Siyaset TBMM Genel Kurulu'nda tartışma

TBMM Genel Kurulu'nda tartışma

06.06.2013 - 16:42 | Son Güncellenme:

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar'ın, "Başbakan'ın kontrol altına alınması lazım" sözlerine tepki göstererek, "Başbakan'ı kontrol altına alma düşüncesinin altında, 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül ve 28 Şubat'lar vardır. İktidar olmak için 'birileri gelsin yönetime el koysunlar' diye bekliyorsunuz" dedi.

TBMM Genel Kurulunda tartışma

TBMM Genel Kurulu'nda, Kocaeli'ndeki kent içi trafik sorunları hakkında gündemdışı konuşmak için kürsüye gelen CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Taksim Gezi Parkı sonrasında ülkeye yayılan protestolara değindi.

Haberin Devamı

"Başbakan'ın minübüsünün frenleri patlamış sağa sola savruluyor" diyen Akar, bu direnişin iyi okunması gerektiğini, bunun sadece çevre ve 2 ağaç kesme meselesi olmadığını ifade etti.

Akar, AK Parti'li milletvekillerinin sadece kendilerine oy verenlerin değil herkesin milletvekili olduğunu belirterek, "Kontrolsüz güç güç değildir, Başbakan'ın kontrol altına alınması lazım" dedi. Akar'ın bu sözleri Genel Kurul'da tansiyonu yükseltti, AK Parti'li milletvekilleri Akar'a tepki gösterdi. CHP'li milletvekillerinin de laf atmasıyla, iki partinin milletvekilleri tartıştı.

Bu sözlere tepki gösteren AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Başbakan'ı kontrol altına alma düşüncesinin altında, 27 Mayıs'lar, 12 Mart'lar, 12 Eylül'ler, 28 Şubat'lar vardır. Hala ordu eşittir CHP ikileminden kurtulamamışsınız, iktidar olmak için birileri gelsin yönetime el koysunlar diye bekliyorsunuz. Liderimiz, genel başkanımız bu milletin hizmetkarı olarak görevine devam ediyor. Sizde genel başkan kim, grup başkanvekili kim? Belirsiz. 3 tane grup var, bunlardan birisi ulusalcı grup. Partinizi iyi koruyun, aksi halde partinizin içinden nur topu gibi bir grup çıkabilir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Akar, Adana'da komiserin köprüden düşerek hayatını kaybettiğini anımsatarak, "Ağaçları konuşalım derken, insan hayatının son bulmasına, polislerin şehit olmasına imkan tanımayalım" dedi.

-Elitaş, Başkanvekili Mumcu'ya tepki gösterdi

Başta AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş olmak üzere AK Parti'li milletvekilleri, TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu'nun, Akar'a hem şahsı hem de grubu adına konuşma yapması için söz vermesine tepki gösterdi.

Mumcu da AK Parti'li milletvekillerine, "Başkanlığı baskı altına almayınız. Kime ne söz vereceğimin bırakın da takdirini ben yapayım. Siz Genel Kurul'u biraz daha iyi dinlerseniz, kime neden söz verdiğimi daha iyi anlarsınız" dedi.

Tekrar kürsüye gelen Akar, CHP'nin hiç bir dönemde darbeleri desteklemediğini belirterek, "O sıraları darbelere borçlusunuz. Darbelerde kayrılan kesim, sizin düşüncelerinizi paylaştığınız kesimdir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Elitaş ise bir milletvekilinin şahsı ve grubu adına yapacağı konuşmaları birleştirerek konuşabileceğini ancak bunun yapılmadığını ifade ederek, "Burada şahsı ve grubu adına ayrı ayrı konuşulduğunu ilk kez gördüm. O kürsüde adil olmak mecburiyetindesiniz" dedi.

Bunun üzerine Mumcu, "Çok rica edeceğim" diyerek Elitaş'ı uyardı.

Yerlerinden söz alan milletvekilleri de Hatay'daki protesto gösterilerinde köprüden düşerek hayatını kaybeden polisin ailesine başsağlığı diledi.

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, "Yelken yırtılmıştır dikmek nafiledir, yeni bir döneme girilmiştir" dedi.

-"Sandıktan çıkmalısınız"

AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, CHP'li milletvekillerinin halkı kışkırtığını iddia ederek, "Kendileriyle aynı çatı altında olmaktan utanç duyuyorum. Bu arkadaşları sağduyuya davet ediyorum. İktidara ortak olmak istiyorsanız sandıktan çıkmalısınız, başka yolu yok" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Türkmenoğlu'nun sözlerini anımsatarak, "Biz bu çatı altında, AK Parti'li, MHP'li ve BDP'li milletvekilleri ile birarada olmaktan onur duyuyoruz, Eğer kendisi onur duymak istemiyorsa onu o ayıbıyla başbaşa bırakıyoruz" diyerek tepki gösterdi.

Haberin Devamı

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, millet iradesinin rızası ile buraya gelen herkesin kendileri için önemli olduğunu belirtti.

Zaman zaman gerginleşen ve milletvekillerinin birbirlerine karşılıklı olarak laf attığı Genel Kurul'da, MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, kendisine doğru parmak sallayan AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç'a, "O parmağı alır, gözlüğünü çıkarır... Kiminle muhatap olduğuna dikkat et" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da Ipad'inden, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı padişah olarak resimleyen Ekonomist Dergisi'nin kapağını gösterdi.