Siyaset Tepkiler çığ gibi

Tepkiler çığ gibi

04.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tepkiler çığ gibi

Tepkiler çığ gibi


TBMM Genel Kurulu'nda önceki gün yapılan 21. Dönem milletvekillerinin yemin töreninde "türban krizine" neden olan FP İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı'nın tutumu yurt genelinde yoğun tepki topladı. Siyasiler dışında sivil kitle örgütleri de yaptıkları açıklamalarla olayı kınadı.
* Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Fuat Miras: "Devlet kurallarını ve teamülleri hiçe sayarcasına adeta bir başkaldırı niteliğinde ortaya konan bu davranışı ve arkasındaki zihniyeti şiddetle kınıyoruz. Atatürk'ün gösterdiği yönde, Cumhuriyet'e sahip çıkan ve bu yolda sonsuza kadar yürüyecek olan tüm Türk halkı, ülkenin kurtuluşu ve cumhuriyetin kuruluşuna sahne olmuş bu yüce çatı altında, benzeri davranışların tekrar edilmeyeceğine inanmakta ve tüm partilerin bu tip davranışlara gereken cevabı vereceği beklentisi içindedir."
* Türk - İş Genel Başkanı Bayram Meral: "Ülkemizde yaşayan her kadın özel yaşamında dilediğince giyinmek ve örtünüp örtünmemek özgürlüğüne sahiptir. Ancak buna rağmen herkes Cumhuriyetimizin temel niteliktelerine, Anayasamıza ve yasalara uymak zorundadır. FP Milletvekili Merve Kavakçı, Yüce Meclis'in saygınlığına gölge düşürmeye çalışmıştır. Gerginlik ve çekişmelere yol açan bu kişiyi ve bu tavrı tahrik ve teşvik edenler ile buna sessiz kalanları kınıyor ve tüm halkımızı birliğe ve sağduyuya çağırıyorum."
* DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak: "Ülkenin bunca sorunu varken, türbanı öne çıkarmak siyasal şovdan öteye bir anlam taşımamaktadır. DİSK olarak insanların dini inançlarını siyasete alet eden bu türden şovlara kesinlikle karşıyız."
* ODTÜ Senatosu: "Laik cumhuriyetimizin temel ilkelerine karşı başlatılan ideolojik bir hareketin simgesi haline gelen bir davranışın TBMM'nin çatısı altına taşınmaya kalkışılmasını şiddetle kınıyoruz. Senato, bu son derece vahim teşebbüsün yalnız bir siyasi parti dışında Meclisimiz içinde gereken tepkiyi görmemesinden duyduğu üzüntüyü, demokratik ve laik devlet düzenimizi cumhuriyet ve Atatürk düşmanlarına bırakmama yönündeki sarsılmaz kararlılığını ülkemiz komuoyuna duyurmaya karar vermiştir."
* Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Yekta Güngör Özden: Türban adıyla yaygınlaştırılmak istenen örtü nedeniyle ülkemizde toplumsal barışı bozan olaylar, Cumhuriyete karşı şeriatın çıkarılmasıdır. Meclis'te türban başarılırsa Türkiye karartılacaktır.
* OLEYİS Genel Başkanı Enver Öktem: Son olaylı oturumda çok kötü bir sınav
vermişlerdir. Böyle bir zamanda susmak, din istismarcılığına ve
gericiliğe prim vermek demekti, merkez sağ bunu yaptı.
* İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği: "İrticanın, Malatya'da geçen hafta cuma namazı sonrası bir ayaklanma girişiminde bulunmasından sonra Ankara'da, Mustafa Kemal'in Yüce Meclisi'nde de üstelik demokrasinin nimetlerinden yararlanarak ve hukuku çiğneyerek ideolojik giyisisiyle bir gövde gösterisi yapılmıştır. İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği olarak, laik, demokratik rejime meydan okumaya çalışanları ve onları çalıştıranlarla, destekleyenleri, 'gaflet, dalalet ve ihanet odaklarını' lanetliyoruz. ANAP ve DYP milletvekillerinin büyük bir çoğunluğunu ise laik cumhuriyetin getirdiği değerlere karşı koyuşun simgesini, tarafsızlık maskesi altında suskunluğu seçerek onayladıkları için şiddetle kınıyoruz."
* Kadın Araştırmaları Derneği: "Kendi politikalarını egemen kılmak isteyen bazı kendini bilmezlerin programlayıp ortaya salıverdiği, cumhuriyet kadınının yüz karası bir zavallının, Anayasamıza, laik cumhuriyetimizin ilke ve devrimlerine karşı, Mustafa Kemal'in Yüce Meclisi'nde sergilemeye çalıştığı, partisinin kapatılmasına neden olması gerektiğine inandığımız davranışını, biz kadınlar olarak şiddetle kınıyoruz."
* Eğit-Der Genel Başkanı Mustafa Gazalcı: "Bu tutumun masum gösterilecek, kişisel özgürlüktür denecek bir yanı yoktur. Laik Türkiye Cumhuriyeti'nin var olması ya da yok olmasıdır. Yıllardır devletin yetkisini kullananların verdiği ödünler, din sömürüsü yapanlar, öğretim birliğini bozanlar, şeriat özlemcilerini cesaretlendirdi. Artık uyanmak gerekir."
* Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Necati Yılmaz: Gelinen nokta bir kez daha göstermiştir ki, inanç, ibadet ve düşünce özgürlüğü, demokratik, laik yaşam değerleri daha büyük tehdit altına girmiştir. Eğitimin birliği ilkesine geri dönülmeli, zorunlu temel eğitimden kesinlikle ödün verilmemeli, imam - hatip liseleri ve Kuran kursları kapatılmalı, zorunlu din dersleri kaldırılmalı, Diyanet İşleri Başkanlığı kamu kesiminin dışına çıkarılarak bütçeden finanse edilmesinden vazgeçilmelidir, şeriat odaklarının ekonomik damarları kurutulmalıdır.
* Türkiye Ziraatçiler Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin: TBMM en önemli kamusal alandır. Böylesi bir kamusal yere türbanla gelmek ve türbanı çıkartmaktansa milletvekili yemini etmemeyi seçmek laik ve sosyal hukuk devletinin temeli olan Cumhuriyet'e ve onun sağladığı çağdaş yaşama büyük bir saldırıdır.