Siyaset Suriye sorununu iki yılda çözeceğim, kararlıyım

Suriye sorununu iki yılda çözeceğim, kararlıyım

18.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suriyelileri huzur içinde kendi ülkelerine göndereceklerini, iki yıl içinde Suriye sorununu ve Suriyeli sorununu çözeceğini taahhüt etti.

Suriye sorununu iki yılda çözeceğim, kararlıyım

ANKARA Milliyet - Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından “İktidarımızda Suriyeli misafirlerimizle helalleşip iki yılda memleketlerine uğurlayacağız. Bu iktidarımızın en önemli beş önceliğinden biridir. Plan ve programlarımız hazır. Bu video da bunun taahhüdü olarak burada dursun istedim” ifadeleriyle görüntülü açıklama paylaştı.

Haberin Devamı

Resmi rakamlara göre Türkiye’de 3 milyon 600 bin Suriyelinin bulunduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Suriye’ye komşu illerde yoğunluğun görüldüğünü, bazı illerde Türk vatandaşlarından fazla Suriye vatandaşlarının bulunduğunu söyledi. Geçinemeyen, işsiz kalan insanların Suriyelilerden şikâyet ettiğini savunan Kılıçdaroğlu, ilerleyen süreçte çok daha ciddi açmazlarla karşılaşılabileceğini savundu. “Bunlar çözemediler, çözme güçleri de yok, kapasiteleri de yok ama biz çözeceğiz. İnsani boyutuyla ele alacağız sorunu ve çözeceğiz” diyen CHP lideri şunları kaydetti: “Öncelikle Suriye ile ilişkilerimizi düzelteceğiz, büyükelçilikleri açacağız. Ben Avrupa Birliği’ne gittiğimde bana Suriyeli mültecilerden şikayet ettiler. Onlara şunu söyledim, ‘Neden şikayet ediyorsunuz? Mülteciler geldi diye mi? Peki Suriye’de kan gövdeyi götürürken sesiniz çıkmıyordu. Mülteciler Türkiye’ye gelirken sesiniz çıkmıyordu, ne zaman sizin kapıya dayandılar bağırmaya başladınız.’ Peki nasıl çözülecek diye bana sordular, dedim ki ‘Elinizi cebinize atacaksınız, Suriyelilerin yolunu, okulunu, hastanesini, kreşini, her şeyini yapacaksınız. Arkasından Suriyelileri kendi ülkelerine göndereceğiz.’ Irkçılık yapmıyoruz,  Suriyeliler bizim akrabalarımız ama onlar doğdukları topraklarda mutlu olurlar. Dolayısıyla Suriyeli kardeşlerimizi huzur içinde kendi ülkelerine göndereceğiz. İktidar olduğumuzda Suriye konusunu, Suriye sorununu, Suriyelilerin sorununu da iki yıl içinde çözeceğim. Kararlıyım ve biz bunu yapacağız.” 

Haberin Devamı

‘Vicdani ret tartışılabilir’

Kılıçdaroğlu, “Vicdani ret olayı son yıllarda ağırlıklı olarak gündeme gelen bir olay. Kamuoyunda tartışılabilir. Belli bir olgunluğa ulaşabilir. Siyaset kurumu bunu dikkate alabilir” dedi. “Kadesh Agenda” dergisinin yazarı ODTÜ öğrencileri ile bir araya gelen Kılıçdaroğlu, Gençliğin siyasete girmesi  gerektiğini vurguladı. YÖK’ün kaldırılması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Üniversitelerin yeniden kendi kültürünü oluşturabileceği atmosfer yaratılmalı” dedi