" kampanyasına destek 25 milyon 154 bin 257 vatandaşın değil, aynı zamanda tercihi "hayır" yönünde olan 23 milyon 775 bin 294 vatandaşın da kazandığını söyledi.

Yıldırım, demokrasinin güçlenerek halk oylamasından kazançla çıktığını belirterek, "Bu sonuçtan 81,7 ile 'evet' oyu veren Bayburt'ta, yüzde 80,41 'hayır' diyen Tunceli de aynı derecede kazançlı çıkmıştır. Artık bugün yeni bir gün. Bugün kendimizi yenileme zamanı. Mevlana'nın dediği gibi, 'ne kadar söz varsa düne ait, dünde kaldı cancağızım. Şimdi artık yeni şeyler söylemek lazım." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Siyasetçilerin yüzünü geleceğe dönmesi, yeni şeyler söylemesi gerektiğine işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bugünden itibaren ülkemiz ve geleceğimiz için sorumluluğumuzun daha da arttığını, çok daha fazla çalışmamız gerektiğini farkındayız. Şaibe söylentileri yayarak halk oylaması sonucuna gölge düşürmeye çalışmak beyhudedir, boştur. Millet iradesi özgürce sandığa yansımış ve bu iş bitmiştir. Buna anamuhalefet partisi başta olmak üzere herkesin, her kesimin saygı duyması gerekmektedir. Oy oranlarından yola çıkarak milletin sözü üzerine söz söylemek yanlıştır. Evet ve hayırların yakın oranlarda olmasından hareketle vatandaşları ayrıştırmak isteyenlerin asla oyununa gelmeyeceğiz. Büyük bir uyum içinde hep birlikte geleceğe yürümekten vazgeçmeyeceğiz."

Halk oylamasının demokratik olgunluk içinde gerçekleşmesini sağlayan bütün vatandaşlara şükranlarını sunan Yıldırım, yurt dışındaki seçmenlere de ülkelerinin geleceklerini sahip çıktıkları için teşekkür etti.

Haberin Devamı

"AK Parti kadroları olarak yeni sisteme inandık"

Yıldırım, AK Parti kadroları olarak cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine en başından bu yana inandıklarını dile getirerek, anayasa değişikliğinin ülke ve millet için ihtiyaç olduğunu söylediklerini hatırlattı.

"Daima millet, kararımız evet" diyen Yıldırım, kampanyayı da 26 Şubat'ta darbe girişimi sırasında bir destan yazan Kahramankazan'dan başlattıklarını hatırlattı.

Yıldırım, 2 ayda 54 il ziyareti yaptığını ayırca 2 yurt dışı ziyaretinde de vatandaşlarla bir araya geldiğini anlattı. Toplamda 71 miting gerçekleştirdiğini, ülkenin her köşesine gittiğini vurgulayan Yıldırım, bu arada bir yandan da devlet ve memleket işlerini aksatmadıklarını, 14 açılış ve temel atma törenini yaptıklarını aktardı. Yıldırım, çeşitli illerde, sivil toplum örgütlerinin, iş adamlarının ve kanaat önderlerini katıldığı 22 toplantı gerçekleştirdiklerini, Doğu ve Güneydoğu illeri kanaat önderleriyle verimli bir toplantılar yaptıklarını da söyledi.

Haberin Devamı

AK Parti teşkilatına ve kampanya sürecinde emeği geçenlere teşekkür eden Yıldırım, "AK Partimizin bütün kademeleri, il, ilçe teşkilatlarımız, her zaman olduğu gibi kadın ve gençlik kollarımız, canla başla çalışmalarını sürdürdüler. Bütün vatan sathında cadde cadde, sokak sokak, ev ev, dükkan dükkan vatandaşlarımızla bir araya geldik, dertleştik, onları dinledik, meramlarını anlamaya çalıştık. Fedakarca yürütülen bu çalışmaları için bütün yol arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum." ifadelerini kullandı.

AK Parti teşkilatıyla gurur duyduğunu vurgulayan Yıldırım, 2001 yılından bu yana bütün unvanlardan bağımsız olarak sadece AK Parti'lilik şuuruyla hareket eden yol arkadaşlarına şükranlarını sundu.

"Hangi partiden na kadar oy geldi konuşmak abesle iştigaldir"

AK Parti'nin, halk oylamasında öncülük görevini yerine getirdiğini belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bu tarihi yolculukta bizimle birlikte aynı amaç uğrunda çalışan partiler de oldu. Başta MHP Genel Başkanı ve bütün MHP kadrolarına, BBP Genel Başkanı ve teşkilatına, Hüda Par Genel Başkanı ve teşkilatına da halk oylamasında verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum. Tabii ki biz bu değişikliği MHP ile ortak hazırladık. Komisyon ve Meclis görüşmelerinde güzel bir ortak çalışmayı da ortak duruşu da yerine getirdik. Bu halk oylaması, milletin kararına giderken de aynı hedef uğrunda birlikte çalıştık. Sonuçlardan sonra kimin ne kadar destek verdiğini sorgulamaya kalkmak abesle iştigaldir. Bu, Sayın Bahçeli'nin de Meclis görüşmelerinde dediği gibi 'Kim kabul dedi, kim ret dedi, bunu mercekle aramakla lazım.' Böyle bir şey olmaz. Bu bir parti seçimi değildir, partiler seçime girmiyor, partiler oy almıyor. Bu, milletin geleceğinin seçimidir. Millet geleceğine karar vermiştir, sistem değişikliğine 'evet' demiştir, olay bitmiştir."

Halk oylamasında, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelen desteği, teröre karşı mücadelede birlik ve beraberliğin bütünlüğüne verilen anlamlı bir destek olarak gördüğünü aktaran Başbakan Binali Yıldırım, bölgede yaşayan vatandaşlara teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkürlerini bildiren Yıldırım, "Cumhurbaşkanımız, Türkiye'nin önünü açacak bu tarihi değişimi başından beri büyük bir kararlılıkla savundu, milletimizle arasında öteden beri var olan muhabbet köprüsüyle gönülden gönüle seslendi. O milletimize inandı, güvendi, milletimiz de ona inandı, güvendi. Kendilerine şahsım ve partim adına şükranlarımı sunuyorum." dedi.

"Resmi sonuçların açıklanmasıyla süreç başlayacak"

Anayasa değişikliği halk oylamasının ardından bazı maddelerin hemen, bazılarının ise 3 Kasım 2019'da Meclis seçimiyle Cumhurbaşkanlığı seçiminin birlikte yapılacağı seçimden sonra yürürlüğe gireceğini kaydeden Yıldırım, şunları söyledi:

"Önce yürürlüğe girecek hususlardan biri, Hakimler Savcılar Kurulu'nun yeniden oluşturulmasıdır. Resmi sonuçların açıklanmasıyla süreç başlayacak ve 40 gün içerisinde tamamlanmış olacaktır. Diğer bir konu da yargıda birliğin sağlanmasıdır. Askeri yargı tamamen sona erdirilecek, yargıda birlik sağlanmış olacak. Yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı bir kez daha teyit edilmiş olacaktır.

Cumhurbaşkanmızı partimize davet edeceğiz

Ayrıca hemen yürürlüğe girecek olan diğer bir husus da Cumhurbaşkanımızın, kurucusu olduğu AK Parti ile ilişiğinin tekrar kurulmasıdır. Dolayısıyla resmi sonuçların ilan edilmesiyle beraber kurucu genel başkanımızı partimize davet edeceğiz ve kendilerini aramızda görmekten büyük bir bahtiyarlık duyacağız."