Siyaset ‘Suriye psikolojik bir eylem içinde’

‘Suriye psikolojik bir eylem içinde’

29.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye ordusunun Menbiç’e girdiği iddialarına ilişkin “Suriye’nin psikolojik bir eylem içinde olduğunu biliyoruz. Orada kendi bayrağını dalgalandırma gibi bir durum olduğunu biliyoruz. Ama ortada henüz kesinleşmiş bir şey yok” diye konuştu

‘Suriye psikolojik bir eylem içinde’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Menbiç’teki gelişmelere ilişkin, Suriye’nin psikolojik bir eylem içinde olduğunun bilindiğini ifade ederek, “Orada kendi bayrağını dalgalandırma gibi bir durum olduğunu biliyoruz. Ama ortada henüz daha kesinleşmiş bir şey yok.” dedi. Suriye’nin bölünmesine karşı olduğunu tekrarlayan Erdoğan, “Hedefimiz, oradaki terör örgütlerinin çıkmasıdır. Örgütlerin çıkması halinde bize de Suriye’de yapacak iş kalmaz” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Kısıklı’daki konutundan saat 13.30 sıralarında ayrılan Erdoğan’ı cuma namazı için Üsküdar’daki Hz. Ali Camii’ne gelişinde TBMM Başkanı Binali Yıldırım, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal karşıladı. Kısa sohbetin ardından Erdoğan ve beraberindekiler cuma namazını kılmak üzere camiye girdi. Erdoğan, namaz çıkışında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Erdoğan özetle şunları söyledi:

MÜNBİÇ’TE KESİNLEŞMİŞ BİR DURUM YOK: (Suriye ordusunun Menbiç’e girdiği iddiaları) Suriye’nin Menbiç’e yönelik psikolojik bir çalışma, psikolojik bir eylem içinde olduğunu biliyoruz. Orada kendi bayrağını dalgalandırma gibi bir durum olduğunu biliyoruz. Ama ortada henüz daha kesinleşmiş bir şey yok. Bir saat kadar önce yine arkadaşlarımla istihbaratla vesaire görüşmeleri de yaptım. Henüz kesin bir şey söz konusu değil.

Haberin Devamı

PUTİN’LE GÖRÜŞEBİLİRİM: Rusya’nın bu noktada, ciddi, resmi makamların ifade ettiği gibi de orada da bu şekilde kesinleşmiş bir şey yok. Kaldı ki yarın (bu) sabah biliyorsunuz buradan benim heyetim Moskova’ya gidecek. Dışişleri Bakanının riyasetinde Savunma Bakanım, İstihbarat Başkanım ve aynı zamanda özel temsilcim ve Büyükelçim dörtlü bir ekiple oraya gidecekler ve orada bu konuları etraflıca ele alacaklar. Ardından belki benim de Sayın Putin ile hem telefon hem de Moskova veya Soçi ziyaretim olabilir. Bunları bizim bu arada çok ciddi olarak ele almamız gerekiyor.

KARARLILIĞIMIZ TAMDIR: Olay sadece Menbiç değildir. Menbiç’le birlikte bizim oradaki terör örgütlerini yok etmeye yönelik çalışmamızdır. Bizim bütün hedefimiz burada YPG’nin gerekli dersi almasıdır. Bu konuda da kararlılığımız tamdır. Biz de şu anda tedbirlerimizi aldık ve silahlı kuvvetlerimiz şu anda bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Ben işin detaylarına girmeyeceğim. Çünkü bu konuda istihbarat ölüdür. Eğer istihbaratı diri yaparsanız buradan netice alamazsınız. Ama biz şu anda Türkiye olarak bölgede her türlü gerekli adımı atmış vaziyetteyiz. Özellikle de Menbiç, Halep, o bölgede şu anda atılan adımlarımız var. Zaten gözlem kulelerimizin durumunu biliyorsunuz. Bunlarla beraber bölgedeki istikrarımız devam ediyor. Gerek Amerika’yla olan görüşmelerimiz, kısa bir süre önce Sayın Trump’la olan görüşmem, gerekse Rusya’yla olan ilişkilerimiz sağlıklı bir şekilde devam ediyor.

Haberin Devamı

BİZE İŞ KALMAZ: Menbiç konusunda Obama döneminden başlayan bir süreç var. Bu süreçte ne yazık ki Obama hiçbir zaman verdiği sözü tutmadı. YPG, PYD bunları çıkaracağının sözlerini bize vermişti. Menbiç yüzde 90 civarında Arapların oluşturduğu bir bölge. Biz bütün bunlara rağmen hep sabrettik. Sayın Trump döneminde bu tekrar gündeme geldi ve Sayın Trump da burada özellikle müşterek bir hareket içerisinde olabileceğimizi bize söyledi. Sayın Putin ile aynı şekilde insani yardım noktasında Menbiç’e yönelik attığımız, atabileceğimiz adımlar, bunları hep aramızda konuştuk. Ama şu anda gelinen noktada tabii ki bu topraklar Suriye’ye ait. Suriye’nin bir defa bölünmesine zaten karşıyız ama bizim bütün hedefimiz oradaki terör örgütlerinin oradan çıkmasıdır. Terör örgütlerinin çıkması halinde zaten bize de yapacak iş kalmaz.

Haberin Devamı

PAKİSTAN'IN FETÖ KARARI ÖNEMLİ: (Pakistan Yüksek Mahkemesi’nin FETÖ’yü terör örgütü kabul etmesi) Bu tabii öncelikle büyük önem arz ediyorBundan sonraki süreç tabii oradaki bu kapatılan yerlerin bizim Maarif Vakfımıza devri meselesi. Şimdi o başlıyor. Yine bu arada Azerbaycan’da bazı olumlu gelişmeler var. Onların da bu gelişmelerle birlikte müjdelerini bu akşam, yarın sizlere verebiliriz.

‘Suriye psikolojik bir eylem içinde’

‘Kapımı herkese zaten açık tutuyorum’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’nun eski belediye başkanlarıyla bir araya geldiğini hatırlatarak, “Sizden de randevu talep edeceğini iletmişti. Böyle bir durum söz konusu olursa görüşür müsünüz?” sorusuna “Benim kapım herkese açık ama Bay Kemal’den izin alabilir mi bilmiyorum. Bay Kemal biliyorsunuz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile arası pek iyi değil ama Bay Kemal’den izin alırsa ben kapımı herkese zaten açık tutuyorum. Seve seve karşılarım. Kahve ise kahve, çay ise çay onu da ikram ederim” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

‘Genel başkanımdan izin aldım’

Cumhurbaşkanı’nın randevu talebine bu kadar kısa zamanda olumlu yanıt vermesinden memnun olduğunu söyleyen Ekrem İmamoğlu, “Ben zaten Sayın Erdoğan’dan randevu talep etmeden önce genel başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’ndan izin aldım. Genel başkanımız bu konularda çok anlayışlıdır” dedi.