Siyaset ‘Sosyal cinayetlere davetiye çıkarır’

‘Sosyal cinayetlere davetiye çıkarır’

30.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, pandemi bitene kadar, “temel gelir güvencesinin” kalıcı hale getirilmesini istedi. İlgezdi, “Hiçbir sosyal destek paketi açıklamadan, toplumsal hareketliliği azaltamazsınız. ‘Yaptım oldu’ anlayışının tezahürü olan bu sözde kapanma, milyonlarca kişiyi işsizliğe, açlığa ve sefalete sürüklemekten başka sonuç vermez. Yeni sosyal cinayetlere davetiye çıkartır” uyarısını yaptı.

‘Sosyal cinayetlere davetiye çıkarır’

 

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - Milliyet’e konuşan İlgezdi, “tam kapanma” konusunda değerlendirmelerde bulundu. İlgezdi, “Gelir güvencesiz tam kapanma ile yurttaş açlığa mahkum edildi. Saray kabinesinin yanlış pandemi politikası ülkemizi derin bir çıkmaza sürükledi. ‘Kontrolsüz açılımın gerçekleştiği’ 1 Mart’tan bugüne kaybettiğimiz 10 bin yurttaşımızın vebali siyasi iktidarındır. Açıklanan ‘tam kapanma’ malumun ilamıdır ancak ne yazık ki siyasi iktidar sorunun ciddiyetini kavrayabilmiş değil” dedi.

Haberin Devamı

“Hiçbir sosyal destek paketi açıklamadan, toplumsal hareketliliği azaltamazsınız” diyen İşlgezdi, şunları kaydetti: ‘Yaptım oldu’ anlayışının tezahürü olan bu sözde kapanma, milyonlarca kişiyi işsizliğe, açlığa ve sefalete sürüklemekten başka bir sonuç vermez. Yeni sosyal cinayetlere davetiye çıkartır. Çünkü ‘ekonomik ve sosyal koşulları sağlanmış gelir güvenceli tam kapanma’ olmadan salgını yenemezsiniz.”

‘Aşılama hızlandırılmalı’

CHP olarak 28 günlük tam kapanma çağrısı yaparken “gelir güvencesi sağlanmalıdır” dediklerini hatırlatan İlgezdi, şöyle devam etti: “Bunun maliyetini de ortaya koyduk. Uzmanlar 30 günlük bir kapanmanın ekonomik boyutunun Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın yüzde 3.3’ü olduğunu ifade ediyor. 28 günlük bir tam kapanma için Merkez Bankası’nın kayıp 128 milyar dolarının sadece ve sadece yedide biri yeterliydi. İktidar duymazdan geldi. Dediğimiz gibi bir destek verilmediği için evlerine hapsedilen insanlarımız açlıkla ve yoklukla karşı karşıya kaldı. Oysa yapılması gereken çok basit ve nettir; etkin aşılama hızlandırılmalıdır ve pandemi bitene kadar Temel Gelir Güvencesi kalıcı hale getirilmelidir. Aksi halde Türkiye’yi felakete sürüklersiniz.”