Siyaset Terörist denmesin ‘militan’ denebilir

Terörist denmesin ‘militan’ denebilir

16.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti ve BDP’lilerden oluşan Çözüm Süreci Komisyonu’nda yaşanan gerginlikte Ak Partili Mehmet Metiner’in ‘Ne Türk bayrağı, Türkiye bayrağı’ çıkışı dikkat çekti

Terörist denmesin ‘militan’ denebilir

TBMM Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Komisyonu’nun son toplantısında “dağdan inenlerin topluma kazandırılması yönünde çalışma yapılması” önerisi Ak Partili vekiller arasındaki görüş ayrılığını ortaya çıkardı.
Komisyonda konuşan BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, komisyonun dinlemesini istediği kişi ve kurumları sıralarken “İmralı adası” diyerek Abdullah Öcalan’a işaret etti. Metiner ise, “Komisyonun bir görevi de çekilmeden sonra, çekilen insanların topluma nasıl kazandırılacağı konusundaki tedbirlerin alınması lazım” dedi.
Metiner’e karşılık Gürkan ise şunları kaydetti: “Sahaya gittiğimizde şu endişeyi görüyoruz: ‘Terör örgütü mensupları yurtdışına gidiyor, birçoğu Türk vatandaşı. Suriye’de tekrar toparlanıp yeniden mi faaliyetlerine başlayacaklar? Siz bunlara iş imkanı sunup, memur yapıp başka imkanlarla öncelik ve ayrımcılık mı tanıyacaksınız?’ Bir ayrıcalık yapıldığı yönünde bir şey olursa toplumdan tepki alırız. Diyarbakırlı tutuklu, hükümlünün Tekirdağ’daki cezaevinde kalması çok uygun değil. Terör örgütü mensubu dediğimiz arkadaşların topluma kazandırılmasıyla ilgili diğer konularda bir söylem olursa toplumdan tepki gelir diye düşünüyorum.”

Baykal’a davet
Ak Partili Abdulkerim Gök ise CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, 4 siyasi partinin genel başkanları, Murat Karayalçın ve Osman Baydemir’in de aralarında bulunduğu bazı kişilerin dinlenilmesini talep etti.
Ak Partili Yalçın Akdoğan, Reyhanlı saldırısına işaret ederek, bu tür provokatif saldırılar olabileceğini söylediklerini kaydetti. Akdoğan, “Bu süreçte örgüt içerisinde çatlak ve farklı sesler olma ihtimali vardı ama bunun olmadığını gördük. Kandil bir bütün olarak Öcalan’ın çağrısının arkasında durdu” diye konuştu. Akdoğan, böyle saldırılarla sürecin sabote edilemeyeceğini söyledi.

Gerilla-terörist gerilimi
BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, geçmişte çok büyük acılar yaşandığını belirterek, “Kardeşimi gözlerimin önünde işkence yaparak öldürdüler. Gözü yaşlı ana kendi çocuğuna terörist olarak bakmak istemiyor. Militan denilebilir ama terörist dendiği zaman bu ters döner. Sürece uygun dil kullanmakta oldukça büyük yarar var” dedi.
Ak Partili Halil Ürün ise, “Dağda bulunan vatandaşlarımız neden gidiyor? Dağa köylerinden geldiler. Analarının babalarının yanına gitsinler. Kendi dilini konuşan, kendisiyle aynı köyde yaşayan insanları da tanımlamak için başka kelime mi bulmalıyız? Terörist zaten Türkçe değil, katil mi cani mi diyelim?” diye sordu.

‘Türk değil, Türkiye bayrağı’
Komisyonda konuşan BDP’li Zenderlioğlu, 15 yıl cezaevinde yattığını belirterek, “Hiç yere aldım cezayı, öyle bir suç işlemedim. Bana ‘Sen Türk bayrağına düşmansın’ dendi. Dedim ki; ‘bayrağı yanımda taşıyorum, eğer öyle olsaydı atar yanımda taşımazdım’” ifadesini kullandı. Zenderlioğlu konuşurken araya giren Metiner, “Ne Türk bayrağı, Türkiye bayrağı. Her şeyi Türkleştiriyorsunuz” dedi.