Siyaset ‘Süre ve tam mutabakat’ tartışmasıyla başlayacak

‘Süre ve tam mutabakat’ tartışmasıyla başlayacak

04.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bugün ilk toplantısını gerçekleştirecek TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun hedefi önceki komisyonun mutabakat sağladığı 60 maddenin dışında üzerinde görüş birliğine varılamayan 112 maddede de uzlaşma sağlamak olacak

‘Süre ve tam mutabakat’ tartışmasıyla başlayacak

TBMM, bir kez daha yeni ve sivil bir anayasa mesaisine başlıyor. TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın başkanlığında TBMM Mermerli Salon’da, saat 10.00’da başlayacak toplantıya, komisyon üyeleri Ak Parti’li Cemil Çiçek, Ahmet İyimaya ve Abdulhamit Gül, CHP’li Ömer Süha Aldan, Bülent Tezcan ve Namık Havutça, HDP’li Garo Paylan, Meral Danış Beştaş ve Mithat Sancar, MHP’li Oktay Öztürk, Mehmet Parsak ve Kadir Koçdemir katılacak.

Haberin Devamı

Toplantıda uzlaşma komisyonu, kendi yol haritasını karara bağlayacak. Milliyet’in edindiği bilgilere göre toplantıda, kararların “oy birliği” veya “oy çokluğu” ile alınıp alınmayacağı tartışmaya açılacak. Ak Parti ve MHP, bu konuda, “oy birliği, tam mutabakat” şeklinde tavrını netleştirirken, HDP’nin oy çokluğu yöntemini dillendirileceği öğrenildi.

Süre tartışması

Komisyonun, haftada kaç gün toplanacağı da karara bağlanacak. Sürenin kısalığı nedeniyle beklenti hafta ortalama 4 gün çalışma yönünde. Anlaşılamayan konular atlanacak, daha sonra dönülerek çözüm arayışı sürdürülecek. Komisyona katılan her parti grubu çalışmalara teknik destek vermesi için kendisine hukukçu danışman belirleyebilecek.

Haberin Devamı

Komisyonda kriz beklentisi yaratan en tartışmalı başlıklarından birini “süre” konusu oluşturacak. 2011’de kurulan Anayasa Uzlaşma Momisyonu’nda bir sınır konulmayan, “çalışma süresi” krize dönüşmüştü. Bu kez Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Kahraman, 6 ay süresi olacağını baştan deklare etti. Ancak CHP, MHP ve HDP’den gelen ilk açıklamalar süre sınırının konulmasına olumlu bakmadıkları yönünde oldu. Yeni uzlaşma komisyonunun hedefi önceki komisyonun üzerinde mutabakat sağladığı 60 maddenin dışında üzerinde görüş birliğine varılamayan 112 maddede de uzlaşma sağlamak olacak. Bir önceki uzlaşma komisyonu, anayasanın Ak Parti’nin “başkanlık sistemi” önerisini gündeme getirdiği yürütme bölümü ile sosyal ve ekonomik hükümlerinde hiçbir maddede mutabakata varamamıştı.

Ak Partili üyeler Kahraman ile görüştü

Komisyonun yol haritası ve yöntem konusunda karar alması beklenen bugünkü kritik toplantı öncesi, Ak Partili üyeler Çiçek, İyimaya ve Gül dün TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile Meclis’teki makamında 3 saati aşan bir görüşme yaptı.