Siyaset TBMM’ye ‘VAR’ sistemi geliyor

TBMM’ye ‘VAR’ sistemi geliyor

08.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanlığı, Genel Kurul’da milletvekillerini, yumruklu kavgalara yol açan tartışmalar, hakaret ve küfre varan sataşmalarını içeren konuşmalarıyla yüzleştirecek.

TBMM’ye ‘VAR’ sistemi geliyor

TBMM Başkanlığı, Genel Kurul’da yapılan konuşmaları hitap tamamlandıktan sonra konuşmayı yapan vekilin e-postasına anında gönderecek yeni bir uygulama başlatıyor. Bu yıl içinde yürürlüğe girecek uygulama ile vekiller arasında yaşanan, “konuşmada bu ifade geçti, geçmedi” tartışmaları da sonlandırılmış olacak. Kürsüden Genel Kurul’a hitap eden, grup sıralarından söz alan veya söz verilmeden konuşan vekillerin tüm ifadeleri, anında mail adresine gönderilecek. Yeni sistem, konuşma sırasında hareket veya sataşma içeren ifadeler kullanan vekillerin, kendi ifadeleri ile yüzleşmelerini de sağlayacak. Oturumu yöneten TBMM Başkanı tarafından milletvekili, “özür” dilemeye daha ikna edici şekilde davet edilmiş olacak. Konuşmaya ilişkin inceleme için geriye dönük tutanak taramasına da gerek kalmayacak. Böylece zaman ve iş gücü kaybı da ortadan kaldırılmış olacak.

Haberin Devamı

Proje, TBMM’nin 2019 hedefleri arasında yer aldı. Sistemin kurulumuna ilişkin gerekli alt yapı çalışmaları da başlatıldı.
TBMM Başkanı Binali Yıldırım, 2019 Yılı Performans Programı’nda yer alan hizmet planlamaları konusunda “TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı’na da yasama sürecindeki organların ve aktörlerin ihtiyaç duyacağı hizmetlerin her geçen gün daha nitelikli olarak verilmesi sorumluluğunu yüklemektedir. Parlamenter diplomasi faaliyetlerinin daha etkin yürütülmesi ve toplum kesimlerinin görüşlerinin yasama sürecine aktarılmasını sağlayacak mekanizmalar geliştirilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir” değerlendirmesini yaptı.

Bilgi havuzu

Öte yandan TBMM’de milletvekilleri ve personelin işini kolaylaştıracak kritik bir projeye imza atılıyor. Kurum içinde kullanıma sunulmak üzere “bilgi havuzu” oluşturulacak. Bilgi havuzu projesi 2023’te kullanıma sunulmuş olacak. Oluşturulacak bilgi havuzunda, Meclis’in bugüne kadar yaptığı tüm Genel Kurul oturumları, kabul edilen yasalar, önergeler, teklifler, komisyon çalışmaları ve diğer faaliyetler yer alacak. Yasamaya ilişkin TBMM tarihinde bugüne kadar üretilen ne kadar bilgi, belge ve materyal varsa bunlar da havuzda toplanacak. Bu bilgi ve materyallere ulaşım imkanı ise sadece TBMM çalışanlarına, uzmanlara ve Milletvekillerine sunulacak.

Haberin Devamı