Siyaset Soruşturma komisyonunun yeni CHP'li üyesi seçildi

Soruşturma komisyonunun yeni CHP'li üyesi seçildi

10.07.2014 - 16:00 | Son Güncellenme:

TBMM Genel Kurulu'nda, dört eski bakanla ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu'ndan istifa eden CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan'ın yerine kura ile CHP İstanbul Milletvekili Ercan Cengiz seçildi

Soruşturma komisyonunun yeni CHPli üyesi seçildi

Gündemdışı konuşmalar ile Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler, AB eski Bakanı Egemen Bağış ile Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu'nun Başkanlık Divanı'na ilişkin yazının okunmasının ardından, 4 siyasi partinin grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak konuştu.

Haberin Devamı

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, bugüne kadar cumhurbaşkanlarının Meclis tarafından seçildiğini ve Anayasa çerçevesinde kendisine verilen görevleri yerine getirdiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bugüne kadar görev yapan cumhurbaşkanlarına yönelik kullandığı "vitrin aday ve saksı" ifadesinin, Meclis tarafından seçilen Cumhurbaşkanlarına hakaret olduğunu söyleyen Vural, "Milletvekilleri, ne bu Cumhurbaşkanını ne de ondan önceki Cumhurbaşkanlarını saksı diye göndermiş değildir. Milli iradeyi bu şekilde küçük gören bu zihniyeti kınıyorum. Başbakan'ı; bugüne kadar seçilmiş Cumhurbaşkanlarına saygı göstermeye ve bu Cumhurbaşkanlarını seçen Meclis'e, milletvekillerine, millete saygı göstermeye davet ediyorum" dedi.

Haberin Devamı

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Musul konsolosluğunun basılması ve 48 kişinin rehin alınmasının üzerinden haftalar geçtiğini, hükümetin bu konudaki duyarsızlığını ve umursamaz tavrını anlayamadığını söyledi.

Musul Konsolosluğu'nun Türk toprakları olarak değerlendirildiğini belirten Altay, "Bir terör örgütü ki - Hükümet bu terör örgütüne terör örgütü diyemiyor, unsur diyor - tarafından kaçırılan 48 vatandaşımızın, konsolosluk mensuplarının akıbeti konusunda Hükümetin derhal Meclis'e bilgi vermesini talep ediyorum" diye konuştu.

Altay, Cumhurbaşkanlığı seçiminin nezaket içinde geçmesini arzu ettiklerini belirtti.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Rojava'da Kürt halkına ve bölge halkına saldırı yapıldığını belirterek, "İnsanlık dışı eylemler yapan IŞİD çeteleri, eylemlerini bugün Kobani ve Rojava'da yoğunlaştırmış durumda. Türkiye'nin IŞİD çetelerine hala destek verdiğini gösteren belgelerden, bazı verilerden bahsedilmektedir. Türkiye'nin sınırlarının bu çetelere açık tutulması ama Rojava'da, Kobana'da sınır kapılarının Kürtlere kapalı tutulması, bu konuda Türkiye'nin soru işaretlerini giderecek açıklama yapmaması, bu konuyla ilgili kaygıları her geçen gün artırmaktadır" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır da Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine girildiğini ifade ederek, "İlk defa Cumhurbaşkanı halkın oylarıyla seçilecek. Bizler darbelerden sonra gelen Cumhurbaşkanları ile çalıştık, Anayasa kitapçığını fırlattıktan sonra ekonomiyi zor durumda bırakan Cumhurbaşkanları ile çalıştık. İnşallah bundan sonra halkın oylarıyla seçilen Cumhurbaşkanı ile çalışacağız. Bu seçim sürecinde, birbirlerine karşı saygı ve sevgiyle, itinalı davranılmasını ben de öngörüyorum" sözlerini sarfetti.

Haberin Devamı

Satır, Ramazan'ın idrak edildiği şu günler de İsrail'in masum Filistin halkına yaptığı zorbalığı ve şiddeti kınadığını söyleyerek, İsrail'e, bu saldırılardan bir an önce vazgeçmesi çağrısında bulundu.

MHP, Danışma Kurulu toplanamadığı için, "kiraz üreticilerinin sorunlarının araştırılmasına ilişkin Meclis Araştırması önergesinin bugün görüşülmesi önerisini" Genel Kurul'a getirdi. Öneri, konuşmaların ardından kabul edilmedi.

Dört eski bakanla ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu'ndan istifa eden CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan'ın yerine gelecek milletvekili için, TBMM Genel Kurulu'nda kura çekimi yapıldı.

Haberin Devamı

Kura çekimine; CHP İstanbul Milletvekili Ercan Cengiz, CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ve CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü katıldı. TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçakapılı'nın çektiği kurada çıkan Cengiz, komisyonun yeni üyesi oldu.

Daha sonra, çözüm sürecine ilişkin tasarının görüşmelerine geçildi.