Siyaset ‘Teröre silah var, bize yok’

‘Teröre silah var, bize yok’

01.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Güneydoğu’daki çatışmalar bahane edilerek parasıyla dahi bize satılmayan silahlar olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı, “Terör örgütlerine silah yardımı yapanlar, ne yazık ki dost Türkiye’ye bu desteğini vermiyor. Onun için kendimize yeter hale gelmeliyiz” dedi

‘Teröre silah var, bize yok’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin güçlü bir savunma sanayi altyapısı kurmak yerine dışa bağımlı bir hale getirildiğini belirterek, “Doğu ve Güneydoğu bölgemizdeki çatışmalar bahane edilerek, parasıyla dahi bize satılmayan, verilmeyen silahlar mevcuttur. Bunlar NATO’da beraber olduğumuz ülkeler, onu da söyleyeyim. Suriye’deki kriz sebebiyle ülkemize yönelik tehditler devam ederken, terör örgütlerine silah yardımı yapanlar, ne yazık ki dost Türkiye’ye bu desteğini vermiyorlar. Onun için kendimize yeter hale gelmeliyiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Tuzla Sedef Tersanesi’nde gerçekleşen ‘Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Anadolu’nun inşa başlangıç töreninde konuştu. Savunma sanayi adına bu adımı geç kalmış bir adım olarak nitelendiren Erdoğan, özetle şunları söyledi:

“Bu millet kendi göbeğini kendi kesmek zorundadır. Mevcut projeleri hassasiyetle takip ederken, tehditler ve fırsatlar bakımından yeni hazırlıkları da süratlendirmeliyiz. Türkiye’nin hala modern, nükleer bir uçak gemisine sahip olmamasını büyük eksiklik olarak görüyorum. Semalarımızda kendi savaş uçaklarımızın uçmamasını eksiklik olarak görüyorum. Bir yandan da mutluyum, silahlı insansız hava araçlarının yaptıkları tatbikatlarda aldıkları neticeden mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Hamdolsun, bunu yakaladık. Nükleer santral inşası aşamasına dahi yeni geçtiğimizin farkındayım fakat ufkumuzu genişletmek zorundayız. Başbakanlık görevini devraldıktan sonra, Türkiye’nin içinde bulunduğu durumun ve vizyonumuzun kapsamlı bir analizini yaptık. Savunma sanayine çok önem verdiğimizi tespit ettik. Bürokratik oligarşiden neler çektik neler. Belki de bu gemiyi bitirme noktasında olacaktık. Hep bu oligarşi.”

‘Bağımlılık düştü’
“Ülkemizin savunma sanayinde dışa bağımlılığı, hamdolsun her yıl biraz daha azalıyor. 2002 yılında yüzde 80’ler civarında olan dışa bağımlılık oranımızı bugün yarı yarıya azaltmış, yüzde 40’lar seviyesine düşürmüş durumdayız. Hedefimiz inşallah 2023 yılında ülkemizin savunma sanayinde dışa bağımlılığımızı ortadan kaldırmaktır.”
İnşasına başlanan geminin, dünyanın en seçkin uçak gemisini üretme yolunda atılan bir ilk adım olarak gördüğünü söyleyen Erdoğan,şöyle devam etti: “İşte Atak helikopterlerimiz iç güvenlik operasyonlarında şu anda etkin şekilde kullanılıyor. Şu ana kadar 12 helikopterimizin üretimi tamamlandı. Altay tankının prototipi ortaya çıktı, yakında seri üretimi inşallah başlayacaktır ve insansız hava araçlarında oldukça ileri bir noktaya ulaştık, insansız hava araçlarının da devreye girmesiyle özellikle iç güvenlik operasyonlarında ciddi bir rahatlama sağlanacağına inanıyorum... Türkiye güçlü bir savunma sanayi altyapısı kurmak yerine, dışa bağımlılığa adeta mecbur ve mahkum edilmiştir. Bazıları bunu sadece NATO üyeliğimize bağlıyor. Ben o kadar basit ve masum olduğunu düşünmüyorum. Tıpkı ‘Devrim’ otomobillerinin üretimine ilişkin heyecanın çok basit bir sebeple söndürülmesinde olduğu gibi, savunma sanayi konusunda da farklı saiklerin devreye girdiğine inanıyorum.”

‘Kendimize yetmeliyiz’
“Doğu ve Güneydoğu bölgemizde yaşanan çatışmalar bahane edilerek, parasıyla dahi bize satılmayan, verilmeyen silahlar mevcuttur şu anda. Bunlar NATO’da beraber olduğumuz ülkeler, onu da söyleyeyim. Suriye’deki kriz sebebiyle ülkemize yönelik tehditler devam ederken, terör örgütlerine silah yardımı yapanlar, ne yazık ki dost Türkiye’ye bu desteğini vermiyorlar. Bundan sonra bana diyorlar ki telefonda ‘Medya üzerinden bu konuşmaları yapmayalım.’ Doğru, medya üzerinden yapmayalım da terör örgütüne sen ne üzerinden bu silahları gönderiyorsun? Onun için kendimize yetmeliyiz, kendimize yeter hale gelmeliyiz.”

4 yıl pazarlığı
Erdoğan, konuşmasının sonunda 5,5 yılda tamamlanması beklenen amfibi hücum gemisinin yapımının 4 yılda tamamlanmasını istediğini söyledi. Erdoğan, törenin sonunda yüklenicilerden İspanyol temsilciyle de sahnede İngilizce geminin 4 yılda bitirilmesini önererek, “Four year, finish, ok?” dedi.

Haberin Devamı

Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin PYD’ye yönelik tavrını eleştirerek, “Biz, ‘PYD, YPG terör örgütüdür’ diyoruz, çok enteresan ABD’de Savunma Bakanı ayrı şey söylüyor, öbür tarafta sözcü ayrı şey söylüyor. Bu nasıl bir şeydir? Öyleyse bu millet, kendi göbeğini kendisi kesecektir. Başka bunun çaresi yok” diye konuştu.
Haliç Kongre Merkezi’nde İlim Yayma Cemiyeti’nin 65. kuruluş yıldönümü töreni ve 61. Olağan Genel Kurulu’na katılan Erdoğan, terör konusunda çifte standarda, ve ikircikli tavrı eleştirdi. Bazı terör örgütlerinin parlatıldığını, eylemlerinin görmezden gelindiğini, eli kanlı teröristlerin moda ikonu gibi gösterildiğini ifade eden Erdoğan, terör örgütleri, acılar, maktuller ve katiller arasında ayrım yapan bir zihniyetle terörle mücadelenin yapılamayacağını ifade etti.
Bölücü terör örgütünün mensupları ve destekçilerinin hem ülke içinde hem dışarıda Türkiye’nin aleyhine çalıştığını, Paralel Devlet Yapılanması mensuplarının da aynı safta olduğunu söyleyen Erdoğan, “Rabbim onların kirli hesaplarını altüst etmiş, bu ihaneti yapanları kendi kazdıkları kuyuya düşürmüştür. Türkiye’nin bilhassa son çeyrek asrının en parlak beyinleri bu örgüt tarafından adeta iğfal edilmiş, şahsiyetsiz, kişiliksiz, riyakar robotlar haline dönüştürülmüştür” dedi.