Siyaset ‘Sorun 50+1’de değil sistemde’

‘Sorun 50+1’de değil sistemde’

19.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk’te katıldığı programda soruları yanıtladı. Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:

‘Sorun 50+1’de değil sistemde’

 

HELALLEŞME: Benim CHP’ye mesafeli olan kesimlerle yaptığım toplantıların sonunda pek çok kişi ‘helalleşmemiz lazım’ diye güzel temennilerde bulundular. Ve ben bunu değişik illerde kamuoyuna açık toplantılarda da dillendirdim. Helalleşmemiz gerektiğini, birbirimizi anlamamız gerektiğini, oturup konuşmamız gerektiğini ifade ettim. Kavram biraz benden çok, benim dışımda CHP’ye mesafeli olan kesimlerin dillendirdikleri bir kavramdı. Barışa, sevgiye, hoşgörüye çağrı yapan bir kavram.

Haberin Devamı

REFERANDUM ÖNERİSİ: Erken seçim istememizin temel nedeni vatandaş daha büyük felaketlerle karşılaşmasın diye. Yönetemiyorsan seçime gidersin, gidelim sandığa veya referandum yapsınlar, seçim olsun mu olmasın mı diye... Seçim istiyorsa vatandaş seçime gidelim.

BAŞÖRTÜLÜ BAKAN NEDEN OLMASIN?: (CHP iktidarında başörtülü bir bakan olur mu?) Neden olmasın, bizim parti meclisinde var zaten, il başkanlarımız var. Elbette... En ufak bir endişeniz olmasın.

HAYIR DERİZ: Sorun yüzde 50+1 sorunu değil. Sorun sistem sorunu. Yüzde 20 olsa ne olur? Yüzde 100 verseniz ne olur? Sistem zaten çürüyen bir sistem. (Meclis’e gelirse ne dersiniz?) Bu sistemle ilgili gelen her şeye hayır deriz. 50 artı 1 rahatsızlığı nereden kaynaklanıyor? Erdoğan alamayacağı için. Demokrasiyi içine sindiremeyen insanlarla masaya oturmak doğru değil.

Haberin Devamı

İTTİFAK BÜYÜRSE MEMNUN OLURUZ: İttifak büyüyebilir. Büyürse memnun oluruz. Ama şu aşamada bir ittifakı oluşturma gibi bir araya gelme düşüncesi yok.

CUMHURBAŞKANI ADAYI: Bizim iki büyükşehir belediyesinde Ankara ve İstanbul’da da meclis çoğunluğumuz yok. Kaybedeceğiz tabii. Siz eğer belediye başkanı olarak seçilmişseniz, belli sözleri vermişseniz o sözleri yerine getirmek zorundasınız. İşin kuralı budur. Cumhurbaşkanı seçilmeyi bir kişiye endeksliyorsanız çok yanlış yapıyorsunuz demektir.